Αρχική > πολιτική > Παλαιστίνη σήμερα…

Παλαιστίνη σήμερα…

Όταν ήμουνα πρόεδρος της ΟΛΜΕ με κάλεσε ένας αξιωματούχος της πρεσβείας του Ισραήλ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η βοήθεια που είχαμε στείλει εμείς οι εκπαιδευτικοί για να δημιουργηθούν σχολεία στις πόλεις Σάμπρα και Σατίλα αλλά και οι γενικότερες σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και οφείλω να πω πως για πρώτη φορά άκουσα τις θέσεις του Ισραήλ επίσημα και τεκμηριωμένα. Εξήγησα στους εκλεκτούς συνομιλητές μου ότι είμαστε υπέρ της ειρηνικής συμβίωσης Ισραηλινών και Αράβων, υπέρ της προόδου του Ισραήλ σε κλίμα ειρήνης και υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, θεωρώντας πώς κάθε λαός έχει το ύψιστο δικαίωμα της “εστίας”, της πατρίδας.

Επίσης εξήγησα ότι σε καμιά περίπτωση δε στρεφόμαστε εναντίον του Ισραήλ, το αντίθετο. Υπενθύμισα δε τη βοήθεια που δώσαμε οι Έλληνες στους Εβραίους στη διάρκεια της μαύρης κατοχής, αλλά και τη σχετική αρθρογραφία μου για το βάρβαρο γεγονός του Ναζισμού και ιδιαίτερα του Ολοκαυτώματος. Οφείλω να πω ότι η συνομιλία αυτή με βοήθησε να κατανοήσω για πρώτη φορά την πολυπλοκότητα του όλου θέματος. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να οργανώσω μια σχετική συζήτηση με δική μου οργανωτική ευθύνη και με καλεσμένους και από τις  δύο πλευρές, με εκπροσώπους από την πρεσβεία του Ισραήλ και από την Παλαιστινιακή αρχή. Αν και για μένα αυτό ήταν ιδιαίτερα τιμητικό, ένιωθα βαριά την ευθύνη για μια τέτοια πρωτοβουλία και δεν προχώρησα σε μια τέτοια εκδήλωση.

Οφείλω να ευχαριστήσω τους αρμόδιους γι’ αυτή τη συνάντηση, για την πλήρη ενημέρωση που μου έκαναν και για τις ιδιαίτερες αναφορές τους για το εκπαιδευτικό σύστημα του Ισραήλ. Θέλω να πιστεύω ότι οι εξελίξεις της ένταξης της Παλαιστίνης στην UNESCO θα είναι βήμα προόδου επίλυσης του προβλήματος και ειρηνικής συνεργασίας των δύο λαών.   

Επιμέλεια: Νίκου Τσούλια  

Οι ΗΠΑ σταματούν την χρηματοδότηση του Οργανισμού

Πλήρες μέλος της UNESCO η Παλαιστίνη

ΤΑ ΝΕΑ, 1.11.11

Την πρώτη σημαντική νίκη τους στο αγώνα για διεθνή αναγνώριση κατάφεραν οι Παλαιστίνιοι, με τη θετική ψήφο της UNESCO που εξασφάλισαν σήμερα, στο αίτημά τους για πλήρη ένταξη στον επιστημονικό και πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Παλαιστίνη αποκτά έδρα στην UNESCO με 107 ψήφους υπέρ, 14 κατά (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και 52 αποχές. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNESCO.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη χρηματοδότηση εξαιτίας δύο νόμων που είχαν θεσπιστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και οι οποίοι απαγορεύουν τη χρηματοδότηση ενός Οργανισμού του ΟΗΕ, ο οποίος θα αποδεχόταν τους Παλαιστίνιους ως πλήρες κράτος μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ.

Η Αμερικανίδα εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα χρηματοδοτήσει την UNESCO με το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο αναμενόταν να καταβληθεί το Νοέμβριο.

Οι Παλαιστίνιοι είχαν καθεστώς παρατηρητή από το 1974 στην UNESCO και η πλήρης ένταξη απαιτούσε την έγκριση πλειοψηφίας δύο τρίτων στο σώμα των 193 κρατών-μελών.
Η Γαλλία ψήφισε υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος, όπως και η Κίνα και η Ινδία. Η Γερμανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς καταψήφισαν, η Ιταλία καθώς και η Βρετανία απείχαν.
«Αυτή η ψηφοφορία θα επιτρέψει να εξαλειφθεί ένα μέρος μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μάλκι.
Με την ειρηνευτική διαδικασία σε τέλμα και εν μέσω της μάχης για ψήφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι Παλαιστίνιοι «είδαν» στην UNESCO μία ταχύτερη δίοδο για να εξασφαλίσουν κρατική οντότητα από τη διεθνή κοινότητα.
Ωστόσο, το θέμα προκάλεσε μεγάλες εντάσεις και -άκαρπες- διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ ώστε να αποσυρθεί το αίτημα προς την UNESCO.
Ουάσινγκτον, Παρίσι και Βερολίνο θεωρούν ότι το αίτημα να αναγνωρισθεί ένα παλαιστινιακό κράτος από την UNESCO είναι πρόωρο, δεδομένου ότι το θέμα εξετάζεται ακόμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη προειδοποιήσει πως σε περίπτωση που εγκριθεί το αίτημα για την αναβάθμιση των Παλαιστινίων σε πλήρες μέλος θα αναστείλουν τη χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολαρίων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) -η χρηματοδότηση των ΗΠΑ καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.
Η ψηφοφορία στην UNESCO ήλθε ένα μήνα αφότου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται το Νοέμβριο και οι ΗΠΑ αναμένεται να κάνουν χρήση του δικαιώματος βέτο -στην UNESCO οι ΗΠΑ δεν είχαν ανάλογο δικαίωμα.

Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στο Παρίσι η Αμερικανίδα υφυπουργός Παιδείας Μάρθα Κάντερ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την ψηφοφορία στην UNESCO «πρόωρη και καθόλου εποικοδομητική».
Νωρίτερα, το Ισραήλ αποχώρησε από τη συνεδρίαση και όπως και οι ΗΠΑ πρόκειται να αποσύρει την οικονομική συνεισφορά του στον Οργανισμό, όπως δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Unesco.
«Μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και οι Παλαιστίνιοι θα κερδίσουν» είχε παραδεχθεί ο Νίμορντ Μπαρκάν.
Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, το Ισραήλ θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ και θα σταματήσει την χρηματοδότηση του οργανισμού. «Δεν νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε τις ετήσιες συνεισφορές μας, θα ακολουθήσουμε τους Αμερικανούς που θα αποσύρουν περίπου το ένα τέταρτο (22%) του προϋπολογισμού της Unesco» δήλωσε.
«Θα είναι αδύνατον για την Unesco να εκπληρώσει την αποστολή της» ανέφερε.

 

Αντίποινα ΗΠΑ στην UNESCO για την Παλαιστίνη

Τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ουνέσκο ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από τον οργανισμό του ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε «τον μονομερή αυτό ελιγμό των Παλαιστινίων που δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Απειλές από τις ΗΠΑ μετά το «ναι» στους Παλαιστινίους

Η Παλαιστίνη έγινε χθες πλήρες μέλος της UNESCO με μια ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας θα κοστίσει στην οργάνωση το 1/5 του προϋπολογισμού της, καθώς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αμέσως ότι θα διακόψουν τη χρηματοδότηση των 60 εκατ. δολαρίων η οποία αναμενόταν τις επόμενες ημέρες. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη γενική διάσκεψη της UNESCO – 107 ψήφοι υπέρ, 14 κατά και 52 αποχές – αποτελεί μεγάλη συμβολική διπλωματική νίκη για τους Παλαιστινίους που έχουν ζητήσει από τον ΟΗΕ να τους αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος και πλήρες μέλος. Τα θέματα των συνόρων ενός παλαιστινιακού κράτους, τα ζητήματα ασφάλειας με το Ισραήλ και άλλες διαφωνίες παραμένουν άλυτα εδώ και δεκαετίες. Λίγο μετά την ψηφοφορία η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση προς την οργάνωση επειδή δύο αμερικανικοί νόμοι που θεσπίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 απαγορεύουν τη χρηματοδότηση οποιουδήποτε οργανισμού έχει μέλος την Παλαιστίνη προτού επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ όπως και η Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ ψήφισαν κατά. «Ζήτω η Παλαιστίνη», ακούστηκε στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η γενική διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα και όπου ήταν παρόντες 173 αντιπροσωπείες χωρών μελών. Ο παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι χαρακτήρισε την απόφαση «ιστορική στιγμή που δίνει στην Παλαιστίνη κάποια από τα δικαιώματά της».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην UNESCO Νιμρόντ Μπαρκάν χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τραγωδία. «Η UNESCO ασχολείται με την επιστήμη όχι με την επιστημονική φαντασία», είπε. «Την ανάγκασαν να λάβει απόφαση για ένα πολιτικό θέμα πέραν των αρμοδιοτήτων της». Πρόωρη και αντιπαραγωγική χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ την αναγνώριση. Οπως δήλωσε ο αμερικανός πρεσβευτής στην UNESCO Ντέιβιντ Κίλιο, «οι ΗΠΑ ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής επειδή δεν μπορούμε να δεχθούμε την πρόωρη αποδοχή των Παλαιστινίων ως πλήρους μέλους μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ».

Η γενική διευθύντρια του οργάνωσης Ιρίνα Μπόκοβα χαιρέτισε την απόφαση, αλλά δήλωσε ότι ανησυχεί επειδή μπορεί να φέρει την UNESCO σε δύσκολη θέση.

 

ΣχολείοΣχολείοΣχολείο

ΗΠΑ-Ισραήλ-Καναδάς διακόπτουν τη χρηματοδότησή της, την κατηγορούν ότι «απομακρύνει την ειρήνη»!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1.11.11

Εμπάργκο στην UNESCO επειδή αναγνώρισε την Παλαιστίνη

Η διπλωματική νίκη που πέτυχαν οι Παλαιστίνιοι τη Δευτέρα με την αναγνώριση του κράτους τους και την ένταξη τους στην Unesco ως ισότιμο μέλος, δεν επέφερε μόνον ως αντίποινα την διακοπή της χρηματοδότησης του οργανισμού από τις ΗΠΑ, Ισραήλ και Καναδά αλλά φορτίζει την κρίση στην περιοχή μετά την καταγγελία του Ισραήλ πως «ο μονομερής αυτός ελιγμός των Παλαιστινίων δεν θα αλλάξει τίποτε, αλλά θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Η μεγάλη πλειοψηφία των αραβικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών χωρών τάχθηκαν υπέρ της ένταξης, όπως και η Γαλλία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν διχασμένη: 11 κράτη ψήφισαν υπέρ, έντεκα απείχαν ανάμεσά τους η Βρετανία και η Ιταλία και πέντε, όπως η Γερμανία, ψήφισαν κατά.

Πολλοί Δυτικοί εκτιμούν πως η υποψηφιότητα στην Unesco δεν έπρεπε να προηγηθεί της απόφασης του ΟΗΕ για την ένταξη ή όχι των Παλαιστινίων στον οργανισμό.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως η απόφαση της Unesco είναι πρόωρη και αντιπαραγωγική για την προοπτική επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών. Με τη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης ο οργανισμός θα χάσει το 22% του προϋπολογισμού του. Πάντως, τη τελευταία αμερικανική δόση των 60 εκατομ. θα τη λάβει τον Νοέμβριο όπως επισήμως δηλώθηκε.

Η γενική διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τώρα δηλώνουν ανήσυχοι για την οικονομική επιβίωση του οργανισμού και αναζητούν ήδη πρακτικές λύσεις για την εξεύρεση πόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO

Βήμα αναγνώρισης

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1.11.11

Ιστορικό πολιτικό βήμα εμπρός για τη διεθνή αναγνώριση της εθνικής τους ανεξαρτησίας -εν όψει και της επικείμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- θεωρούν οι Παλαιστίνιοι τη χθεσινή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους της UNESCO, η οποία αψήφησε τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, που αμέσως ανακοίνωσαν ότι της κόβουν τη χρηματοδότηση.

Για μερική εξάλειψη «μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» μίλησε ο υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι, (αριστερά) έχοντας δίπλα του το συμπατριώτη του, ιστορικό και πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην UNESCO Ελία Σανμπάρ (φωτ. Ass. Press)
Για μερική εξάλειψη «μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» μίλησε ο υπ. Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ Μάλκι, (αριστερά) έχοντας δίπλα του το συμπατριώτη του, ιστορικό και πρεσβευτή της Παλαιστίνης στην UNESCO Ελία Σανμπάρ (φωτ. Ass. Press) Κατά τη γενική συνέλευσή της χθες στο Παρίσι, η UNESCO απέδειξε πως έδωσε προτεραιότητα στην πολιτική δικαιοσύνη έναντι των χρημάτων και, με ατράνταχτα ισχυρή πλειοψηφία, έδωσε έδρα πολιτισμού στην Παλαιστίνη. Από τις 173 χώρες-μέλη που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 107 ψήφισαν υπέρ (ανάμεσά τους Βραζιλία, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ρωσία και η Ελλάδα), 14 εναντίον (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία και Καναδάς από τους πρώτους) και 52 απείχαν (όπως Βρετανία, Ιταλία).

Η Παλαιστίνη πρέπει τώρα να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO, που βρίσκεται στα βρετανικά κυβερνητικά αρχεία στο Λονδίνο. Τότε, πέρα από την επισημοποίηση αυτού που ήδη θεωρείται αρχή για αναγνώρισή της και από άλλα σώματα του ΟΗΕ (αλλά και την όποια πολιτικοδιπλωματική αύξηση κύρους για τον ίδιο τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς), δικαιούται και να ζητήσει να ενταχθούν στη δική της σφαίρα ευθύνης, ως αναγνωρισμένα από την UNESCO Παλαιστινιακά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, θρησκευτικές και ιστορικές τοποθεσίες, όπως ο Ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ, ακόμη και το Τέμενος Αλ Ακσα και ο Ναός του Παναγίου Τάφου στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Με όλη τη θρησκευτική και πολιτική φόρτιση που εμπεριέχουν τα συγκεκριμένα μνημεία _ κέντρα και επικερδούς προσκυνηματικού τουρισμού στους Αγίους Τόπους.

«Ευχαριστώ» στην Ελλάδα

Για μερική εξάλειψη «μιας αδικίας που έχει διαπραχθεί εναντίον του παλαιστινιακού λαού» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσουν εκδηλώσεις ενθουσιασμού στη Ραμάλα. Ακόμη και η Χαμάς, που έχει δηλώσει αντίθετη στη διαδικασία αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης στην οριογραμμή του 1967 μέσα από τον ΟΗΕ, διά του εκπροσώπου της Φάουζι Μπαρχούμ διατύπωσε «συγχαρητήρια στην Παλαιστίνη για το σημαντικό αυτό βήμα για τον παλαιστινιακό αγώνα». Στην Αθήνα, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης απηύθυνε με ανακοίνωσή της «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Παλαιστίνης στην ψηφοφορία στην UNESCO».

ΗΠΑ και Ισραήλ, πνέοντας μένεα και υποστηρίζοντας παγίως ότι έτσι κωλύεται η επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ανακοίνωσαν ότι κόβουν τη χρηματοδότηση προς την UNESCO. Η συμμετοχή της Ουάσιγκτον υπολογίζεται έως 80 εκατομμύρια δολάρια (57,7 εκατ. ευρώ) ετησίως, περί το 22% του προϋπολογισμού της UNESCO.

«Προειδοποιήσεις» από Ισραήλ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νιούλαντ, επικαλέστηκε σχετικά αμερικανική νομοθεσία των αρχών της δεκαετίας του ’90, απαγορευτική χρηματοδοτήσεων οργάνων του ΟΗΕ που θα αποδέχονταν ως μέλη τους τους Παλαιστίνιους χωρίς προηγηθείσα ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ και ανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν το προγραμματισμένο το Νοέμβριο ποσό 60 εκατομμυρίων δολαρίων (43,3 εκατ. ευρώ) στην UNESCO. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην UNESCO, Νίμροντ Μπαρκάν, ανακοίνωσε πως οι χώρες που υποστήριξαν το αίτημα των Παλαιστινίων θα δουν να μειώνεται η επιρροή τους στο Ισραήλ.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης Μέρκελ υποστηρίζοντας πως η αποδοχή της Παλαιστίνης ως κράτους-μέλους της UNESCO θα καταστήσει δυσκολότερη την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, BBC, Ma’anNewsAgency)

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: