Αρχική > πολιτισμός > Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (International Museum Day)

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (International Museum Day)

 

http://www.athensmuseums.net/index.php

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας σας καλεί να γνωρίσετε τους πολιτιστικούς φορείς του Δικτύου που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας και τους ανθρώπους τους σε μια κοινή δράση με τίτλο "Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία", που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου.

Τα μουσεία και οι πολιτιστικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ανοικτοί στο κοινό, οι οποίοι δραστηριοποιούμαστε στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, αποφασίσαμε τη δημιουργία Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2009.

Ως άξονες της πρωτοβουλίας αυτής θεωρήσαμε τη δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινών δράσεων. Στόχοι της προσπάθειάς μας είναι η ενδυνάμωση της παρουσίας μας, η πολύπλευρη επεξεργασία ευρύτερων προγραμμάτων και συνεπώς η προσέγγιση και ευαισθητοποίηση μεγαλύτερων ομάδων κοινού για τα πολιτιστικά αγαθά. Το Δίκτυο νοείται ως «εργαλείο» προκειμένου να υπηρετούνται αποτελεσματικά, αξιοποιώντας τα σύγχρονα δεδομένα, η Παιδεία και ο Πολιτισμός. Στο δίκτυο συμμετέχουν μέχρι στιγμής ως μέλη δεκαεπτά μουσεία και πολιτιστικοί φορείς της Αθήνας.
            Στην ιστοσελίδα αυτή θα βρείτε γενικές πληροφορίες για τον κάθε φορέα, νέα και εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για ενήλικες, οικογένειες και παιδιά και σχολεία.
            Για πληροφορίες σχετικά με το Δίκτυο επικοινωνήστε με τη γραμματεία και για επί μέρους θέματα με τον σχετικό φορέα.
            Αν επιθυμείτε να εγγραφείτε στην ηλκετρονική λίστα ενημέρωσης για τις δράσεις του Δικτύου και των μελών του μπορείτε να στείλετε e-mail στο info@athensmuseums.net.

"Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία"

Κοινή εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2012

Γνωρίστε τους φορείς του Δικτύου και τους ανθρώπους τους


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων, το Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας σας καλεί να γνωρίσετε τους πολιτιστικούς φορείς του Δικτύου που βρίσκονται στις γειτονιές της Αθήνας και τους ανθρώπους τους σε μια κοινή δράση με τίτλο "Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία", που θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου.

Αφετηρία της δράσης θα είναι το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη.

Κατά το χρονικό διάστημα διάρκειας της δράσης οι συμμετέχοντες καλούνται να επισκεφθούν 17 φορείς του Δικτύου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θέτει ο κάθε φορέας στο ειδικό έντυπο που θα διατίθεται δωρεάν. Πολλοί από τους φορείς που χρεώνουν εισιτήριο εισόδου, προσφέρουν μειωμένο ή μισό εισιτήριο στους επισκέπτες που συμμετέχουν σε αυτή την κοινή εκδήλωση, ενώ την Παρασκευή 18 Μαΐου, η  είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι δωρεάν.

Οι 17 επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ωράριο λειτουργίας του κάθε φορέα, από την Παρασκευή 11 Μαΐου έως και την Κυριακή 27 Μαΐου, ενώ τα σχετικά έντυπα  θα διατίθενται από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1 στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 11 Μαΐου, 10.00-20.00 και το Σάββατο 12 Μαΐου, 10.00-18.00 και από την Κυριακή 13  Μαΐου και από τους υπόλοιπους φορείς.

Η δράση θα ολοκληρωθεί στην αυλή του Μουσείου Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη, Αγίων Ασωμάτων 31 στο Θησείο, την Κυριακή 27 Μαΐου στις 19.30, όπου οι επισκέπτες που συμπλήρωσαν το σχετικό έντυπο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση με εκπροσώπους των φορέων του Δικτύου και να συζητήσουν μαζί τους.

Στη δράση συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς του Δικτύου:

Πληροφορίες: Μ. Πήχου, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, 210-36.89.502, e-mail: museum@uoa.gr

 Σχολείο
Δωρεάν εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

 

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα και Νύχτα Μουσείων. Δωρεάν είσοδο σε εκθέσεις, ομιλίες, εκπτώσεις στις εκδόσεις και επέκταση στο ωράριο αποτελούν μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες των Μουσείων.

Κυριακή 16 Μαΐου

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης διοργανώνει από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Σταθμοί στον κόσμο της Ανατολής».

Παράλληλα, θα υπάρχει και έκπτωση 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και 10-30% στα αντικείμενα, τόσο στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1, οδό Πειραιώς), όσο και στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα πλήθος εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για παιδιά και μεγάλους.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις είναι οι εξής:

Μαθαίνω Παίζοντας µε τη Σοφία Γιαλουράκη (για παιδιά &8710;ηµοτικού), Η κοινωνική αρµονία στην τέχνη, 11:00 – 12:00

Εργαστήριο Χειροτεχνίας και Κατασκευών µε τη Νιόβη Σταυροπούλου (για παιδιά 5-10 ετών), 11:30 – 12:30

Εργαστήριο Ζωγραφικής µε τον &8710;. Καµπόλη και την Γκέλυ Τζαµουράνη (για παιδιά 8-12 ετών), 13:30 – 14:30

Εικαστικό Εργαστήρι µε την Αντζι Καρατζά (για παιδιά 6-12 ετών), 15:00 – 16:00

Αφήγηση παραµυθιού για µικρούς και µεγάλους µε τη Σάσα Βούλγαρη, 13:30 και στις 15:30

Γνωριµία µε τη νοηµατική γλώσσα και τους κωφούς (για παιδιά 8-12 ετών), 11.30 και 12.30 (απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 210 7294.220)

Μουσικό happening Πέντε κλισέ της όπερας σε 10 λεπτά και άλλα, μικρές µουσικές παρεµβάσεις από Υποτρόφους του Ιδρύµατος Ωνάση

Ξεναγήσεις στις µόνιµες συλλογές, στις 11:00, 12:30, 14:00, 15:30

Σύντοµες ξεναγήσεις στον κόσµο της µοντέρνας και σύγχρονης τέχνης Λουίζ Μπουρζουά/Σάρα Λούκας (ομιλία από τη Μυρτώ Λάβδα) στις 11.00, 13.00, 15.00

Χορευτικά happenings µε τη Τζωρτζίνα Κυπραίου

Αλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Βίντεο στη νοηµατική γλώσσα, &8710;ιαδραστική φωτιστική εγκατάσταση «Εις Υγείαν» της Ελευθερίας Ντεκώ, Μια γνωριμία με τον κήπο του μουσείου, Έκθεση µε έργα παιδιών από τα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου, Bazaar στο Πωλητήριο του Μουσείου.

Δευτέρα 17 Μαΐου

Τo Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του (συγκεκριμένα στις «Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Έθνικ (19ος-20ός αιώνας)», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά», «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Θέατρο, μια τέχνη τεχνών».

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει τα εγκαίνια της έκθεσης Ψηφιακός Σχεδιασμός και Κατασκευή, διάλεξη του αρχιτέκτονα Ματίας Κόλερ στις 19:00, ομιλία του συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη με θέμα «Η όπερα της Πεντάρας και το οργανωμένο έγκλημα: Ο Μπρέχτ Σήμερα» στις 20:30, μουσική εκδήλωση στις 22:15. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 18:00 έως τις 24:00.

Τρίτη 18 Μαΐου

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 10:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο. Στις 19:30 διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) εκδήλωση με θέμα «Μουσεία για την κοινωνική Αρμονία, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

Το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο της Οδού Πειραιώς) θα έχει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 19:00 έως τις 24:00 το βράδυ. Από τις 19:00 έως τις 21:00 θα είναι ανοιχτές για το κοινό οι εκθέσεις Ενδύεσθαι και η Πόλη του Αρά Γκιουλέρ. Μουσική εκδήλωση διοργανώνεται στις 21:00 το βράδυ σε λάτιν ρυθμούς, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις στις εκδόσεις και τα αντικείμενα.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το οποίο θα είναι ανοιχτό από τις 10:00 έως τις 23:00, διοργανώνει ξεναγήσεις, εγκαίνια της έκθεσης «Time Within us», στο πλαίσιο της Μπιενάλε Φωτογραφίας, θεατρική παράσταση και μουσικές εκδηλώσεις.

Τετάρτη 19 Μαΐου

Στις 19:30 το βράδυ το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) διοργανώνει τιμητική εκδήλωση για την προσφορά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Google Art Project: Επίσκεψη στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου

Online βρίσκεται εδώ και δυο μέρες το Art Project της Google. Πρόκειται για τη συνεργασία της εταιρείας με ορισμένα από τα πιο φημισμένα μουσεία τέχνης τους κόσμου. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να «επισκεφτούν» μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να δουν περισσότερα από χίλια έργα τέχνης με εξαιρετική λεπτομέρεια στο διαδίκτυο.

Η Google επισκέφτηκε 17 μουσεία τέχνης συγκεντρώνοντας μερικά από τα γνωστότερα έργα τέχνης από τουλάχιστον 486 καλλιτέχνες. Έργα, από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli, τα μεταϊμπρεσιονιστικά έργα βυζαντινής εικονογραφίας του Cezanne, τις οροφές των Βερσαλλιών ως τη συλλογή Whistlers και έργα του Rembrandt ανά την υφήλιο παρατίθενται σε φωτογραφίες εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Επιπλέον η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα πανοραμικής περιήγησης σε συγκεκριμένες γκαλερί, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Street View εσωτερικού χώρου. Φυσικά, όποιος χρήστης το επιθυμεί με ένα απλό κλικ μπορεί μέσω συγκεκριμένων επιλογών να μάθουν περισσότερα για κάθε έργο χωριστά ή το δημιουργό του ή ακόμη και να ανακαλύψουν περισσότερα έργα του.

Το κάθε μουσείο επέλεξε από ένα έργο τέχνης προκειμένου αυτό να φωτογραφηθεί μέσω της τεχνολογίας super high resolution ή «gigapixel» με εξαιρετική λεπτομέρεια ώστε να μπορεί ο θεατής να δει λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να δει κανείς με γυμνό μάτι ακόμη κι αν έχει μπροστά του το ίδιο το έργο, όπως για παράδειγμα το μικροσκοπικό χαρτί με τους λατινικούς στίχους στο έργο του Hans Holbein του Νεότερου The Merchant Georg Gisze. Επιπλέον, οι «επισκέπτες» έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια δική τους συλλογή με έργα τέχνης, καθώς η επιλογή «Create your own collection» τους δίνει την ευκαιρία να «σώσουν» τις φωτογραφίες που προτιμούν.

«Τα τελευταία 20 χρόνια ο κόσμος της τέχνης έχει μετατραπεί και εκδημοκρατιστεί. Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε με κορυφαία μουσεία σε πολλές χώρες, προσφέροντάς τους υπηρεσίες τεχνολογίας αιχμής. Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει έμπνευση για ακόμη περισσότερους ανθρώπους να μπουν και να εξερευνήσουν την τέχνη σε νέα επίπεδα λεπτομέρειας» δήλωσε εκ μέρους της Google, ο προγραμματιστής Nelson Mattos.

Το Metropolitan Museum of Art και το MoMA της Νέας Υόρκης,το Thyssen – Bornemisza της Μαδρίτης, η National Gallery και το Tate Museum του Λονδίνου, οι Βερσαλλίες στη Γαλλία και το μουσείο Van Gogh στο Άμστερνταμ είναι μερικοί μόνο από τους χώρους που οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να «επισκεφτούν».

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GThNZH5Q1yY

Πηγή: kala-nea

Σχολείο

http://www.mbp.gr/html/gr/nea.htm

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται στις 18 Μαΐου με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιλέγει το θέμα και μουσεία σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν σχετικές εκδηλώσεις.
Για το 2012 το θέμα είναι "Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις".

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Στο πλαίσιο της Νύχτας Μουσείων θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση, στις 20:00, 21:00 και 22:00.

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής κατά τις εργάσιμες ημέρες (ώρες 9.00-14.00) στο τηλέφωνο 2313 306400, κ. Χωτίδου.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012
11.00 και 12.00
Δωρεάν ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στη μόνιμη έκθεση.
20.00
Dance Performance: "Μια στιγμή" από το Χοροθέατρο Αδράστεια.
Στο αίθριο του Μουσείου
20.30
Μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου με τους Poco a Poco.
Στο αίθριο του Μουσείου
Παρασκευή 18 Μαΐου έως Τρίτη 29 Μαΐου 2012
Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Προβολή video με τίτλο "ΜΝΗΜΗΣ ΧΑΡΙΝ. Μια ψηφιακή περιήγηση με τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας". Θέμα του video είναι ο ζωγραφικός διάκοσμος των ταφικών μνημείων από τη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Μουσείου.
Η τεχνολογία υψηλής ευκρίνειας χρησιμοποιείται προκειμένου να αναδειχθεί η καλλιτεχνική ποιότητα των παραστάσεων, ενώ η δυνατότητα κοντινών πλάνων και η ψηφιακή επεξεργασία επιτρέπουν στο θεατή να διακρίνει τη χειρονομία και την τεχνική του καλλιτέχνη και ενισχύουν την αισθητική απόλαυση των έργων.
Διάρκεια 18-20′.
Στο φουαγιέ του Μουσείου

Κυριακή 20 Μαΐου 2012
10.30-13.00 (ανά 30′)

Παιχνίδι ρόλων "Η αδελφότητα" για γονείς και παιδιά από 11 ετών.
Με τη δημιουργική ομάδα παιχνιδιού Gamecraft.
Διάρκεια παιχνιδιού 1 ώρα και 30 λεπτά.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής από τη Δευτέρα 14 Μαΐου έως την Παρασκευή 18 Μαΐου (ώρες 9.00-14.00) στο τηλέφωνο 2313 306400, κ. Χωτίδου.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν. Στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Έκθεση "Η Κυρίλλιτσα, Έργα καλλιτεχνών από τη Φιλιππούπολη, αφιερωμένα στα γράμματα του Κυριλλικού αλφαβήτου"

Την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού η έκθεση «Η Κυρίλλιτσα, Έργα καλλιτεχνών από τη Φιλιππούπολη, αφιερωμένα στα γράμματα του Κυριλλικού αλφαβήτου».
Η έκθεση αποτελείται από τριάντα πίνακες σε καμβά. Κάθε πίνακας παρουσιάζει ένα από τα τριάντα γράμματα του κυριλλικού αλφαβήτου και συνοδεύεται με προσωπικό κείμενο του καλλιτέχνη. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη καλλιτεχνική παρουσίαση του θέματος στην Ελλάδα, αγγίζοντας τόσο τους δύο κόσμους, το βυζαντινό και το σλαβικό όσο και τις ενδιαφέρουσες και ιδιόμορφες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις που προέκυψαν από την επαφή τους.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, του  Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και της Δημοτικής Πινακοθήκης της Φιλιππούπολης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Δείτε την πρόσκληση των εγκαινίων της έκθεσης

Έκθεση Συντηρηθεισών Ιερών Εικόνων του Ι. Ναού Αγίου Παύλου της Φ.Α.Α.Θ.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης
και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Ιερών Εικόνων του Ι. Ναού Αγίου Παύλου της Φ.Α.Α.Θ., που συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012, ώρα 20.30, στην "Αίθουσα Τέχνης Φ.Α.Α.Θ." (Μέγαρο Φ.Α.Α.Θ., Αγ. Σοφίας 38, υπόγειο).

Ο Πρόεδρος της Φ.Α.Α.Θ.                      Η Διευθύντρια του ΜΒΠ
Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης                      Αγαθονίκη Τσιλιπάκου
Αν. Καθηγητής Α.Π.Θ.                                Δρ Αρχαιολογίας

Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαΐου  – 9 Ιουνίου 2012
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 11.00-14.00, 19.00-21.00

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΒΑΡΛΑΜΗ
"Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εχθές, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012, τα εγκαίνα της έκθεσης του κ. Βαρλάμη με τίτλο "Ο Χριστός στην Ελλάδα Σήμερα".
Η έκθεση θα φιλοξενείται στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
έως την Πέμπτη 31 Μαΐου 2012.

Πρόλογος της Προϊσταμένης του ΜΒΠ Δρ Α. Τσιλιπάκου στον κατάλογο της έκθεσης
Χαιρετισμός της Προϊσταμένης του ΜΒΠ Δρ Α. Τσιλιπάκου στα εγκαίνια
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια 1
Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια 2

Σχολείο

http://www.herakleidon-art.gr/el/index.cfm

"ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: από την αισθητική της Τέχνης στη λογική των Μαθηματικών"

"ΤΕΧΝΗ & ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: από την αισθητική της Τέχνης στη λογική των Μαθηματικών"
23 Μαρτίου 2012 – 31 Μαίου 2013
Παρασκευή: 13:00-21:00,
Σάββατο-Κυριακή: 11:00-19:00,
Δευτέρα-Πέμπτη: κλειστά
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 23 Μαρτίου 2012, έκθεση επιλεγμένων από τις συλλογές του έργων, των καλλιτεχνών M.C. Escher και V. Vasarely. Η έκθεση δεν έχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά τα έργα θα ανανεώνονται περιοδικά.
περισσότερα

προσεχεις εκθεσεις | προηγουμενες εκθεσεις
Το E-Shop του Μουσείου μας προσφέρει την ευκολία αγορών από το σπίτι σας ή το γραφείο, με ευρεία επιλογή μέσα από αντικείμενα εμπνευσμένα από τις εκθέσεις, όπως των Victor Vasarely και M.C. Escher. Όλα τα είδη διατίθενται και στο Πωλητήριο του Μουσείου. Ο εκτενής κατάλογος προϊόντων μας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπογεγραμμένες μεταξοτυπίες, αφίσες, βιβλία, ασημένια κοσμήματα (αποκλειστικές δημιουργίες), ρολόγια, puzzles, μεταξωτές γραβάτες, γυναικεία μεταξωτά μαντίλια, t-shirts, είδη γραφείου, πορσελάνες καθώς επίσης προϊόντα για παιδιά αλλά και χειροποίητα ασημένια ενθύμια με το έμβλημα του Μουσείου. Τα είδη του καταστήματός μας είναι ιδανικά για προσωπική χρήση αλλά και για δώρα (επιχειρηματικά ή προσωπικά).
είσοδος στο e-shop


ΔΙΚΤΥΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ "ΑΘΗΝΑ: ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ"
Παρασκευή, 11 Μαίου 2012-Κυριακή, 27 Μαίου 2012
Κοινή εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2012. Γνωρίστε τους φορείς του Δικτύου και τους ανθρώπους τους.
περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012
Παρασκευή, 18 Μαίου 2012
Με την ευκαιρία του εορτασμού της "Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2012", την Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012, το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ προσφέρει ελεύθερη είσοδο και ξενάγηση στην τρέχουσα έκθεση από τους επιμελητές της, συνεργάτες του Μουσείου, Αποστόλη Παπανικολάου και Άρη Μαυρομμάτη, με θέμα: "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ"
περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΥΧΤΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2012
Σάββατο, 19 Μαίου 2012
Με την ευκαιρία του εορτασμού της "Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων 2012", το ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ και το μουσικό συγκρότημα encardia σας προσκαλούν, το Σάββατο, 19 Μαΐου 2012, από τις 20:30-22:00 σε μια μουσική βραδιά.
περισσότερα

"ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ"
Κυριακή, 27 Μαίου 2012
Το Μουσείο Ηρακλειδών σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα παρουσιάζουν την έκθεση της γλύπτριας Ντίνας Αναστασιάδου με θέμα "Μαθηματικά και οι Τέχνες της Ιαπωνίας".
περισσότερα

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ "ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ"
Πέμπτη, 31 Μαίου 2012
Με γνώμονα το γεγονός ότι οι κοινές δραστηριότητες γονέων και παιδιών βελτιώνουν και εμπλουτίζουν τις οικογενειακές σχέσεις, το μουσείο προσκαλεί γονείς και παιδιά στο πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά-Σαββατοκύριακο».
περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012
Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα σχολεία και στο ευρύ κοινό το αγαθό της εκπαίδευσης μέσω της τέχνης, καθώς και να προβάλλουμε τις περιοδικές μας εκθέσεις και τις μόνιμες συλλογές μας, η συμβολή των υποστηρικτών και των χορηγών είναι ανεκτίμητη. Μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να γίνετε αρωγοί μας.
περισσότερα

Σχολείο

Μουσείο Γουλανδρή – Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=72199

18/5/2012 έως 20/5/2012

Η 18η Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Φέτος το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) εκτιμώντας ιδιαίτερα την προσφορά και τον ρόλο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το ΜΓΦΙ ως τιμώμενο Μουσείο για το 2012.
Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα Μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα που έχει επιλεχτεί για το 2012 είναι: Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις. Σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών. Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές.

Το μήνυμα καλεί τα Μουσεία να ηγηθούν σε μια πορεία διαφωτισμού, προς μία αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον. Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στη μακρόχρονη πορεία του, υπηρετεί την παιδεία αυτή, προβάλλοντας την ανάγκη της αειφόρου ανάπτυξης του πλανήτη και τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το ΜΓΦΙ – Κέντρο ΓΑΙΑ θα είναι με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφτούν εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου τις εκθέσεις:

 • φωτογραφίας -Ταξιδεύοντας στη Γη- με την συμμετοχή 21 διακεκριμένων φωτογράφων
 • γλυπτικής -Ηλιοστάσια- του Νίκου Ζήβα στον κήπο του Φυσικής Ιστορίας
 • ζωγραφικής από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό -Το δέντρο που αγαπώ-
 • αφίσας από τον Πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό -Μία ζωή ποδήλατο-
 • κατασκευών από τον σχολικό διαγωνισμό -Αιολική Ενέργεια. Ο άνεμος στη ζωή μας-

Την Κυριακή 20 Μαΐου το Μουσείο θα έχει σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά.

 • Μουσικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης θα παίζουν μουσική (ευρωπαϊκή και παραδοσιακή) στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. Από τις 10.30 και κάθε ώρα για 15’.
 • Θεατρική παράσταση για την επιστήμη της οικολογίας με την ομάδα SciCo με θέμα: Ζητούνται χαμένοι οικολόγοι. Η ομάδα SciCo αναζητά μικρούς, χαμένους οικολόγους και ανεβάζει μια παράσταση επιστημονικού θεάτρου. Από τον κύκλο του άνθρακα και του νερού μέχρι την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή, οι SciCos παρουσιάζουν την επιστήμη της οικολογίας σε μια ξεκαρδιστική, εκπαιδευτική παράσταση. Ώρα : 13.00 – 14.00. Ηλικίες : από 8 ετών.
 • Επισκέψεις στα επιστημονικά εργαστήρια. Τα επιστημονικά εργαστήρια του Μουσείου θα είναι ανοικτά για να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες – μικροί και μεγάλοι – τους επιστήμονες, την δουλειά τους και τις συλλογές. Ηλικίες : από 8 ετών.
  • Εργαστήριο υδροβιολογίας 11.00 – 12.00.
  • Εργαστήριο βοτανικής 12.00 – 13.00.
  • Εργαστήριο ζωολογίας 13.00 – 14.00.

 

 • Επιδαπέδιο διαδραστικό παιχνίδι με την Fair Trade – Ταξιδεκπαιδεύοντας έναν δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο. Μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν και προβληματίζονται πάνω στα ζητήματα της υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς με βιωματικό τρόπο. Μια συνηθισμένη πράξη όπως οι καθημερινές μας αγορές, γίνεται αμέσως πιο σημαντική όταν μάθουμε πως παγκόσμια προβλήματα όπως εκμετάλλευση, παιδική εργασία, φτώχεια και κοινωνική αδικία, κρύβονται σε πολλά από τα προϊόντα που κουβαλάμε στα σπίτια μας. Ώρες : 10.00 – 14.00. Ηλικίες : από 5 ετών.
 • Παιδικά εργαστήρια (Ώρες : 11.00 – 12.30 και 13.00 – 14.30). Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια θα γίνονται την ίδια ημέρα (Κυριακή 20/5) στην είσοδο του Κέντρου ΓΑΙΑ.
  • Για παιδιά 4 – 6 ετών με τους γονείς τους: Ποιό ζουζούνι να διαλέξω την αρχή για να γυρέψω!
  • Για παιδιά α, β, γ, δημοτικού: Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα (στις 11.00), Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας (στις 13.00).
  • Για παιδιά δ΄, ε΄, στ΄ δημοτικού και γυμνασίου: Αιολική ενέργεια, Ο άνεμος στην ζωή μας.
  • Για παιδιά δημοτικού:  Τι γίνεται στην πόλη των σκουπιδιών;

Ωρες λειτουργίας του τριήμερου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων:

 • Παρασκευή 9.00 – 14.30, Σάββατο και Κυριακή : 10.00 – 16.00.

Πληροφορίες: 210–8015870

Σχολείο

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012

http://entertainment.in.gr/html/ent/412/ent.125412.asp

Το φετινό θέμα που επέλεξε για το 2012 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι "Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις". Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ είναι φέτος το τιμώμενο μουσείο για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου 2012).

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων θα γίνουν μουσικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, ημερίδες, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Μουσείου Γουλανδρή που είναι φέτος το τιμώμενο μουσείο.

Η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων την Παρασκευή 18 Μαϊου θα μείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 9:30 έως τις 11:00 το βράδυ και αφιερώνει έναν από τους χαρακτηριστικούς της χώρους την αίθουσα των "φούρνων" και αναδεικνύει το μουσειακό της χαρακτήρα μέσα από μια σειρά δράσεων όπως δωρεάν ξεναγήσεις (κατόπιν συνεννόησης στο τηλ. 210 3475518), η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά Δημοτικού και η προβολή φωτογραφιών και ταινίας με θέμα το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου.
Στις 9:00 θα δοθεί συναυλία της Ορχήστρας του Δ. Αθηναίων.

Tο Μουσείο Ακρόπολης το Σάββατο 19 Μαΐου θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8:00 π.μ. έως τα μεσάνυχτα (ελεύθερη είσοδος από τις 8:00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα). Στις 9:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Μουσείου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει τις τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του μουσικού κλασικισμού.
Tο Δίκτυο Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας καλεί τους Αθηναίους να βγουν στις γειτονιές της πόλης και να γνωρίσουν τους φορείς του σε μια δράση με τίτλο «Αθήνα: Γειτονιές και Μουσεία». Αφετηρία της δράσης θα είναι το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη και τερματισμός το Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων Αη Στράτη.

Στη δράση συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς του Δικτύου:
Ακαδημία Αθηνών – Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας, Ηπίτου 3, Πλάκα
Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, Νίκης 39, Σύνταγμα
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Κυδαθηναίων 14, Πλάκα
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Σύνταγμα
Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων, Αγίων Ασωμάτων 45, Κεραμεικός
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας, 3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα
Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, Πλάκα
Μουσείο Ηρακλειδών, Ηρακλειδών 16, Θησείο
Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του Λυκείου των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 7, Κολωνάκι
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5, Πλάκα
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Καλλισπέρη 12 & Καρυατίδων, Ακρόπολη
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, Διογένους 1, Πλάκα
Μουσείο Σπύρου Βασιλείου, Γουέμπστερ 5Α, Ακρόπολη
Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας, Καρατζά 7 και Τσάμη Καρατάσου 56, Φιλοπάππου, Φιλοπάππου
Οικία Κατακουζηνού, Αμαλίας 4, Σύνταγμα
Το Μουσείο Μπενάκη οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας που έχει ως στόχο τη διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής και παράλληλα πολιτιστικής προσφοράς της Βιβλιοθήκης.

Ο «Ελληνικός Κόσμος», το μοναδικό μουσείο στην Αθήνα που εξαρχής βασίστηκε στο συνδυασμό νέων τεχνολογιών και πολιτισμού, συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τη νέα και τεχνολογικά πιο προηγμένη προβολή της «Θόλου» με τίτλο «Ταξίδι στην Αρχαία Πριήνη».
Η παραγωγή θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 15:00 και στις 16:00
«Θόλος», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540000

Στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη η τρέχουσα έκθεση «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1959-2012» θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Στις 18:30 και στις 20:30 πρόκειται να οργανωθούν ξεναγήσεις από τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά.
Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό σε μία περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους.

Το Σάββατο 19 Μαΐου, από τις 17.30 έως τις 21.00, σε όλες τις οθόνες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλλονται δεκάδες ερασιτεχνικά βίντεο της τελευταίας διετίας (τα οποία παρουσιάστηκαν και στο διαδίκτυο) και χρησιμοποιούν την κινηματογραφική γλώσσα για να αποτυπώσουν την αγωνία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας μπροστά στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση.

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής αγκαλιάζει την παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Άνω Ιλισίων «Η Γειτονιά μας» και διοργανώνει έκθεση με παιδικά έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από μύθους, ιστορίες και παραμύθια που έχουν διαβαστεί κατά τη τετραετή διάρκεια της Λέσχης.Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί στους χώρους του Μουσείου παράλληλη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο πραγματοποιεί την Παρασκευή 18 Μαΐου (17.30 – 19.30) το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Με ερμηνευτή τη μέλισσα ρομπότ» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα εκθέματα αλλά και τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου, με ερμηνευτή τη μέλισσα-ρομπότ.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995.
Δεν απαιτείται οικονομική συμμετοχή.

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας ανοίγεται στους φοιτητές ως χώρος πειραματισμού, εμπειρίας και έμπνευσης» και διοργανώνει ημερίδα την Παρασκευή 18 Μαϊου στις 12.00 μ.μ. Στόχος της ημερίδας να αναδειχθεί το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας σαν χώρος πειραματισμού με νέες ιδέες, απόκτησης εμπειρίας και έμπνευσης για τους φοιτητές μέσα από εθελοντική προσφορά και/ή πρακτική άσκηση.

Το Μουσείο Ηρακλειδών και το μουσικό συγκρότημα Εncardia σας προσκαλούν, το Σάββατο 19 Μαΐου στις 20:30 σε μια μουσική βραδιά.

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας διοργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και γίνεται χώρος έμπνευσης για οκτώ καλλιτέχνες και ταυτόχρονα χώρος συνάντησης με τον κόσμο του ΚΕΘΕΑ, της γειτονιάς, της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:
Παρασκευή 18 Μαϊου
10.00-13.00: «Το μυστικό του πρίγκιπα της μνήμης». Παράσταση κουκλοθέατρου και καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής χαρτιού για παιδιά Δημοτικού (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθριο).

Σάββατο 19 Μαϊου

18.00-21.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
18.00-19.00: Ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας (ισόγειο).
18.00-21.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).
20.00-20.30: «Μαγικά με ανοιχτά μάτια». Ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια με τον Assad Nazari (αίθριο).
21.00-23.00: Μουσική και χορός από ομάδες του ΚΕΘΕΑ Διάβαση (αίθριο).
23.00-24.00: Προβολές βίντεο (ισόγειο, αίθουσα 2).
23.00-24.00: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (αίθριο).


Οι φίλοι του Μουσείου «Νίκος Περαντινός» την Κυριακή 20 Μαΐου 10.00-16.00 παρουσιάζουν τα εργαστήρια γλυπτικής τα οποία ο Νίκος Περαντινός άρχισε να λειτουργεί από το 1982. (Ευφορίωνος 14 και Ερατοσθένους, τηλ.210 7513653, Στάδιο Καλλιμάρμαρο).
Για περισσότερες πληροφορίες για τα μουσεία επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο: http://www.athensmuseums.net

Σχολείο

Ημέρα Μουσείων στο Μουσείο της Ακρόπολης με μουσική και ελεύθερη είσοδο.

http://www.onair24.gr/news/category/53/content/51621

 

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα γιορτασθούν από το Μουσείο της Ακρόπολης με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες που θα ακούσουν, κατά τη διάρκεια της ημέρας θαυμάσια μουσική.

Πιό συγκεκριμένα στον εξώστη, που έχει θέα την Αίθουσα των Αρχαϊκών Αγαλμάτων, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012, στις 11 το πρωί, ο Μάριος Στρόφαλης θα παίξει σε ένα ρεσιτάλ πιάνου Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 7 το απόγευμα ο ίδιος καλλιτέχνης και το κουαρτέτο του θα παιξουν European Taxim (μουσική της Ευρώπης της Μεσογείου).

Η διάθεση αντιγράφων γλυπτών του Μουσείου θα ξεκινήσει από τα πωλητήριά του στις 18 Μαίου ενώ καθιερώνεται η κοπή αναμνηστικών κερμάτων, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, φέρνοντας έτσι, πιό κοντά, τους επισκέπτες μικρά και προσιτά εκθέματα.  Η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ ενώ τοεστιατόριο θα σερβίρει φαγητό μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το Μουσείο Ακρόπολης θα έχει ελεύθερη είσοδο και το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, από το πρωί στις 8 γιορτάζοντας έτσι την  Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, που, 9.30 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του, οι τελευταίες συμφωνίες των W. A. Mozart και F. J. Haydn, από τους σημαντικώτερους εκπροσώπους της κλασσικής μουσικής θα ερμηνευθούν από τη  Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Σχολείο

International Museum Day

http://icom.museum/what-we-do/activities/international-museum-day.html

Every year since 1977 International Museum Day is organised worldwide around May 18.

This day is an occasion to raise awareness on how important museums are in the development of society.
ICOM Advisory Committee organises the theme of this event that, given the high number of countries involved, lasts a day, a weekend, a week or even a month.
From America to Oceania including Africa, Europe and Asia, this international event has confirmed its popularity. 

These recent years, International Museum Day has been experiencing its highest involution with almost 30,000 museums that organised activities in more than 100 countries.

Σχολείο

Δείτε ακόμα:

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/imd2012/press/InternationalMuseumDay2012_PRESS%20KIT_ENG.pdf

http://www.latsis-foundation.org/megazine/publish/ebook.php?book=35&preloader=1

http://www.latsis-foundation.org/gr/elibrary/1/35/book.html

http://www.ert.gr/news-politismos/item/11665-To-Moyseio-ths-Akropolhs-giortazei-thn-hmera-kai-th-nychta-moyseiwn

http://www.benaki.gr/

http://www.byzantinemuseum.gr/

http://www.historical-museum.gr/

http://network.icom.museum/fileadmin/user_upload/minisites/imd2012/Posters/trad/Greek/carte100x150_.pdf

http://www.gnhm.gr/NewsDetail2.aspx?selArticle=277

http://www.athensinfoguide.com/gr/wtsmuseums.htm

http://www.facebook.com/events/202092433161754/

Σχολείο

Μουσεία – Ιδρύματα

http://www.culturenow.gr/museums/%CE%94%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE%CF%82_%CE%97%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_2012:_%CE%95%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%BF_%CE%9C%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B5%CE%AF%CE%BF_%CE%93._%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%85.html

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: , , ,
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: