Αρχική > κοινωνία > Η κρίση και οι σχέσεις μας

Η κρίση και οι σχέσεις μας

clip_image002[107]

Hélène Taptas

 

Του Νίκου Τσούλια

Και ξαφνικά η όλη εικόνα άλλαξε. Τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά. Θρυμματισμένος κόσμος με τα ατέλειωτα μικρά κάτοπτρα να μη βγάζουν μια λογική εικόνα. Η λεπτή μεμβράνη που κάλυπτε το κοινωνικό τοπίο διερράγη παντού, τα σχήματα και οι μορφές δεν είναι όπως φαίνονταν πριν, πρόσωπα και σχέσεις δε θυμίζουν το χθες.

Η κρίση άλλαξε όλο το σκηνικό του δημόσιου και προσωπικού βίου. Κοιταζόμαστε και ξανακοιταζόμαστε και απορούμε για τα είδωλά μας. Ο καθένας βλέπει τον άλλον διαφορετικά, βλέπει και τον εαυτό του διαφορετικό. Τι συνέβη; Ήταν φενακισμένα και κίβδηλα τα προηγούμενα είδωλά μας ή μας ξεγελούν τα τωρινά; Ποια είναι τα προσωπεία μας και ποια τα πρόσωπά μας; Οι σχέσεις μας τεταμένες, έτοιμες να σπάσουν και το πιο μικρό νήμα που τις συγκρατεί. Οργή, θυμός, ένταση, νεύρα, απόρριψη: οι λέξεις που καθοδηγούν τη συμπεριφορά μας, οι έννοιες που διατρέχουν το είναι μας.

Οι συζητήσεις μας αδιέξοδες, από πριν ξέρεις ότι θα συγκρουσθείς, θα συγκρουσθείς ακόμα και συμφωνώντας. Συμφωνούμε στο γενικό, στο πολιτικό πεδίο, «φταίνε αυτοί και αυτοί», στο παρακάτω, στο προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο αρχίζει το δράμα. Μύδροι και λιθοβολισμοί, κατηγορίες και ψόγοι, απαξίωση και προσβολή είναι το στερέωμα κάθε «διαλόγου», κανένας δεν συμμερίζεται τις απόψεις του άλλου, ούτε καν τις ακούει, μιλάμε όλοι μαζί, «τι να ακούσω από αυτόν;». Μετά θα μονολογούμε ή θα μεταφέρουμε τη συζήτηση στο / στη σύζυγο, για να συμφωνήσουμε και να καταλαγιάσουμε, αλλά και εκεί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμβεί αυτό.

«Από πού ως πού εσείς αξίζει να παίρνετε αυτό το μισθό;».
«Εσύ είσαι βουτηγμένος μέσα στη φοροδιαφυγή και μιλάς κιόλας;».

«Μα τι εφάπαξ παίρνετε, από πού το βρίσκετε, περιουσία του πατέρα σας είναι η δημόσια επιχείρηση;».

«Εσύ πήρες σύνταξη στα 55 σου χρόνια, πότε πρόλαβες να δουλέψεις;».

«Εσύ έφτιαξες δύο εξοχικά, το ένα μάλιστα μέσα στην Αττική με τα ιδιαίτερα μαθήματα, ρήμαξες τον κόσμο με τις τιμές σου, εσύ δεν είσαι παράνομος;».

«Ε, βέβαια, μιλάνε τώρα και τα φακελάκια, που αν δεν σου δώσει ο άρρωστος παχυλή μπροστάντζα, δεν φτάνει ποτέ στο χειρουργείο».

«Μα και εσύ πώς διορίστηκες, δεν μας είπες…».

«Εσύ, στην οικογένειά σου τρεις στους τέσσερις τρώτε από το δημόσιο, σάς ταΐζουμε εμείς, αλλά τι να πεις…».

«Ξεχάστηκαν φαίνεται οι δικές σου μίζες στην πολεοδομία και ξαφνικά βγήκες με δύο πανάκριβα αυτοκίνητα, με, με…».

«Με τι προσόντα εσύ παίρνεις τον ίδιο μισθό με μένα που έχω σπουδάσει, ενώ εσύ απλά τελείωσες το λύκειο και δεν ξέρω αν το έχεις τελειώσει;».

Ανορθολογική κοινωνία, ανοργάνωτη πολιτεία, χωρίς νόμους και κανόνες ή μάλλον οι νόμοι στα χαρτιά, στην πράξη είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι; Ο καθένας για τον εαυτό του. Δεν υπάρχει κοινωνικό σύνολο, δεν υπάρχει κοινό καλό, δεν υπάρχει δημόσιο αγαθό, δεν υπάρχουν συλλογικές αξίες. Τι μας ενώνει εμάς τους Έλληνες; Μόνο η γλώσσα, αλλά η γλώσσα με διαφοροποιημένο το σημασιολογικό της φορτίο, ο καθένας δίνει το δικό του περιεχόμενο. Χαλάσαμε και τη γλώσσα μας… «Αξιοκρατία, διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, όχι στη φοροδιαφυγή, όχι στα αυθαίρετα», όλο το λεξιλόγιο που διαμορφώνει τις έννομες σχέσεις μας είναι μετέωρο, ο καθένας μας βλέπει μόνο τον απέναντι, δεν υπάρχει το είδωλό μας στον καθρέφτη. Τσακίζοντας τη γλώσσα ανοίγεις τους ασκούς του Αιόλου, δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία, οι σχέσεις είναι μη – σχέσεις, δεν υπάρχουν σχέσεις, το μόνο που μας συνδέει με τους άλλους είναι η ροή του χρήματος, «μαύρου» κυρίως και … άσπρου.

Μα τότε πώς συνεννοούμαστε μέχρι τώρα; Απλά δεν συνεννοούμαστε, το δανεικό χρήμα και ο πολιτισμός της κατανάλωσης δημιουργούσε την μεμβράνη της «κοινωνικής ηρεμίας» και της πλασματικής ευημερίας. Τώρα πρέπει να ξανασυστήσουμε το λεξιλόγιό μας. Δεν είναι εύκολο. Πώς να «ξαναστήσουμε τους αργαλειούς»;

 

clip_image002

I Levitan: Above Eternal Peace (1894)

Κατηγορίες:κοινωνία Ετικέτες: , , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: