Αρχική > "διαρκείας" > Επί του «Ανθολογίου»

Επί του «Ανθολογίου»

clip_image001Του Νίκου Τσούλια

«Επί του πιεστηρίου…». Ήταν το σημείο – σύμβολο της τελευταίας ενημέρωσης και της επείγουσας είδησης στην παλιά τεχνολογία των εφημερίδων. Ήταν το δέλεαρ για να διαβάσεις την πιο φρέσκια και ίσως την πιο αξιόλογη είδηση. Οι καιροί αλλάζουν και το «Επί του πιεστηρίου…» μεταλλάχθηκε. Τώρα η ενημέρωση, η κατάθεση της άποψης δεν είναι θέμα μόνο κάποιων μεγαλοπαραγόντων της δημόσιας ζωής, τώρα ο καθένας έχει τη τεχνολογική δυνατότητα να βγει σε ένα ξέφωτο, όπου προβάλλονται γνώμες (άφθονες), πληροφορίες (ακόμα πιο άφθονες), ιδέες (πιο λίγες), τεκμηριωμένες θεωρήσεις (ακόμα πιο λίγες).

Που να ‘ξερα τότε που ως φοιτητής τη δεκαετία του 1970 και εργαζόμενος στα πιεστήρια του μεγαλύτερο δημοσιογραφικού οργανισμού ότι μετά από αρκετά χρόνια δεν θα κυνηγάω να δω το τι γράφει το «επί του πιεστηρίου» στη «μήτρα» και πριν ακόμη η μεταλλική γραφή εκτυπωθεί στο χαρτί (με τα μελάνια και το αντιμόνιο να περιτριγυρίζουν την όλη ατμόσφαιρα), αλλά θα έχω ένα δικό μου βήμα γραφής και έκφρασης με τους «δικούς μου αναγνώστες». Μεσολάβησε και διατηρείται ακόμα και η θητεία μου επί της γραφής σε εφημερίδες για πάρα πολλά χρόνια, που ήταν και είναι ένα μεγάλο ανοιχτό σχολείο.

«Επί του Ανθολογίου», λοιπόν, για να σημειωθούν επιμέρους παρατηρήσεις επί της γραφής της ιστοσελίδας. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε ακόμα στην νηπιακή περίοδο της ιστολογικής ζωής μας. Ωστόσο μερικά θέματα έχω τη γνώμη ότι αποσαφηνίστηκαν. Έχει δοθεί το στίγμα όχι ως κατάκτηση αλλά ως στόχος: η καλλιέργεια της γενικής – βασικής παιδείας, η προαγωγή του Homo Universalis, η ανάπτυξη ορθολογικής γραφής και τεκμηριωμένης αρθρογραφίας. Βασικά στοιχεία για το στόχο αυτό είναι αφενός η επιστημονική και η κοινωνική εμπειρία και η υπερπλούσια βιβλιογραφία μου και αφετέρου το διαρκές και συστηματικό διάβασμα σε πηγές αξιόπιστες και σε βιβλία διαχρονικά και ιδιαιτέρως σημαντικά.

Το σημείο της ιστοσελίδας που φαίνεται να έχει ωριμάσει σε σχέση με όλα τα άλλα στοιχεία είναι η καταγραφή «χρήσιμων ιστοσελίδων». Εκτιμώ ότι η προσπάθεια για να σημειωθούν οι πιο έγκυρες και αξιόλογες ιστοσελίδες ευδοκιμεί. Ήδη έχει καταγραφεί ένας ποικιλόμορφος γαλαξίας επιστημονικών, ερευνητικών, μορφωτικών, εκπαιδευτικών και άλλων ειδικών ιστοσελίδων που η καθεμιά αξίζει το χρόνο μας και την προσοχή μας. Προστίθενται διαρκώς και νεότερα ψηφιακά μόνιμα ραντεβού. Στην πορεία εξέλιξης των πραγμάτων θα γίνεται μια διαρκής αξιολόγηση και ταξινόμηση – οι οποίες έχουν και μια σχετική δυσκολία – για καλύτερη και ταχύτερη περαιτέρω δική σας ιεράρχηση. Επειδή δε θα είναι διαρκώς ανανεούμενες, πρότασή μου είναι να τις περιδιαβαίνετε όλες με κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Βλέποντας την καθημερινή καταγραφή των «δημοφιλών», στα οποία οι «χρήσιμες ιστοσελίδες» είναι συχνά στην κορυφή νιώθω μια ασφάλεια ότι «πάμε καλά».

Επί του περιεχομένου, της ουσιαστικής γραφής. Υπάρχει ένα καταστάλαγμα όσον αφορά το ρυθμό γραφής και ενημέρωσης· είναι (και θα είναι) μια καθημερινή υπόθεση και φροντίδα. Κάθε μέρα υπάρχει (και θα υπάρχει) ένα κείμενο δικής μου γραφής και έκφρασης και ένα από επιλογή ξένων άρθρων· κυρίως σε συλλογική μορφή για καλύτερη και σφαιρικότερη ενημέρωση. Η θεματογραφία θα συντονίζεται στους επιδιωκόμενους στόχους που αναφέρθηκαν στην αρχή.

Παραμένουν τα αγγλικά κείμενα για όσους επιθυμούν να κάνουν σχετική εξάσκηση. Για όσους θέλουν την αντίστοιχη μετάφραση είναι εύκολη υπόθεση αφού μπορούν να μεταφέρουν το σχετικό κείμενο σε μια σχετική και διαθέσιμη ιστοσελίδα π.χ. www. translate.google.com. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει τεχνολογική αναβάθμιση της ιστοσελίδας που θα συμβάλλει και στη βελτίωση του περιεχομένου της.

Οφείλω να ομολογήσω και έναν ιδιαίτερα προσωπικό στόχο που υπηρετεί το «Ανθολόγιο». Μου δημιουργεί μια σταθερή υποχρέωση για να μελετώ και να παρακολουθώ τα γενικότερα δρώμενα με τρόπο επιμελή και υπεύθυνο. Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι το διάβασμα έχει αυταξία και συμφωνώ απόλυτα. Ωστόσο, και η ένταξή του στις ανάγκες γραφής – με τη δημιουργία βιβλιογραφίας και σημειώσεων – δεν αντιτίθεται στην αυταξία του, είναι μια άλλη δημιουργική του έκφραση εξίσου γοητευτική. Διάβασμα και γράψιμο πάντα ήταν, πάντα θα είναι  μια και αδιαίρετη εικόνα, μια ιερή εικόνα.

clip_image002

Κατηγορίες:"διαρκείας" Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: