Αρχική > "διαρκείας" > Κάτι σαν γενέθλια…

Κάτι σαν γενέθλια…

clip_image001

Francis Wheatley, The Hay Cart

 

Του Νίκου Τσούλια

Και να λοιπόν που κλείσαμε έναν χρόνο, έναν χρόνο δημιουργίας στον ψηφιακό κόσμο – στον πιο σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας του ανθρώπου. Ξεκινήσαμε ένα όμορφο ταξίδι γνώσης, ένα ταξίδι γνωριμίας, ένα ταξίδι ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, ένα ταξίδι συστηματικού διαβάσματος και προσωπικής γραφής αλλά και αναζήτησης έγκυρης αρθρογραφίας στους ωκεανούς των ιστοσελίδων.

clip_image001Είναι ένα ταξίδι που ο προορισμός του βρίσκεται στη μεθόριο της πραγματικότητας και της φαντασίας, γιατί είναι ταξίδι που σου δίνει απλόχερα τη δυνατότητα να εκφράζεσαι με τον πιο προσωπικό τόνο, με την πιο ενδόμυχη σκέψη σου. Γιατί ο δρόμος του είναι πάντα άγνωστος και απροσδιόριστος, όσο κι αν τον σχεδιάζεις, γιατί σου θρυμματίζει τους χωροχρονικούς περιορισμούς και σου αφήνει τη δυνατότητα «επαφής» ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του πλανήτη μας.

Για μένα το «Ανθολόγιο» είναι μια διαρκής, μια καθημερινή πρόκληση. Να αναζητείς πάντα το πιο ενδιαφέρον και πιο όμορφο κείμενο, αλλά και να βρίσκεις θεματικές για να ασκήσεις τη δική σου γραφή. Ήδη έχουμε δημιουργήσει έναν μικρό ψηφιακό θησαυρό, που πλουτίζει κάθε μέρα. Δεν διατρεχόμαστε από έναν στείρο εγκυκλοπαιδισμό, αλλά ούτε – από την άλλη πλευρά – επιδιδόμαστε μονομερώς σε μια εύκολη για τις ημέρες μας πολιτικολογία. Και βέβαια δεν είμαστε μόνο ή κυρίως μεταφορείς μηνυμάτων των άλλων…

Είμαστε μια ενεργή, μια αναπτυσσόμενη ιστοσελίδα. Παρακολουθούμε τις γενικές διεργασίες και εξελίξεις, ανιχνεύουμε τις διάφορες μακρο – (μικρο-) κοινωνιολογικές αναταράξεις της σημερινής δύσκολης περιόδου, προσεγγίζουμε τα εκπαιδευτικά μας πράγματα με ιδιαίτερη προσοχή και με βασική εστίαση στον πυρήνα της παιδαγωγικής πράξης, το σχολείο. Σημειώνουμε την κίνηση στο χώρο του βιβλίου, της επιστήμης, των γραμμάτων, της πολιτικής, του στοχασμού γενικότερα. Φυσικά δεν είμαστε σε κανένα απ’ αυτά τα πεδία αυθεντίες. Είμαστε οδοιπόροι στο ταξίδι του προβληματισμού, στο πεδίο της ανθρώπινης αναζήτησης και συναντάμε τους άλλους οδοιπόρους ανταλλάσοντας απόψεις και ιδέες.

Κεριά, φλόγα, αναμμένο κερί, ΑντικείμεναΔεν κουβαλάμε κανένα μήνυμα. Ερωτήματα και ανησυχίες καταγράφουμε, για να κάνουμε ορατό το πέρασμά μας, για να μη χαθούνε τα ίχνη μας από τη σκόνη του χρόνου, για να μη οξειδωθεί η σκέψη μας από την «υγρασία» της φλυαρίας της ανούσιας καθημερινότητας. Μια μικρή φλόγα στα κεριά της ύπαρξής μας ανάψαμε, για να παίξουμε με το λαμπύρισμά της, για να την έχουμε ως φωτεινή κουκίδα – σηματωρό, για να είναι μια μικρή εστία το φώτισμά της στη φτωχική γωνίτσα του μικροχώρου μας, στο προσωπικό μας μικροσύμπαν, για να την κοιτάζουμε ξανά και ξανά και να νιώθουμε τη ζεστασιά της στο πρόσωπό μας (όπως η πασχαλινή λαμπάδα στα μάτια του παιδιού φωτίζει την απορία του για τα επισυμβαίνοντα) και να μάς δίνει φως από το φως της για να διαβάζουμε και για να γράφουμε.

Γιατί τι άλλο είναι η ζωή, πέραν από μια συνεχή προσπάθεια να κατανοήσουμε την ίδια την ύπαρξή μας και το Νόημα του κόσμου μας. Αλλά δεν περπατάμε στη ζωή μόνοι μας. Είμαστε και μόνοι και παρέα. Σ’ ένα οδοιπορικό που δεν ξέρουμε καταπού βγάζει. Αλλά θέλουμε να μαθαίνουμε κάθε γωνιά που προσπερνάμε. Γι’ αυτό γράφουμε και διαβάζουμε, για να δυναμώσουμε και για να πολλαπλασιάσουμε την φωνή μας μέσα «στην άλογη σιωπή του Σύμπαντος», για να την ενώσουμε με τη φωνή των άλλων στην αναζήτηση του Νοήματος της ζωής.

Η μικρή φλόγα του «Ανθολογίου», του διαβάσματος και του γραψίματος, φωτίζει το μονοπάτι που ανοίγεις. «Αν το δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας», αυτό το περπάτημα γίνεται με το φως της γνώσης, αν ο δρόμος δημιουργείται μέσα από τους κοινωνικούς μας ρόλους και τις ανθρώπινες σχέσεις, είναι η γνώση το προσωπικό οδηγητικό νήμα.

 

clip_image001[156]

La Dispute de Minerve et de Neptune pour donner un nom à la ville d’Athènes, Halle Noël (1711-1781), huile sur toile, Hauteur 1.56 m.; Longueur 1.97 m.,
Paris, musée du Louvre

(C) RMN – Christian Jean, Culture.fr/collections, France

Κατηγορίες:"διαρκείας" Ετικέτες:
  1. 01/06/2012 στο 3:05 ΜΜ

    Χρόνια σας πολλά! και πάντα δημιουργικά!

    • 01/06/2012 στο 9:46 ΜΜ

      Ευχαριστώ. Ό,τι πιο όμορφο στη ζωή σας!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: