Αρχική > πολιτική > Μετασχηματισμός της κεντροαριστεράς

Μετασχηματισμός της κεντροαριστεράς

clip_image002[135]

Netley Abbey Hants 83-I, Creator: Harraden, J.B.

 

Του Νίκου Τσούλια

Όταν έχουμε ένα ιστορικό γεγονός – τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – που συμπυκνώνει βαθιές μεταβολές στη κοινωνία, τότε είναι αναγκαίο να διερευνηθούν οι μετασχηματισμοί που προκαλούνται στο πολιτικό σκηνικό, ιδιαίτερα σε εκείνους τους πολιτικούς χώρους που βγήκαν ηττημένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία. Η κεντροαριστερά υπέστη μια ήττα στρατηγικής σημασίας. Η ήττα αυτή ερμηνεύεται γι’ όσους θέλουν να διερευνήσουν τις βασικές όψεις των οικονομικών και κοινωνικών μεταβολών της σημερινής συγκυρίας.

clip_image002[137]

Chrysanthemums,
A(n)
Paul Cezanne paintings

Εν πρώτοις, η ελληνική οικονομία γνωρίζει τη χειρότερη κατάστασή της από την εποχή του πολέμου. Η Μνημονιακή – τοκογλυφική θηλιά στη συνολική οικονομία της χώρας, η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, η βαθιά ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, η έλλειψη προοπτικής ανάπτυξης είναι στοιχεία που μετάλλαξαν το κοινωνικό status. Η μεσαία τάξη ωθήθηκε βίαια προς τα κατώτερα οικονομικά πεδία, η δε κατώτερη οικονομικά τάξη μετατράπηκε σε τάξη νεόπτωχων και υφίσταται υπαρξιακό – βιοποριστικό πρόβλημα. Οι νέοι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι στη σημερινή και αυριανή συγκυρία δεν πρόκειται να βρουν μια επαγγελματική προοπτική όπως την είχαν ή την έχουν σχεδιάσει· χάνουν, δηλαδή, οριστικά τη δυνατότητα να ασκήσουν ένα επάγγελμα με βάση τις σπουδές που έχουν κάνει ή με βάση την εργασιακή εμπειρία που απέκτησαν στην προ Μνημονίου εποχή.

Βέβαια η οικονομική κρίση υπήρξε και κατέτρωγε τη χώρα μας από τα προηγούμενα χρόνια και δεν προκλήθηκε από την τελευταία διακυβέρνηση της κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα κυβερνητικά μέτρα που άλλαξαν το τοπίο στην οικονομία και στην κοινωνία τα πήρε η κυβέρνηση της κεντροαριστεράς και σ’ αυτή χρεώνεται πολιτικά το ζήτημα. Και τα μέτρα αυτά τα πήρε χωρίς να έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση, αφού το προεκλογικό της πρόγραμμα στις εκλογές του 2009 ήταν σε ευθεία αντίθεση με τα μέτρα που εφάρμοσε. Αυτή η στάση της ήταν πλήρως αντι-ιστορική και αντιδημοκρατική. Γιατί έπρεπε να προσφύγει στο λαό με ένα άλλο πρόγραμμα – αν δεν ήξερε την εικόνα της οικονομίας – ένα πρόγραμμα που θα είχε και την πολιτική νομιμοποίηση. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η κεντροαριστερά έχει μετατοπιστεί, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προς νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέσεις, με αποτέλεσμα να αφήνει ελεύθερο αριστερό πεδίο που δεν το εξέφραζε πλέον. Η οικονομική αφαίμαξη, λοιπόν, των Ελλήνων και η συντηρητική πολιτική μετατόπιση της κεντροαριστεράς επέφεραν τη σημερινή στρατηγικής σημασίας ήττα της.

Ωστόσο, οι ερμηνείες και οι αναλύσεις είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατανόηση του οικονομικού και του πολιτικού συγκείμενου / περιβάλλοντος, αλλά δεν παράγουν από μόνες τους πολιτικές θέσεις και δεν διαμορφώνουν πολιτική πρόταση. Απαιτείται βαθιά επίγνωση των αλλαγών στην ελληνική κοινωνία, αλλά και γνώση και σχέδιο για τη χώρα σε μια εποχή υψηλής διακινδύνευσης και έντονου οικονομικού ανταγωνισμού στη διεθνή σκηνή. Και αυτά δεν υπάρχουν. Η κεντροαριστερά κινείται αντανακλαστικά σε ό,τι φέρνει ο χρόνος. Δεν έχει επεξεργαστεί ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο το πώς οφείλει να κινηθεί η χώρα μας σε συνθήκες απομείωσης των εθνικών συνόρων και κατ’ επέκταση των εθνικών πολιτικών με την παραδοσιακή μορφή. Μετά το στόχο της εισόδου της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ δεν υπήρξε κάποιος εθνικός στόχος, μια βασική γραμμή πλεύσης, δεν υπήρξε μια πολιτική πρόταση παραγωγικής ανασύνταξης της χώρας, της χώρας μας που βούλιαζε από την πρωτοφανή συσσώρευση πλούτου στα χέρια των λίγων, στη διαφθορά των πολιτικών, στα δάνεια, στον καταναλωτισμό κλπ.

Η ηγετική ομάδα της κεντροαριστεράς αποδείχτηκε «πολύ λίγη». Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει ούτε καν σε βασικές γραμμές την πρωτόγνωρη ιστορικά εκλογική πτώση της. Γιατί το να ισχυρίζεται ότι έκανε πολιτική για να σώσει τη χώρα (!), δείχνει φοβερή ανεπάρκεια. Γιατί όταν σώζεις τη χώρα, επιβραβεύεσαι από το λαό και όχι ακριβώς το αντίθετο. Για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς, οφείλει η ηγεσία της να αναγνωρίσει ρητά και απερίφραστα το ιστορικής σημασίας λάθος της και το γεγονός της μη πολιτικής νομιμοποίησης της εφαρμογής του προγράμματος των Μνημονίων αλλά και το γεγονός του ίδιου του περιεχομένου της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσε. Οφείλει δε ως ηγετική ομάδα να αποχωρήσει.

Όταν φτάνεις τη χώρα με τα δικά σου κυβερνητικά μέτρα (ανεξάρτητα από το αν σήκωσες δυσανάλογο ιστορικό φορτίο) σε μια τέτοια κατάσταση πρωτίστως, όταν αποδοκιμάζεσαι τόσο έντονα από το λαό, όταν αποδομείς μια παράταξη – κορμό του πολιτικού και κομματικού συστήματος – και τη μετατρέπεις σε ένα κόμμα φάντασμα μέσα σε δύο χρόνια (ίσως και λιγότερο), τότε δεν μπορείς να στοχάζεσαι περί της επόμενης ημέρας. Η επόμενη ημέρα δεν μπορεί να σε περιλαμβάνει. Στοιχειώδης γνώση της ιστορίας, στοιχειώδης γνώση της λειτουργίας της ίδιας της πολιτικής, στοιχειώδης ύπαρξη δημοκρατικής ευαισθησίας σε οδηγούν στην αποχώρηση. Η πολιτική ζωή της χώρας και της πορείας της κεντροαριστεράς θα συνεχιστούν αλλά χωρίς αυτούς που επιβαρύνονται με βαριές πολιτικές και ιστορικές ευθύνες. Η κεντροαριστερά ως γενικό πολιτικό σχήμα έχει ως βάση μια μεγάλη κοινωνική αναφορά – που έχει τις απαρχές της στη δεκαετία του 1960 – και αυτή αποτελεί την ελπίδα του θετικού μετασχηματισμού της, του μετασχηματισμού της που θα προκύψει μέσα από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, από τα θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα και από τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

 

clip_image002

A.Savrasov: Rye (1881)

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: