Αρχική > πολιτισμός > Διάφορα μικρά Πασχαλινά

Διάφορα μικρά Πασχαλινά

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

image

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ

 

Επιλεγμένες κάρτες, κάρτες μάλλον παλιότερων εποχών, κάρτες που ενδιαφέρουν πιο πολύ τα παιδιά και τους μεγάλους που έχουν εισέλθει στους χωροχρόνους της νοσταλγίας. Σημειώνονται και ενδιαφέρουσες προτάσεις για εκδηλώσεις μάθησης (εν μέρει περασμένες), για εντρύφηση σε όμορφα έθιμά μας. Καταγράφονται επίσης ιστοσελίδες με θεματικές τα Πασχαλινά διηγήματα.

Επιμέλεια: Νίκου Τσούλια

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

image

 

 

image

 

image

 

image

 

Αστέρι

Πασχαλινά διηγήματα:

http://www.24grammata.com/wp-content/uploads/2011/04/Papadiamantis-Pasxalina.pdf

www.youtube.com/watch?v=-Zr6SeJoWQo

http://blogs.sch.gr/9dimlarislar/archives/1944

http://www.paidika.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1916&Itemid=83

Αστέρι

«Η επιστήμη… της Λαμπρής»

Φως στα έθιμα του Πάσχα ρίχνει το Ίδρυμα Ευγενίδου σε ειδική έκθεση

ΤΟ ΒΗΜΑ 06/04/2012

«Η επιστήμη… της Λαμπρής»

Πώς φωτίζουν τα κεριά; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα τους με την βοήθεια της χημείας;
Υπάρχουν αυγά που δεν σπάνε και αυγά που πετάνε; Ποια είναι τα μυστικά των πυροτεχνημάτων; Την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από πολλά από τα έθιμα του Πάσχα θα διερευνήσουν οι συμμετέχοντες στα πειράματα και στο διαδραστικό εργαστήρι της θεματικής ενότητας «H Eπιστήμη… της Λαμπρής»! που θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9469 600), από τις 17 έως τις 22 Απριλίου.

Η ενότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας που λειτουργεί στο ίδρυμα. παντρεύοντας μέσα από έξυπνα εκθέματα την καθημερινότητα με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Στις ημέρες που θα λειτουργεί η ενότητα «H επιστήμη… της Λαμπρής», πειράματα θα γίνονται από τη 1.30 μ.μ. έως τις 2.10 μ.μ. (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες):

Αυγά που δεν σπάνε και αυγά που χοροπηδάνε!

Τι παθαίνουν τα αυγά αν τα βάλουμε στο ξίδι; Η χημεία δίνει την απάντηση.

Το κρασί νερό δεν γίνεται. Ή μήπως όχι;

Τα σταφύλια της… Λαμπρής! Τι συμβαίνει όταν βάλουμε σταφύλια σε έναν φούρνο μικροκυμάτων;

Χρώματα και πυροτεχνήματα: Πού οφείλονται τα χρώματα και η λάμψη τους; Κατασκευή πυροτεχνήματος όλο «γλύκα»!

Τι είναι τα κεριά και γιατί φωτίζουν; Πώς μπορούμε να δυναμώσουμε τη φλόγα, με τη βοήθεια της χημείας και της βιολογίας;

Ζάχαρη και υπεροξείδιο του νατρίου: Μια γλυκιά και εκρηκτική χημική αντίδραση!

Βόμβα υγρού αζώτου: Πόσο εκρηκτικό μπορεί να είναι το νερό;

Το απόγευμα, 3.00 μ.μ. ως 6.00 μ.μ., θα λαμβάνει χώρα το Διαδραστικό εργαστήρι: «Πέτα το αυγό από τον δεύτερο!» (για παιδιά άνω των 9 ετών και ενήλικες): Οι επισκέπτες χωρίζονται σε ομάδες, παίρνουν όλοι τα ίδια υλικά και στόχος κάθε ομάδας είναι να φτιάξει μια έξυπνη «συσκευή πτήσης» για ένα ωμό αυγό ώστε να προσγειωθεί σώο.

Στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης, οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν τις γνώσεις τους και να «ξυπνήσουν» την περιέργειά τους. Η Έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους και περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες: Ύλη και Υλικά (Ισόγειο), Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα (1ος Όροφος), Βιοτεχνολογία (2ος Όροφος). Η επαφή με καθένα από τα 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα, που καλύπτουν τους χώρους της Φυσικής, της Χημείας, των Υλικών, των Τηλεπικοινωνιών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Βιοτεχνολογίας, αποτελεί για τον επισκέπτη το ξεκίνημα μιας πρωτότυπης, ζωντανής και εξαιρετικά διαδραστικής «περιπέτειας».

Πατώντας κουμπιά, μετρώντας δείγματα, χρησιμοποιώντας διακόπτες και μοχλούς, συνδυάζοντας εικόνες και ήχους, ο επισκέπτης μπορεί να διαδρά με το εκθεσιακό περιβάλλον, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των ενεργειών του και αντιδρώντας σ’ αυτά. Μέσα από τα εκθέματα θα μάθετε τι είναι οι περιβόητες οπτικές ίνες και οι οθόνες υγρών κρυστάλλων, αλλά και τα υλικά με μνήμη! Θα παίξετε εικονικά κρουστά, θα εξετάσετε πόσο καλή είναι η ακοή σας και αν τα γυαλιά ηλίου σάς προστατεύουν από τις επικίνδυνες ακτινοβολίες. Επιπλέον, θα μάθετε πώς γίνονται τα 3D γραφικά, θα δείτε αληθινά δείγματα dna, δέρμα καρχαρία και άλλα πολλά!

Σχολείο

Πασχαλινές προτάσεις για παιδιά στον Ελληνικό Κόσμο

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης κατά την περίοδο των εορτών

ΤΟ ΒΗΜΑ 06/04/2012

Πασχαλινές προτάσεις για παιδιά στον Ελληνικό Κόσμο

«Βρήκαμε τ’ αβγά και τα πασχάλια» είναι ο τίτλος του έκτακτου πασχαλινού εκπαιδευτικού προγράμματος που φιλοξενείται στον Ελληνικό Κόσμο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

«Βρήκαμε τ’ αβγά και τα πασχάλια» είναι ο τίτλος του έκτακτου πασχαλινού εκπαιδευτικού προγράμματος που φιλοξενείται στον Ελληνικό Κόσμο τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που συνδέονται με τη Λαμπρή, αλλά και να δημιουργήσουν ιδιαίτερα πασχαλινά χειροποίητα αντικείμενα, όπως:

· διακοσμητική γιρλάντα με ανοιξιάτικο θέμα, για να στολίσουν το περβάζι·

· αστεία κοτοπουλάκια με πασχαλινό θέμα, που θα διακοσμήσουν το εορταστικό τραπέζι·

· επιτραπέζιο παιχνίδι για να γεμίσουν τον ελεύθερο χρόνο τους τις μέρες των πασχαλινών διακοπών.

Για παιδιά από 5 ως 12 ετών

Μ. Δευτέρα, Μ. Τρίτη, Μ. Τετάρτη (9, 10 και 11 Απριλίου)

Ωρα έναρξης: 12.30

Διάρκεια: 90′ λεπτά

Τηλ. επικοινωνίας: 212 2540.600

Το κόστος συμμετοχής είναι 8,50 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο Ελληνικός Κόσμος υποδέχεται κάθε Σάββατο και Κυριακή τους μικρούς του φίλους σε εκπαιδευτικά προγράμματα που θα τους κρατήσουν συντροφιά όλη τη σχολική περίοδο. Τα κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν ως τον Μάιο και απευθύνονται σε νήπια και παιδιά του Δημοτικού. Tα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σαββάτου απευθύνονται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σαββάτου

«Παν μέτρον άριστον»… και στη διατροφή. Σάββατο πρωί τα παιδιά ξεκινούν την ημέρα τους πηγαίνοντας στην «αγορά» του Ελληνικού Κόσμου. Εκεί θα κάνουν τα ψώνια για το μεσημεριανό τραπέζι, θα συζητήσουν όλα μαζί τις επιλογές τους και μέσα από… πολύ παιχνίδι θα ανακαλύψουν κάποιες από τις πηγές των τροφών. (Σάββατο 7 Απριλίου)

«Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (ένα λαϊκό παραμύθι). Οι μικροί φίλοι θα προσεγγίσουν τη λαϊκή μας παράδοση μέσα από ένα παραμύθι. Το παραμύθι αυτό «ζωντανεύει» με τη βοήθεια ποικίλων δραστηριοτήτων, οι οποίες γίνονται αφορμή για δημιουργική έκφραση και πολύ παιχνίδι. (Σάββατο 21 Απριλίου)

«Η Αργοναυτική Εκστρατεία» από τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες. Τα «Αργοναυτικά», το ωραιότερο έπος των Αλεξανδρινών χρόνων, εμπνέουν τον θίασο Αθηναϊκές Μαριονέτες, ο οποίος ετοίμασε μια εντυπωσιακή παράσταση κουκλοθεάτρου με θέμα την ελληνική μυθολογία. Στην παράσταση ζωντανεύουν μαριονέτες, γαντόκουκλες, μαρότες και γιγαντόκουκλες, ενώ οι τεχνικές του θεάτρου σκιών, καθώς και του μαύρου θεάτρου, δίνουν μια διαφορετική καλλιτεχνική πνοή. (Σάββατο 28 Απριλίου)

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

«Ηρθε η Πασχαλιά με τα κόκκινα αβγά». Ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο με σκοπό να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τις πασχαλινές δημιουργίες τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας που συνδέονται με τη γιορτή του Πάσχα. Τι σημαίνουν τα κόκκινα αβγά για την Πασχαλιά και πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία; Μία αναδρομή στο παρελθόν θα λύσει απορίες. (Κυριακή 8 Απριλίου).

«Ενας θεός από μέταλλο και φωτιά». Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά, μέσα από ιστορίες, παιχνίδια και κατασκευές, θα ανακαλύψουν τη μυθοπλασία γύρω από τον θεό Ηφαιστο, θα αντιληφθούν τη σύνδεση του Ηφαίστου με την τέχνη του μετάλλου και θα μάθουν για τις πρώτες μεταλλικές κατασκευές. Στη συνέχεια μέσα από δραστηριότητες θα συνδέσουν τη μυθολογία με τη χρήση των μετάλλων και την εξέλιξη της μεταλλουργίας. (Κυριακή 22 Απριλίου)

«Παραδοσιακά γλυκομαγειρέματα». Ενα ταξίδι στον κόσμο των πιο γλυκών παραδόσεων της χώρας μας ξεκινά στον Ελληνικό Κόσμο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να παρασύρει γονείς και παιδιά σε ένα οδοιπορικό ζαχαροπλαστικής, με συνταγές από κάθε γωνιά της πατρίδας μας που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μικροί και μεγάλοι θα έρθουν σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας μέσω των γλυκών που παρασκευάζονται σε κάθε περιοχή. (Κυριακή 29 Aπριλίου).

Περισσότερες πληροφορίες: http://sundays.hellenic-cosmos.gr

Κατηγορίες:πολιτισμός Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: