Αρχική > "διαρκείας" > Εξέλιξη «Ανθολογίου»

Εξέλιξη «Ανθολογίου»

clip_image001Του Νίκου Τσούλια

Όταν ξεκινάς ένα ταξίδι, βάζεις στόχους, κάνεις επιλογές, καταθέτεις ψυχή και δυνάμεις, αποζητάς την ομορφιά της διαδρομής, κάνεις στάσεις, αφηγείσαι, ονειρεύεσαι. Αλλά δεν θέλεις πάντα ο προγραμματισμός να είναι η βασιλική οδός, περιμένεις το ανεπάντεχο, επιθυμείς το ξαφνικό, θέλεις να συμβαίνουν ανατροπές, ακόμα επιδιώκεις να σε περιλαμβάνει η παροιμία: «τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας».
Κάνεις το ταξίδι μια παλιννόστηση – μια παλιννόστηση στο εσωτερικό του εαυτού σου, γνωρίζοντας ότι αυτή η αναζήτηση είναι μια αναζήτηση της ουσίας του ανθρώπου, είναι η αναζήτηση που κάνει κάθε άνθρωπος με τον εαυτό του. Όλοι είμαστε σε έναν διαρκή εσωτερικό διάλογο. Και μέσα απ’ αυτό τον διάλογο προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον Κόσμο, τη ζωή, το δικό μας είδωλο.

Επί της εξέλιξης, λοιπόν, του “Ανθολογίου” το σημερινό άρθρο. Μια συζήτηση που θα γίνεται κατά καιρούς, γιατί θεωρώ αυτή την εσωστρεφή σημείωση ως στοιχείο επεξηγηματικό των συμπεριφορών και των επιλογών.  Όσον αφορά τα κείμενα. Επιλέγεται η τεχνική των αθροιστικών ομοειδών άρθρων. Διευκολύνονται έτσι οι επιλογές σας με βάση τα ενδιαφέροντά σας και το διαθέσιμο χρόνο σας. Ως κριτήρια παραμένουν πάντα η κατάθεση έγκυρης γνώσης, η διαρκής αξιολόγηση των πηγών, η λογική της γενικής παιδείας και της ευρείας μόρφωσης. Φιλοδοξία μου είναι η ανάγνωση ει δυνατόν όλων των κειμένων.

Αναπτύχθηκε η νέα σελίδα των «χρήσιμων ιστοσελίδων». Γίνεται προσπάθεια για συνεχή βελτίωση. Στόχος η κάλυψη όλων των ενδιαφερόντων ενός ανήσυχου πολίτη, η παράθεση πηγών για έναν πνευματικά καλλιεργημένο άνθρωπο. Κάθε πηγή ουσιαστικά ανοίγει δυνατότητες ενός ολόκληρου κόσμου. Για παράδειγμα, η ιστοσελίδα www.artcyclopedia.com δίνει πολλές ευκαιρίες για συστηματική μελέτη των ζητημάτων της τέχνης. Μερικές ιστοσελίδες που είναι πολύ ειδικές θα ομαδοποιηθούν, έτσι ώστε η διερεύνηση συνολικά των ιστοσελίδων να μην είναι χρονοβόρα. Η κατάταξη, ωστόσο, των ιστοσελίδων θα έχει και κάποια σχετικότητα.

Στη συνέχεια της ζωής της ιστοσελίδας θα ανοίξει το κεφάλαιο των ψηφιακών βιβλίων και θα παρατεθούν κείμενα – αναφορές από το περιβάλλον της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην τέχνη και στον πολιτισμό. Θεωρώ ότι αποτελούν το προσφορότερο πεδίο για την πνευματική μας καλλιέργεια. Ίσως να είναι και η καταφυγή στις σημερινές δύσκολες και ευρύτερα παρακμιακές εποχές μας. Ίσως να είναι η θεώρηση του Ι. Συκουτρή που μας στοιχειώνει: «Την ψυχήν του, που πεινά και πονεί μέσα εις το χάος και τον ίλιγγον της υπάρξεώς του, ζητεί να χορτάση ο σημερινός άνθρωπος, όταν κυνηγά, ασθμαίνων και άπληστος, να δοκιμάση κάθε είδους υλικήν απόλαυσιν. Και παραδέρνει έτσι ανάμεσ’ από την πείναν και τον κόρον, ανάμεσ’ από πλήξιν και πύρεξιν…».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για μένα οι δικές σας παρατηρήσεις. Μπορούν να στέλνονται και στο e-mail: nikostsoulias@yahoo.gr. Θέλω η ιστοσελίδα να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς των αναγνωστών. Επίσης μπορούν να φιλοξενηθούν δικά σας κείμενα· με την προσθήκη να τηρούνται οι αρχές που έχουν παρουσιαστεί από τις σχετικές στήλες μας.

Το “Ανθολόγιο” θα παραμείνει σταθερά στην αντίληψη μιας αυτόφωτης ιστοσελίδας, μιας ιστοσελίδας που θα αναζητεί και θα σημειώνει τη δική της φωνή, που θα διεκδικεί τη δική της ερμηνεία για το δημόσιο βίο. Το “Ανθολόγιο” φιλοδοξεί να καταγραφεί ως μια μικρή μορφωτική δύναμη, ως ένα πολιτιστικό ξέφωτο που θα εκφράζει αυθεντικές αγωνίες.  

Θα ήθελα να αιτιολογήσετε μια σχετική απόκλιση προς τα εκπαιδευτικά θέματα που οφείλεται αυτονόητα στην αντίστοιχη επαγγελματική μου ιδιότητα και στο γεγονός ότι νιώθω μεγαλύτερη «ασφάλεια» ασχολούμενος με αυτά τα ζητήματα. Επίσης, εκτός τούτων και σε συνάρτηση τούτων, οφείλω να τονίσω τη σπουδαιότητα που θεωρώ ότι έχει η αγωγή, το σχολείο, η εκπαίδευση για τη ζωή του ανθρώπου. Για μένα, η όλη εικόνα της «σχολικής αίθουσας» και της σχολικής ζωής αποτελεί πεδίο πάθους και έμπνευσης. Μου προάγει την ούτως ή άλλως μόνιμη επιθυμία μου για διαρκή σχέση με τη γνώση, για ερωτική σχέση με τη μάθηση.

Κατηγορίες:"διαρκείας" Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: