Αρχική > "διαρκείας" > Στάση Ανθολογίου

Στάση Ανθολογίου

clip_image001

“By the shore” – Michael Grmash,

από: http://www.facebook.com/pages/ΦΙΛΟΙ-ΤΟΥ-ΒΙΒΛΙΟΥ/

 

Του Νίκου Τσούλια

Καιρός να τα ξαναπούμε! Ο χρόνος κύλισε στη δική του κοίτη και η σκέψεις μας το ίδιο. Αλλά αν πρέπει να κοιτάς συνεχώς μπροστά για να ανοίγεις δρόμο, νιώθεις και την ανάγκη να στρέψεις το βλέμμα σου και προς τα πίσω. Έχεις ανάγκη σε κάθε ταξίδι να αναστοχάζεσαι, να ρίχνεις ματιές προς τα πίσω και να επανασχεδιάζεις το μέλλον του. Τούτου δοθέντος, θα επιβεβαιώσω μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία της ταυτότητας του Ανθολογίου και θα σημειώσω μερικά νέα χαρακτηριστικά του σημεία.

imageΠρώτον, θα εξακολουθήσει να είναι μια ιστοσελίδα γνώμης και άποψης, θα έχει το δικό της, μοναδικό χρώμα, θα προσπαθήσει να κατακτήσει μια θέση ουσιαστικής παρέμβασης στα δρώμενα του διαρκούς και καινοτομικού διαλόγου των ιστοσελίδων και της πληροφοριόσφαιρας, να καταθέτει όσο το δυνατόν περισσότερο τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για τα ζητήματα που αφορούν το σημερινό πολίτη. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, δημοσιεύονται κάθε μέρα δύο άρθρα, ένα δικής μου γραφής (πλην της Κυριακής) και ένα ξένης που αποτελείται όμως από έναν αριθμό κειμένων παρόμοιου περιεχομένου. Έτσι κατακτάται η πρωτοτυπία της ιστοσελίδας μας, αφού δεν είναι συνάθροιση άλλων ιστοσελίδων και διασφαλίζεται μια σχετική αυτονομία της. Ως εκ τούτου, τα μισά κείμενα περίπου θα μπορεί κανένας να τα βρίσκει πρωτογενώς μόνο εδώ αφενός και θα υπάρχει η «φρεσκάδα» κάθε μέρας αφετέρου.

Δεύτερον, το Ανθολόγιο θα διατηρεί και θα προάγει τον πλουραλιστικό του χαρακτήρα, δεν θα χαρακτηρίζεται από κάποια μονομέρεια. Φρονώ ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει ανάγκη γενικής παιδείας και ευρείας πνευματικής καλλιέργειας. Η ανάγκη αυτή είναι ανάγκη πολιτική με την ευρεία έννοια του όρου, είναι ανάγκη ερμηνευτική και ερευνητική σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν πολύ γρήγορα, είναι ανάγκη συμμετοχής σε έναν κόσμο πολύπλοκο και με πολλαπλές προκλήσεις. Πάνε οι εποχές της διαρκούς εξειδίκευσης και του επιμερισμένου λόγου. Τώρα ο άνθρωπος, για να μπορεί να σταθεί κριτικά σε ό,τι εκ των πραγμάτων τον περιλαμβάνει, οφείλει να κατακτά διαρκώς ερμηνευτικά εργαλεία σε κάθε πεδίο του επιστητού, τώρα υπάρχει ψυχική ανάγκη να καλλιεργήσει ολόπλευρα την προσωπικότητά του. Φυσικά και δεν ισχυρίζομαι, σε καμιά περίπτωση, ότι μπορώ να ανταποκριθώ σε μια τέτοια πρόκληση, απλώς καταθέτω τη δική μου προσέγγιση έχοντας ως διαρκή σηματωρό τον ορθολογισμό και την τεκμηρίωση και τα όποια ερείσματα δίνει απλόχερα το πολύ επιλεκτικό διάβασμα, το πάρα πολύ διάβασμα επί του κλασικού κυρίως πεδίου ανάγνωσης.

Τρίτον, το Ανθολόγιο είναι μια προσωπική άσκηση, είναι μια πνευματική άσκηση, ένα πεδίο διαρκούς καλλιέργειάς μου. Το να γράφω ένα κείμενο την ημέρα είναι για μένα καθήκον, πρόκληση, ευθύνη, φιλοδοξία και προπάντων φοβερά όμορφη στιγμή. Η «ώρα της γραφής» είναι μια ώρα πολύ σημαντική για την καθημερινή μου ζωή. Την ώρα της γραφής την έχω κατακτήσει ως ιδέα και ως πράξη και τη βιώνω ως σχεδόν ευτυχισμένη στιγμή από τη δεκαετία του 1980 με την επαγγελματική μου ενασχόληση σε εφημερίδα και από τη δεκαετία του 1990 με την ημι- επαγγελματική μου ανάλογη ενασχόληση. Νιώθω μια πνευματική ικανοποίηση, αφού «το γράψιμο είναι μια ανασκαφή του εαυτού μας» και φιλοδοξώ να δίνω έστω κάποια ψήγματα προβληματισμού στους επισκέπτες και αναγνώστες της ιστοσελίδας μου. Θέλω να πιστεύω ότι η έννοια της παραπάνω «προσωπικής αναφοράς» δεν απομειώνει καμιά ουσία των κειμένων, αφού το όποιο «βαθύ προσωπικό στοιχείο είναι στοιχείο του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου».

Τέταρτον, και όσον αφορά την τεχνική και όχι μόνο εμφάνιση της ιστοσελίδας, τα πράγματα δεν έχουν κυλήσει όπως τα σχεδίαζα. Υπάρχει καθυστέρηση στην τεχνική αναβάθμισή της – προφανώς επηρεάζει και την ποιότητά της -, η οποία οφείλεται σε αδυναμίες μου ή, πιο κομψά, σε τεχνικές δεξιότητες που δεν έχω ακόμα αποκτήσει. Έτσι, για παράδειγμα, εκκρεμεί η διάθεση των πολλών ψηφιακών βιβλίων που έχω, γιατί δεν έχω βρει τρόπο ανάρτησης της και επέλεξα ως προσωρινή λύση να αναρτώ έγκυρες ιστοσελίδες που διαθέτουν ελεύθερα βιβλία με αξιόλογο περιεχόμενο. Επειδή, όμως, η τεχνική αναβάθμιση επηρεάζει και το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, θα γίνει με κάθε τρόπο σε σύντομο χρόνο. Προς το παρόν βελτιώνονται κάποια επιμέρους στοιχεία της ιστοσελίδας. Για παράδειγμα, η στήλη των “χρήσιμων ιστοσελίδων” έχει εμπλουτιστεί ήδη ποσοτικά και ποιοτικά, ενώ ανοίγει και το κεφάλαιο της Μουσικής, η οποία, ούτως ή άλλως, είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Η σημαντική αύξηση των επισκέψεων του Ανθολογίου και ιδιαίτερα τα ουσιαστικά σχόλια των αναγνωστών είναι δείκτες για την καλή πορεία του ταξιδιού μας. Και θέλω να πιστεύω ότι η διαρκής βελτίωση της ιστοσελίδας (γραφής και εμφάνισης) θα είναι η μόνιμη αγωνία μου και σταθερό πεδίο άσκησής μου.

clip_image002

Σταθόπουλος Γιώργος, Ζευγάρι

Κατηγορίες:"διαρκείας" Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: