Αρχική > πολιτισμός > Πρόβλημα καθαριότητας, αισθητικής, πολιτισμού

Πρόβλημα καθαριότητας, αισθητικής, πολιτισμού

image

Ο Διογένης ο «Κυνικός»

 

Του Νίκου Τσούλια

Πριν από αρκετά χρόνια, στα χρόνια του πανεπιστημίου, και στις βροχερές μέρες του χειμώνα ο Καίσαρ Αλεξόπουλος μάς έλεγε και μάς ξαναέλεγε να προσέχουμε τα σκαλιά στο κτίριο (της Φυσικής, στην οδό Σόλωνος), γιατί είναι ολισθηρά και υπάρχει περίπτωση να γλιστρήσουμε και να χτυπήσουμε. Και έλεγα και ξαναέλεγα από μέσα μου «είναι δυνατόν ένας επιστήμονας να ασχολείται με την πεζότητα, με την ολισθηρότητα που αποκτούν τα βρεγμένα σκαλοπάτια;».

Και όμως τη θυμάμαι και την ξαναθυμάμαι αυτή την αναφορά, όταν ασχολούμαι στο Λύκειο που εργάζομαι με τόσα και τόσα φαινομενικά ασήμαντα προβλήματα – μπροστά στα άλλα μεγάλα εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα -, προβλήματα που έχουν την απαρχή τους όμως σε ό,τι θα ονομάζαμε τρόπους συμπεριφοράς και σεβασμός προς τους άλλους.

Ποιο είναι το πρόβλημα; Οι δρόμοι γύρω από το σχολείο μας και σχεδόν όλοι οι δρόμοι που γειτνιάζουν με την πανεπιστημούπολη και με την πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου, οι δρόμοι που είναι μέσα σ’ αυτές και σχεδόν όλα τα μικρά πάρκα είναι γεμάτα από ακαθαρσίες ζώων, των ζώων που συνοδεύουν οι «ιδιοκτήτες τους»! Και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κανένας από τους ανθρώπους συνοδούς, μα κανένας (!) δεν νοιάζεται γι’ αυτή τη θλιβερή εικόνα και δεν φροντίζει να μαζέψει ό,τι κάνει τους δημόσιους χώρους τόσο αποκρουστικούς και τόσο επικίνδυνους για την αισθητική μας και την υγεία μας.

Αναφέρομαι και συμβουλεύω, λοιπόν, τους μαθητές και τις μαθήτριες το πού πατάνε για να μη μεταφέρουν στα σπίτια τους ή στο σχολείο αυτές τις ακαθαρσίες. Όταν μάλιστα πηγαίνουμε περίπατο και επειδή οι μαθητές δεν προσέχουν και τόσο, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο. Αλλά το όλο θέμα έχει και πιο φρικτές όψεις. Οι μαθητές αναφέρουν ότι το όλο πρόβλημα εμφανίζεται ακόμα και μέσα στις πολυκατοικίες, στο ασανσέρ ή στις πυλωτές και μάλιστα συχνά είναι μάρτυρες των «συμβάντων», χωρίς να υπάρχει καμιά κίνηση καθαρισμού εκ μέρους των ιδιοκτητών των ζώων.

 

imageΑναρωτιέμαι: έχουμε τόσο πολύ αποτύχει ως εκπαιδευτικοί και ως σχολείο και δεν έχουμε διαπαιδαγωγήσει ούτε στα πιο απλά και στα πιο στοιχειώδη ζητήματα τους πολίτες; Αναλογίζομαι: είναι τόσο δύσκολο να σεβόμαστε την υγιεινή των δημόσιων χώρων και να μην αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητά της για όλους μας; Απορώ: γιατί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και για το αντίστοιχο παράδειγμα, βλέπουμε τους ιδιοκτήτες των ζώων να είναι εφοδιασμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να καθαρίζουν αμέσως δρόμους, πάρκα και πλατείες και βεβαίως διαπιστώνουμε τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων;

Σκέπτομαι: πώς μπορεί κάποιος να σέβεται την αξία της καθαριότητας στον εαυτό του και στο σπίτι του και να συμπεριφέρεται τόσο άθλια στους δημόσιους χώρους. Προβληματίζομαι: μήπως η όλη συμπεριφορά θεωρείται μαγκιά ή αντίσταση κατά του κράτους ή προοδευτική αντίληψη και πρακτική; Τέλος, σκέπτομαι: μήπως κάνω εγώ λάθος ή μήπως είμαι υπερβολικός, μήπως, δηλαδή, σε μια διαλυμένη χώρα, τα μικρά ζητήματα δεν έχουν καμιά σημασία και η όλη συλλογιστική μου είναι αποπροσανατολιστική από τα μεγάλα προβλήματα μου μας διαβρώνουν τη ζωή και το μέλλον;

Αλλά έχω τη γνώμη ότι η δυνατότητα του σκέπτεσθαι και η ορθολογική μας στάση ή είναι καθολική, αφορά, δηλαδή, όλες τις ενέργειές μας των μικρών και των μεγάλων ζητημάτων της ζωής μας ή απλώς δεν υπάρχει. Και εκτιμώ ότι τελικά πρόκειται για τη δυνατότητα μας ή για τη μη δυνατότητά μας να σκεπτόμαστε, πρόκειται, δηλαδή, για την ύπαρξη της ανθρώπινης ιδιότητας, τόσο σπάνιας – κατά τον Διογένη – που αναγκαζόταν να ψάχνει διαρκώς με έναν φακό.  That’s all.

 

image

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: