Αρχική > πολιτική > Κορφολογώντας την πολιτική αρθρογραφία 4.11.11

Κορφολογώντας την πολιτική αρθρογραφία 4.11.11

127296930Το πολιτικό τοπίο της χώρας μας είναι ιδιαίτερα ρευστό. Η οριακή ιστορική στιγμή της σημερινής Ελλάδας, η ένταση του οικονομικού προβλήματός μας, οι σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η αλληλεξάρτηση των εθνικών οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο διαμορφώνουν και αναπλάθουν ανά πάσα στιγμή τις πολιτικές εξελίξεις. Σήμερα φαίνεται να καταλάγιασε η πολιτική ένταση λόγω της ματαίωσης του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος – λόγω της αλλαγής της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, κρίνω σκόπιμο να δούμε τα “καμώματα” της παγκοσμιοποίησης και να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το έθνος – κράτος δεν έχει πλέον το παραδοσιακό του σχήμα. Μεταλλάσσεται και μετασχηματίζεται μπροστά στα μάτια μας και τα ερμηνευτικά μας εργαλεία παραμένουν ανεπαρκή για να κατανοήσουμε έναν Κόσμο που διαρκώς αλλάζει, έναν Κόσμο που η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά του!

Επιμέλεια: Νίκου Τσούλια    

Το λάθος και η ευθύνη του κ. Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ, 3.11.11

Εκ του αποτελέσματος των Καννών αποδεικνύεται ότι η επιλογή του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα δεν ήταν από τις σοφότερες. Προκάλεσε τους εταίρους, ενεργοποίησε τους αμυντικούς μηχανισμούς της ευρωζώνης και νομιμοποίησε εκείνους που επιζητούσαν και επιζητούν την έξοδό μας από το ευρώ. Από τη νύχτα της Τετάρτης η χώρα βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση. Αντιμετωπίζει δυστυχώς διπλό τελεσίγραφο: Καλείται να αποδεχθεί πλήρως όλες τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και στον βαθμό που επιμένει στο δημοψήφισμα η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο ευρώ. …

Ξένος Τύπος: Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί προς την Ελλάδα

Πάγωμα 6ης δόσης, επιβολή χαρακτήρα του δημοψηφίσματος στο επίκεντρο

Ξένος Τύπος: Τελεσίγραφο Μέρκελ - Σαρκοζί προς την Ελλάδα

Βρετανικές εφημερίδες -φωτ.αρχείου [AP Photo/Kirsty]

Για γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα κάνει λόγο ο ξένος Τύπος μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου.
Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη δήλωση των δύο ξένων ηγετών ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Αθήνας στην Ευρωζώνη και ότι μέχρι τότε παγώνει η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ό,τι η διάσωση της Ελλάδας, γράφει ο Guardian, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα μετά τις «σκληρές και δύσκολες συνομιλίες» που, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είχαν με τον έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Επίσης κάνουν λόγο για «βόμβα Βενιζέλου».
«Διαιρεμένη η ελληνική ηγεσία για το δημοψήφισμα και το σχέδιο διάσωσης» γράφουν οι Νew York Times, «η ελληνική κυβέρνηση χάνει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», γράφει ο Monde, «Παπανδρέου, καπετάνιος δίχως χάρισμα», αναφέρει ο Figaro, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναρωτιούνται για την ελληνική συμμετοχή στο ευρώ και απομονώνουν τον Παπανδρέου», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ του Bloomberg από τις Κάννες.

«Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» γράφουν οι New York Times στο κύριο άρθρο τους και σημειώνουν ότι κατανοούν τους λόγους που οδήγησαν τον Γ.Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. Όσο παρακινδυνευμένο κι αν είναι το εγχείρημα, επισημαίνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται την εντολή των πολιτών για να προχωρήσει στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στα επαχθή μέτρα λιτότητας που είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο προς την αγωνία που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και λιγότερο προς την αγωνία των ευκατάστατων Ευρωπαίων τραπεζιτών, σημειώνει η εφημερίδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει: «Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι, που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες για το ξήλωμα του πακέτου βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τελικά να τη διορθώσουν».

Ο τίτλος στο άρθρο της Liberation είναι «Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική επιτροπή των Καννών». Η εφημερίδα τονίζει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ειδάλλως το τίμημα θα είναι βαρύ.

«Ελλάδα: Δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη» γράφει ο Monde, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την εκταμίευση των 8 δις. μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών.
Η Ευρώπη θέτει τους όρους για τη διάσωση της Ελλάδας, είναι το τίτλος της Figaro, που κρίνει πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι συνομιλίες στις Κάννες είναι το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τοποθετώντας χρονικά το δημοψήφισμα στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το BBC υπάρχει ο φόβος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών, κάτι που κατά πολλούς βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης.
«Το δημοψήφισμα χωρίζει την Ελλάδα στα δύο» εκτιμά επίσης το BBC, ενώ για «αναταραχή στην ελληνική κυβέρνηση – διαφωνία κορυφαίου υπουργού» γράφει το Reuters.
«Οι ανησυχίες για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έχουν αυξηθεί» δηλώνει στο δίκτυο ο Ντόναλντ Χάνα τού Fortress Investment Group.

Το θέμα της Ελλάδας απασχολεί και το CNN, το οποίο σε ένα από τα άρθρα που αφορούν τη χώρα μας διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, και πως η πρώτη δοκιμασία είναι την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
«Ο Βενιζέλος προκαλεί τον Παπανδρέου», σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Θετικά σχόλια για την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου έκανε, ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης στο γαλλικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ. «Πήρε μια απόφαση γενναία απέναντι σε μιαν απολύτως υποκριτική αντιπολίτευση. Ο Παπανδρέου λέει "δεν μπορώ να συνεχίσω απέναντι σε μια αντιπολίτευση που ψεύδεται, απέναντι σε έναν υφέρποντα εμφύλιο πόλεμο"», δήλωσε στη France Inter ο «κόκκινος Ντάνι».
Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη «ζητεί από τους Ελληνες να δείξουν μια σπάνια πολιτική ωριμότητα», καθώς . «πρόκειται για ένα δημοψήφισμα υπαρξιακού χαρακτήρα για τους Ελληνες».

Spiegel: Στο χείλος της αβύσσου το ευρώ μετά τα περί δημοψηφίσματος

«Η Ελλάδα στα πρόθυρα εξόδου από την Ευρωζώνη» λέει το γερμανικό περιοδικό

Spiegel: Στο χείλος της αβύσσου το ευρώ μετά τα περί δημοψηφίσματος

Βερολίνο, Γερμανία
Μέσα σε μία εβδομάδα οι τύχες του ευρώ έχουν αλλάξει δραματικά και από τη σωτηρία, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα έφερε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα στο χείλος της αβύσσου, γράφει το Spiegel και την Ελλάδα στα πρόθυρα της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η συνάντηση στις Κάννες δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα το απόγευμα της Δευτέρας προκάλεσε σοκ και οργή στους δανειστές της Ελλάδας και μετέτρεψε αμέσως την αισιοδοξία από την συμφωνία της περασμένης εβδομάδας σε βαθιά απαισιοδοξία, συνεχίζει το Spiegel.
Αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απαντήσουν «όχι», λέει ακόμη το Spiegel, θα προκαλούσε μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ενώ –μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα– θα έχουν αναστατωθεί οι αγορές και θα έχουν φέρει το ευρώ πιο κοντά στην άβυσσο.
Το Spiegel παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου όπου ασκείται κριτική στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης ενώ επισημαίνεται και το ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal, σε κύριο άρθρο της υπό τον τίτλο «Ένα ελληνικό μάθημα για τη Δημοκρατία», τάσσεται υπέρ της απόφασης του Γ. Παπανδρέου για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Όπως επισημαίνεται «αν και με την κίνηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστη χθες ο πιο αντιδημοφιλής άνθρωπος στην Ευρώπη, προκαλώντας πτώση στις διεθνείς αγορές, στέλνοντας στα ύψη την απόδοση των ιταλικών ομολόγων και ωθώντας τους Γερμανούς αξιωματούχους να κατηγορούν τη συμπεριφορά του ως αντιευρωπαϊκή, ένα δημοψήφισμα στην Αθήνα μπορεί να είναι διδακτικό για ολόκληρη την Ευρώπη».
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το κύριο άρθρο της εφημερίδας, αν ο ελληνικός λαός υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, ο κ. Παπανδρέου θα ενισχυθεί πολιτικά, ενώ εάν την καταψηφίσει, οι Έλληνες θα αναλάβουν τουλάχιστον την ευθύνη για τις συνέπειες και αυτό είναι καλύτερο από τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους κατά των πολιτικών στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες, έναντι των οποίων δεν έχουν καμία επιρροή.

Επιπλέον, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα παράσχει ένα μάθημα για το τι συμβαίνει στις χώρες που ζουν πέραν των δυνατοτήτων τους και ίσως αυτό νουθετήσει τους Ιταλούς βουλευτές, προκειμένου να διορθώσουν τις αντι-αναπτυξιακές πολιτικές τους.


Handelsblatt: Ο Παπανδρέου θέλει να πετύχει καλύτερους όρους

Τους κινδύνους του δημοψηφίσματος αναλύουν γερμανικές εφημερίδες

Handelsblatt: Ο Παπανδρέου θέλει να πετύχει καλύτερους όρους

Το δημοψήφισμα που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απασχολεί τους αναλυτές των γερμανικών εφημερίδων.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Handelsblatt», ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φούεστ εκφράζει την εκτίμηση ότι με την εξαγγελία δημοψηφίσματος ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου επιθυμεί να θέσει τον ελληνικό λαό προ των ευθυνών του και ταυτοχρόνως να επιτύχει καλύτερους όρους για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η Ελλάδα ελπίζει ότι με την απειλή της να απορρίψει το πακέτο διάσωσης, θα επιτύχει να επιβάλει καλύτερους όρους. Αυτό σημαίνει: παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών από περισσότερο από 50% των αξιώσεών τους, κούρεμα και από την πλευρά των κρατικών πιστωτών και περισσότερη βοήθεια με καλύτερους όρους όπως πχ. χαμηλότερα επιτόκια.


Τι πρέπει να περιμένει όμως κανείς, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για ένα πρόγραμμα διάσωσης; Σ’ αυτή την περίπτωση θα ήταν αναπόφευκτη η χρεοκοπία τόσο του ελληνικού κράτους όσο και του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να εισαγάγει δικό της νόμισμα για να παρεμποδίσει το οικονομικό χάος. Ωστόσο η εισαγωγή νέου νομίσματος θα απαιτούσε βαθιές τομές και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να προκληθεί έμφραγμα στην  οικονομία.

Η Ελλάδα θα απομονωνόταν. Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Για να παρεμποδιστεί κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ΕΚΤ ή τα κράτη- μέλη που θα απέμεναν θα έπρεπε ενδεχομένως να αναλάβουν απεριόριστες εγγυήσεις για τα τραπεζικά συστήματα στη Νότια Ευρώπη. Κατά πόσο το θέλουν ή μπορούν να το επιβάλουν πολιτικά, δεν είναι σίγουρο. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο αποτύχει, θα υποχρεώνονταν κι άλλες χώρες να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη». 

Ο συνεκδότης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» Φρανκ Σιρμάχερ υποστηρίζει ότι η κίνηση Παπανδρέου επιχειρεί να δώσει και πάλι τα πρωτεία στην Πολιτική και εκτιμά ότι ο πανικός των Γερμανών πολιτών και των πολιτικών είναι συνεπακόλουθος του πανικού των χρηματαγορών.

Μεταξύ άλλων, γράφει: «Τρόμος σε Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, ακόμη και Αγγλία. Τρόμος στις χρηματαγορές και στις τράπεζες, τρόμος επειδή ο Έλληνας Πρωθυπουργός Παπανδρέου σχεδιάζει δημοψήφισμα για ένα ερώτημα που θα κρίνει το πεπρωμένο της χώρας του. Όσο όμως η δίνη του πανικού και του τρόμου συνεχίζει να περιστρέφεται, είναι καλό να κάνει κανείς ένα βήμα προς τα πίσω για να δει καθαρά τι “παίζεται” μπροστά στα μάτια μας. Πρόκειται για το θέατρο του εκφυλισμού όλων των αξιών και πεποιθήσεων που κάποτε φάνηκε να ενσωματώνουν την ιδέα της Ευρώπης.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέτει το ερώτημα για τη μοίρα του λαού του στον ίδιο το λαό του. Οι υποδειγματικά οικονόμοι Γερμανοί πολίτες και οι πολιτικοί της χώρας αντιδρούν με πανικό, αλλά για το λόγο ότι οι χρηματαγορές αντιδρούν με πανικό. Όλοι είναι δέσμιοι των προσδοκιών που δημιουργούν οι χρηματαγορές. Κουβέντες όπως αυτές του Παπανδρέου θεωρούνται επικίνδυνες
…»

 

Liberation: «Κορώνα γράμματα παίζει η Ελλάδα το ευρώ»

Η αναταραχή στην ευρωζώνη βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

Liberation: «Κορώνα γράμματα παίζει η Ελλάδα το ευρώ»

Η γαλλική εφημερίδα La Tribune:  Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro:  Η γαλλική εφημερίδα Le Monde:

Η ισπανική εφημερίδα El Pais:   Η πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias:

Η γαλλική εφημερίδα «Liberation», η οποία κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη με τον ελληνικό τίτλο «Χάος», αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο άρθρο της στην απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση.
Μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ», τρελαίνει τις αγορές και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο.  
«Ενα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χθες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, διά μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του. Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει ο συντάκτης της Liberation.

Ανάλογο ρεπορτάζ έχει η «Le Monde»: «Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας, η οποία αναφέρεται και στη στήριξη του δημοψηφίσματος από το υπουργικό συμβούλιο.
«Η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για δημοψήφισμα» γράφει η βρετανική «The Guardian». Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «παλεύουν» για να σώσουν το κοινό νόμισμα, καθώς η Ευρώπη βυθίζεται στην αναταραχή, μέρες μετά τη συμφωνία διάσωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις-σοκ από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
«Η ελληνική κρίση πλήττει τις αγορές, την ώρα που το σχέδιο διάσωσης του ευρώ "ξηλώνεται"» γράφουν οι βρετανικοί «Times», αναφέρονατας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα.
Αναφερόμενο σε δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».

«Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για το δημοψήφισμα» γράφει το «Der Spiegel». «Θέλει περισσότερη δημοκρατία: Ο έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεσή του να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
«Ακόμα και πριν από το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα στις αρχές του έτους θα δείξει πού οδεύουν τα πράγματα σε σχέση με το ευρώ.

«Αγώνας δρόμου» των ευρωπαίων γυναικών να σώσουν την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι «Financial Times», μιλώντας για την Σύνοδο Κορυφής των G20 και τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν.
«Η λιτότητα δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το ευρώ» γράφουν οι «New York Times».
«Η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Έλληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα, μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία» γράφει ανάλυση της εφημερίδας.

Στις Κάννες θα εξηγήσει το σκεπτικό του ο Γιώργος Παπανδρέου

Εξηγήσεις για την απόφασή του να διενεργήσει δημοψήφισμα καλείται να δώσει την Τετάρτη στις Κάννες ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της G20, έπειτα από πρόσκληση της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Τα ξένα πρακτορεία για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου
Οσον αφορά στην απόφαση του υπουργικού συμβούλιου να υποστηρίξει την πρόταση του έλληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα, εκτεταμένες είναι οι αναφορές από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων.
Συγκεκριμένα το Ρόιτερς, με συνεχή ροή για τις εξελίξεις της πολύωρης σύσκεψης των υπουργών της κυβέρνησης, σημείωσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου ότι «το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό».
Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι ορισμένοι υπουργοί άσκησαν κριτική για την απόφαση που ελήφθη, αλλά τελικά συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση.

ΣχολείοΣχολείοΣχολείο

ΤΑ ΝΕΑ 3.11.11

H ανακατανομή της ελπίδας

imageΤου Μιχάλη Μητσού

Ας πετάξουμε για μια στιγμή τις παρωπίδες μας, ας βγούμε από το εθνικό μας καβούκι κι ας προσπαθήσουμε να δούμε την κατάσταση με τα μάτια των άλλων. Θα διαπιστώσουμε τότε ότι η λέξη που χαρακτηρίζει την περίοδο μετά την κατάρρευση του 2007-2008 δεν είναι κατ’ ανάγκη η ύφεση. Για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, και κυρίως για τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), η φάση αυτή είναι μια νέα αρχή, μια ανακατανομή της ελπίδας. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ονειρεύονταν να γίνουν η νέα ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σήμερα έχουν καταληφθεί από μελαγχολία, την ίδια μελαγχολία που είχε καταλάβει την Ευρώπη μετά τους πολέμους του 20ού αιώνα. Η καπιταλιστική ευφορία μετακόμισε στη Βραζιλία, στην «Κινδία» (Κίνα+Ινδία). Εκεί, η Ιστορία ξεκινά από την αρχή.

Αυτό είναι το κυριότερο μάθημα του νέου βιβλίου του ιταλού δημοσιογράφου Φεντερίκο Ραμπίνι. Το βιβλίο αυτό είναι μια επιστολή («Προς την Αριστερά μου», Εκδ. Mondadori). Κι όπως επισημαίνει η Μπάρμπαρα Σπινέλλι στη «Ρεπούμπλικα», ο συγγραφέας προσπαθεί να απαντήσει σε ένα θεμελιώδες ερώτημα. Μπορούσαν τα πράγματα να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά; Ηταν αναπόφευκτα, στη Δύση, η κυριαρχία των μάνατζερ των hedge funds, η ατιμωρησία των καταχραστών, το ναυάγιο της ελπίδας; Οχι, δεν ήταν. Η κατάσταση σήμερα θα ήταν διαφορετική αν είχαν επικρατήσει ο νόμος, η δημόσια ηθική. Δεν ήταν αναπόφευκτο η Αριστερά – και κυρίως η μεταρρυθμιστική Αριστερά του Κλίντον και του Μπλερ – να υποκύψει στο χάος των αγορών, διευκολύνοντας την ηγεμονία της Δεξιάς και τη μοιραία «απελευθέρωση» των αγορών.

Ο Ραμπίνι δεν διστάζει να μιλήσει για πλουτοκρατία, όσο κι αν τον όρο αυτόν τον χρησιμοποίησαν οι φασίστες εναντίον των δημοκρατιών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, απ’ όπου ξεκίνησε η κρίση, οι ανισότητες είναι οι μεγαλύτερες εδώ κι έναν αιώνα. Και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία του έκθεση, αναφέρει ότι είναι πιθανό η κρίση να προκλήθηκε ακριβώς από αυτές τις ανισότητες. Η κρίση αυτή αποκάλυψε επιπλέον μια βαθιά πνευματική διαφθορά των ελίτ: η παρακμή της δυτικής ηθικής ίσως να είναι το γεγονός του αιώνα.

Αν όμως τα πράγματα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί διαφορετικά στο παρελθόν, το ίδιο μπορεί να γίνει και σήμερα. Η διαπίστωση ότι ο πλανήτης δεν κυριαρχείται πλέον από τη Δύση επιτρέπει την ανίχνευση διαφορετικών τρόπων διαβίωσης, που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και κατάλληλοι για την εποχή της ύφεσης. Για να ανακαλύψουμε καινούργιες ιδέες, είναι αρκετό να φορέσουμε τα κοσμοπολίτικα γυαλιά. Και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τα μέρη όπου αναγεννάται η ελπίδα.

Η πραγματική πρόκληση για την Αριστερά – καταλήγει ο συγγραφέας – είναι να ανακτήσει την πολιτιστική ηγεμονία από την αντικρατική Δεξιά. Να πάψει να ζει στο διαρκές ψεύδος. Να μη γίνει ένας «αγνοούμενος πολέμου», σαν τον Ομπάμα, που δεν δίνει πια σημεία ζωής. Να ανακτήσει την πρωτοβουλία, να ορμήσει και πάλι στο κέντρο των εξελίξεων.

Οι συνέπειες της κρίσης στη ζωή και στην ψυχή των αυριανών πολιτών
Οι νέοι σε απόγνωση

Του Βασίλη Κρεμμυδά

Κοίταζα προς τα πίσω, τα σημειώματά μου του τελευταίου χρόνου στα «ΝΕΑ». Καθένα είναι πιο γκρίζο από το προηγούμενο – τα τελευταία σχεδόν μαύρα. Και κάθε φορά που σκέφτομαι τα εγγόνια μου, το μόνο που μου δίνει κάποια ελπίδα είναι ότι, όταν αυτά θα ψάχνουν για δουλειά, εγώ μάλλον θα έχω πάει εκεί που πάμε όλοι!

Καθώς λοιπόν φτάνουμε στον πάτο, παντού στον Τύπο διαβάζουμε μαρτυρίες νέων για τη ζωή τους στην κρίση. Αυτό στάθηκε αφορμή για το σημερινό σημείωμα• να δούμε τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και τη βλέπουν να χάνεται πριν καλά καλά την ξεκινήσουν. Πώς σκέπτονται, πώς διαμορφώνονται οι ψυχές τους, πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. να μην ξέρουν πού στέκονται και πού πάνε.

Γυναίκες και οι δύο• το πιο ευάλωτο, ως πιο ευαίσθητο από κάθε άποψη, κομμάτι της κοινωνίας. Η πρώτη, νέα γυναίκα χωρίς δουλειά 15 μήνες• χωρίς επίδομα ανεργίας• απολυμένη. Θα δούλευε πωλήτρια, ακόμα και καθαρίστρια, από λογίστρια που εργαζόταν μέχρι να την απολύσουν. Αρραβωνιασμένη. «Θέλουμε να κάνουμε οικογένεια με τον αρραβωνιαστικό μου αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι η ώρα». Ετσι λέει. Τη στηρίζουν οικονομικά η οικογένειά της και ο σύντροφός της.

Πάει και η οικογένεια. Αν καθυστερήσει πολύ να βρει κάποια δουλειά, ποιος ξέρει, μπορεί και να χωρίσει το ζευγάρι. Η μια διάλυση φέρνει την άλλη και τελικά τη διάλυση της ψυχής αυτών των νέων. Παρεμπιπτόντως: μια άλλη θα πει «αν το ήξερα, δεν θα είχα κάνει παιδιά»!

Ολα αυτά μιλούν από μόνα τους. Πώς και τι να καταλάβουμε τώρα στα γεράματα εμείς οι μεγάλοι, που είτε έχουμε ολοκληρώσει τον εργασιακό μας κύκλο είτε κοντεύουμε να τον ολοκληρώσουμε και να γίνουμε έφεδροι, από τις ψυχές αυτών των νέων• κυρίως των νέων γυναικών!

Πιο συγκλονιστική όμως είναι η δήλωση μιας πολύ νέας γυναίκας που μαρτυράει ολόκληρη καταστροφή: «Εμπνεύσεις υπάρχουν, ομάδες υπάρχουν, αγκαλιές υπάρχουν, κουράγιο δεν υπάρχει και πίστη». Αυτό τώρα πώς να το διαχειριστεί ο γραφιάς, πώς να το αναλύσει και να το ερμηνεύσει; Και τι να ερμηνεύσει, όταν φτάνει στο σημείο η νέα καλλιτέχνις να λέει ότι τα έχει όλα, εκτός από κουράγιο και πίστη;

Μπορούμε, λοιπόν, άραγε, να καταλάβουμε, να αποδεσμεύσουμε αυτές τις καταστροφές που η κρίση προκαλεί μέσα μας; Και να αντιληφθούμε τις συντελούμενες διεργασίες σ’ αυτές τις ζωές που τώρα χτίζονται και σύντομα ξαναγκρεμίζονται;

Η κρίση εμφανίζεται ως οικονομική• είναι όμως πολύ βαθύτερη και έχει αγκαλιάσει το σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού βίου• την κοινωνία, τους θεσμούς, τον ιστό της κρατικής οργάνωσης, την πολιτική και τους πολιτικούς, όλα. Οταν λοιπόν όλα διαλύονται, καθένας απομονώνεται, φροντίζοντας πώς θα επιζήσει. Η ατομικότητα οδηγεί σιγά σιγά σε σύγκρουση μιας κοινωνικής ομάδας με άλλες. Ολοι στρέφονται εναντίον όλων και η κοινωνική συνοχή ή η κοινωνική αλληλεγγύη έχει εξαφανιστεί: η κοινωνία διαλύεται.

Ολα ξεκίνησαν από την οικονομική κρίση; Πολύ μικρή σημασία έχει• η αφεντιά μου, αν ερωτούνταν, θα απαντούσε «όχι». Οι διεργασίες στην κοινωνία, στις κοινωνικές σχέσεις, τις νοοτροπίες, τις συμπεριφορές κινούνται πολύ αργά, πιο αργά από οτιδήποτε άλλο• εκτός από βίαιες επεμβάσεις, όπως συμβαίνει τώρα.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι καταλυτικός ο ρόλος της οικονομικής κρίσης: είναι η βίαιη επέμβαση. Ας έχουμε πάντως υπόψη ότι τέτοιου είδους βίαιες επεμβάσεις δεν οδηγούν την κοινωνία στο «καλό»• δεν επιταχύνουν ούτε επιβραδύνουν τις εξελίξεις. Απλώς, τις καταστρέφουν.

Αυτός είναι ο λόγος που συχνά λέω ότι η μετά την κρίση κοινωνία θα είναι μια άλλη, εντελώς διαφορετική• για μας, τους μεγάλους, που βρήκαμε τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τις κοινωνικές σχέσεις του παρελθόντος, ίσως φανεί δύσκολο, όσοι προλάβουμε να το δούμε, να βρούμε τα κλειδιά για τις νέες κοινωνικές σχέσεις – ο καπιταλισμός έχει αποδειχτεί ανυπέρβλητα ισχυρό σύστημα.

Ας επανέλθουμε στους νέους. Αν η ανάλυσή μου είναι πολύ κοντά στις πραγματικότητες, σε αυτά που ζούμε και βλέπουμε, οι ερωτήσεις ξεπηδάνε μόνες τους• αυτοί οι νέοι και οι νέες που δεν έχουν και μεγάλα περιθώρια για να κάνουν οικογένεια τι θα γίνουν αύριο; Τι θα είναι αύριο; Θα μπορέσουν να είναι κοινωνικά υποκείμενα μιας άλλης κοινωνίας ή εξουθενωμένοι, απογοητευμένοι για την απώλεια, ουσιαστικά, της ζωής τους, θα έχουν κάτι άλλο γίνει που ούτε να το σκέπτομαι δεν θέλω;

Ζητώ συγγνώμη που τα βλέπω τόσο μαύρα• δεν μπόρεσα να τα δω γκρίζα, έστω. Σκέφτεστε μια κοινωνία χωρίς παιδάκια χαρούμενα, να τρέχουν τσιρίζοντας, που να σε κάνουν να είσαι χαμογελαστός όλη μέρα;

Ο Βασίλης Κρεμμυδάς είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Χρειάζεται εθνική ενότητα
«Όχι» Βενιζέλου στο δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ

«Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μια ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα από τις Κάννες στις 4:45 τα ξημερώματα.

Και ο κ. Βενιζέλος αναλυτικά συνέχισε: «Η χώρα πρέπει να νιώσει ασφαλής και σταθερή κι αυτό είναι η πρώτη προϋπόθεση για να είναι πράγματι ασφαλής και σταθερή. Οι ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα διασφαλισμένες ως αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Αυτό προέκυψε καθαρά χθες το βράδυ από τη συζήτηση στις Κάννες.
»Αυτό που προέχει, χωρίς καμία περίσπαση ή καθυστέρηση, είναι να εκταμιευτεί η έκτη δόση, όπως αποφασίστηκε στο Eurogroup της 26ης Οκτωβρίου, μετά από δέκα ώρες μάχης.

»Το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση, πριν το τέλος του έτους, του νέου προγράμματος στήριξης που δίνει στην Ελλάδα επιπλέον 130 δισ. ευρώ και οδηγεί σε μείωση του δημόσιου χρέους μας κατά περίπου 100 δισ. Η ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών είναι εθνικό πρόταγμα.
»Βγήκα από το νοσοκομείο και πήγα στις Κάννες γιατί θεωρώ ότι αυτό ήταν εθνικό καθήκον. Έχοντας την άμεση εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη και διεθνώς, οφείλω να πω στον ελληνικό λαό την πλήρη και απλή αλήθεια:
»Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα, πρέπει υπό συνθήκες εθνικής ενότητας και πολιτικής σοβαρότητας και συναίνεσης, να εφαρμόσουμε χωρίς καθυστέρηση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Τώρα, το ταχύτερο δυνατό.

»Προς την κατεύθυνση αυτή δεν αρκούν όμως οι κινήσεις της Κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Όλα όσα γίνονται και λέγονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αφορούν εξίσου και την αντιπολίτευση, ιδίως την αξιωματική, που είναι αποδέκτης των ίδιων ισχυρών μηνυμάτων από τις Κάννες και η στάση της οποίας, εάν ήταν θετική, θα λειτουργούσε ως εγγύηση για τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, ενώ όταν είναι αρνητική θίγει καίρια την αξιοπιστία αυτή με σοβαρό κόστος για τον Έλληνα πολίτη.
»Το ζήτημα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί στο εσωτερικό της χώρας και το μέλλον προσώπων και κομμάτων, αλλά η σωτηρία και η ανόρθωση της χώρας μέσα από τη μόνη εφικτή διαδικασία που περιλαμβάνεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα
Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα

Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι οι χώρες-μέλη της δεν θα καταστραφούν, εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση. Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί στους Γερμανούς φορολογούμενους αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε στην πρωινή εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF:
«Εργαζόμαστε τώρα πάνω στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα είναι μία καταστροφή για τους ανθρώπους στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ευρωζώνη. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι γι’ αυτή την περίπτωση.»

Ξένος Τύπος: Τελεσίγραφο Μέρκελ – Σαρκοζί προς την Ελλάδα

Μετά τη συνάντηση στις Κάννες
 

Ο ξένος Τύπος στο σύνολο του αναφέρεται σήμερα στο γαλλογερμανικό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα μετά την έκτακτη συνάντηση που είχαν στις Κάννες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου. Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στέκονται στη δήλωση των δύο ξένων ηγετών ότι το δημοψήφισμα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της Αθήνας στην Ευρωζώνη και πως μέχρι τότε παγώνει η οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα.

Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν ότι για αυτούς η διάσωση του ευρώ είναι σημαντικότερη απ’ ότι η διάσωση της Ελλάδας, γράφει ο Guardian, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου αργά τη νύχτα μετά τις «σκληρές και δύσκολες συνομιλίες» που, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είχαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγώνει τη βοήθεια των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι Γαλλία και Γερμανία απαιτούν ξεκάθαρη απάντηση για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Αδύναμες οικονομίες, αδύναμοι ηγέτες. Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού» γράφουν οι New York Times στο κύριο άρθρο τους και σημειώνουν ότι κατανοούν τους λόγους που οδήγησαν τον Γ.Παπανδρέου να ζητήσει δημοψήφισμα. Όσο παρακινδυνευμένο κι αν είναι το εγχείρημα, επισημαίνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται την εντολή των πολιτών για να προχωρήσει στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στα επαχθή μέτρα λιτότητας που είναι το τίμημα το οποίο πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να στρέψουν την προσοχή τους περισσότερο προς την αγωνία που νιώθουν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και λιγότερο προς την αγωνία των ευκατάστατων Ευρωπαίων τραπεζιτών, σημειώνει η εφημερίδα, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος τονίζει: «Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και άλλοι, που σπεύδουν να κατηγορήσουν τους Έλληνες πολίτες για το ξήλωμα του πακέτου βοήθειας, θα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις δικές τους ευθύνες για την κρίση και τελικά να τη διορθώσουν.

Ο τίτλος στο άρθρο της Liberation είναι «Η Αθήνα αντιμέτωπη με την κριτική επιτροπή των Καννών». Η εφημερίδα τονίζει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί κάλεσαν την Ελλάδα να αποδεχθεί το πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε πρόσφατα, ειδάλλως το τίμημα θα είναι βαρύ.
«Ελλάδα: Δημοψήφισμα για την Ευρωζώνη» γράφει ο Monde, επισημαίνοντας ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν την εκταμίευση των 8 δις. μέχρι να εγκριθεί η συμφωνία των Βρυξελλών.

Η Ευρώπη θέτει τους όρους για τη διάσωση της Ελλάδας, είναι το τίτλος της Figaro, που κρίνει πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Οι συνομιλίες στις Κάννες είναι το πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του BBC. «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παγώνουν την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος» σημειώνει το βρετανικό δίκτυο, τοποθετώντας χρονικά το δημοψήφισμα στις 4 ή 5 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με το BBC υπάρχει ο φόβος ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών, κάτι που κατά πολλούς βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης. «Οι ανησυχίες για μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία έχουν αυξηθεί» δηλώνει στο δίκτυο ο Ντόναλντ Χάνα τού Fortress Investment Group.

Το θέμα της Ελλάδας απασχολεί και το CNN, το οποίο σε ένα από τα άρθρα που αφορούν τη χώρα μας διερωτάται εάν η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να επιβιώσει. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, και πως η πρώτη δοκιμασία είναι την Παρασκευή με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

ΣχολείοΣχολείοΣχολείο

Το γελοίον του δράματος

Tου Παντελη Mπουκαλα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3.11.11

Θυμωμένα τηλεφωνήματα, όποια ώρα κι αν είναι. Φωνές όλο αγωνία, κουρασμένες από το πολύμηνο βαρύ φορτίο. Μυαλά σκοτισμένα, στα όρια της απορρύθμισης από την πολλή προσπάθεια να δοθεί νόημα, πολιτικό νόημα, στη μια ή την άλλη πρωθυπουργική πρωτοβουλία ή αυθαιρεσία, στη μια ή την άλλη παρέμβαση ή απαίτηση της τρόικας. Τα νεύρα τεντωμένα, από την αδυναμία να βρεθεί κάποιο νήμα στα αμέτρητα σενάρια που κυκλοφορούν: τι για προνουτσιαμέντα και πραξικοπήματα διαβάζεις σε σοβαρά περιοδικά και εφημερίδες της αλλοδαπής, τι για παλινόρθωση του πρωηντέως ακούς, δίκην σωτήρος, και με τον Γ. Καρατζαφέρη επιτέλους κυβερνητικό αξιωματούχο, να του φύγει ο καημός, τι για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη, επειδή τυγχάνει ο μοναδικός πολιτικός που ενώνει τον λαό, αφού προκαλεί τα ίδια αγαπητικά αισθήματα στη συντριπτικότατη πλειονότητά του (εκεί περί το 97%), τι για κατάληψη της Βουλής από επίλεκτες δυνάμεις του κινήματος «Δεν ψηφίζω, δεν ψηφίζω», καλά εκπαιδευμένες στην Τσετσενία και στη Βενεζουέλα – όλα τα ’χει ο μπαξές, τα γελοία και τα δραματικά μαζί.

Εχουν πάρει έναν ψυχαναλυτικό, ή μάλλον έναν ψυχοθεραπευτικό ρόλο οι παρέες και οι συζητήσεις μας τον τελευταίο καιρό, και οι τηλεφωνικές ανάμεσά τους. Να ξεμπλέξει κανείς το κουβάρι μόνος του και να βρει κάπoια άκρη, όταν μάλιστα είναι εγκλωβισμένος μέσα στο κουβάρι αυτό, δεν γίνεται. Μεταφέρει λοιπόν ο ένας στον άλλον το άγχος του και τον φόβο του, μήπως και μικρύνουν με τη μοιρασιά. Λένε για γνωστούς ή συγγενείς που βρέθηκαν ξαφνικά στο κενό, άνεργοι και με χρέη πολλά, και σκέφτονται πως εκείνο το «μία ροπή» της νεκρώσιμης ακολουθίας, για την απρόσμενη ροπή που ανατρέπει τα πάντα, έχει τη μερική ισχύ της και στους ζώντες.

Αλαφιασμένοι είμαστε όλοι μας εδώ και καιρό, εκτός από όσους βολεύονται με τη σιγουριά των κομματικών τους δογμάτων. Αλαφιασμένοι – παναπεί ελαφάκια που πέφτουν εύκολα στον τρόμο και στην ταραχή. Αλληλοπαρωθούμενοι λοιπόν και αλληλοστηριζόμενοι, έστω κατά ολιγομελείς παρέες οργανωμένοι, επιστρατεύουμε όση λογική έχει απομείνει, για να αποφύγουμε τον πανικό και τα διαλυτικά του παρακολουθήματα. Και μια και όλα τούτα έχουν τη μικρή έστω ψυχοθεραπευτική τους δράση, συνειρμό το συνειρμό έρχεται και μας πνίγει η σκέψη πως ίσως και να μας στοίχισε πανάκριβα το ότι οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί, οι επίγονοι με το όνομα-υποκοριστικό, ο Κώστας (-άκης) Καραμανλής και ο Γιώργος (-άκης) Παπανδρέου, χρησιμοποίησαν το αξίωμά τους πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ψυχικές ανάγκες. Για να ενηλικιωθούν δηλαδή, να απογαλακτιστούν και επιτέλους να απεξαρτηθούν από τα ηγεμονικά φαντάσματα που δυνάστευαν την ψυχή τους. Αλλά το κόστος μιας τέτοιας υπόθεσης είναι τεράστιο. Κι αυτό πληρώνουμε.

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: