Αρχική > πολιτική > Θύματα του καταναλωτισμού;

Θύματα του καταναλωτισμού;

Του Νίκου Τσούλια

clip_image002

Πέραν του κύριου και καθοριστικού ζητήματος της ιστορικής ευθύνης του διαχρονικού «κυβερνητικού συστήματος» για τη σημερινή δεινή κατάσταση της χώρας, που παραμένει πάντα ένα φλέγον και δυσεπίλυτο πρόβλημα, η σχετική συζήτηση θα πρέπει να επεκταθεί σε όλο το πολιτισμικό σκηνικό της Ελλάδας για τη μεταπολιτευτική περίοδο. Δε νομίζω ότι είναι κανείς αφελής για να θεωρεί ότι η κρίση δεν αφορά και τους άλλους θεσμούς της κοινωνίας, τις κοινωνικές λειτουργίες μας και τις συμπεριφορές μας, το σύστημα αξιών μας και την αντίληψη της ζωής μας.

Αρκεί για την τεκμηρίωση της παραπάνω πρότασης να τεθεί το εξής ερώτημα: Αν αλλάξουμε τη “διάταξη” της πολιτικής σκηνής με κάποιο εναλλακτικό σχήμα από το υπάρχον πολιτικό στερέωμα, θα λυθεί το όλο πρόβλημα; Η απάντηση θεωρώ ότι είναι κοινή για όλους μας και είναι αρνητική. Γι’ αυτό και είναι τόσο μεγάλη η ανησυχία μας. Αν πιστεύαμε ότι οι εκλογές θα είναι η σωτήρια λύση για την επιλογή μιας μεσσιανικής κυβερνητικής πολιτικής, θα είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα. Αλλά αυτό δε συμβαίνει.

Όσον αφορά, λοιπόν, στο κοινωνικό «μέρος» της αιτίας της σημερινής κακής εικόνας μας, η άποψή μου είναι απλή: Ηττηθήκαμε στο αξιακό μας πεδίο, είμαστε θύματα του καταναλωτισμού μας, του καταναλωτισμού που τόσο πολύ λατρέψαμε και που αποτέλεσε τη μεγάλη μας ιδεολογία και την ύψιστη κοσμοθεωρία.

Η ταχεία άνοδος της μεσαίας τάξης από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα συνοδεύτηκε μόνο από την οικονομική (και μάλλον οικονομίστικη) συνιστώσα της. Καμαρώναμε και καμαρώνουμε για το «έχειν» – και μάλιστα το μετέωρο «έχειν» το καμωμένο με μπόλικα δανεικά – του ανθρώπου και όχι για το «είναι» του. Το χρήμα και τα υλικά αγαθά ήταν και είναι η εστία της λατρείας μας. Την μόρφωση την επιδιώκαμε κυρίως ή και μόνο για την εύρεση εκείνης της εργασίας που έδινε τα περισσότερα χρήματα. Εγκαταλείψαμε τη χειρωνακτική εργασία σαν να ήταν μίασμα και ατιμωτική πράξη. Οι αγροτικές επιδοτήσεις δεν κινήθηκαν για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, προστέθηκαν στη ζωή μας ως στοιχείο νεοπλουτισμού. Οι επιχειρήσεις έπαιρναν θαλασσοδάνεια και το όλο εκσυγχρονιστικό τους εγχείρημα ήταν κυρίως η μεταφορά του πλούτου τους στο εξωτερικό. Και όταν έγινε η μεγάλη επέλαση των τραπεζών για χορήγηση δανείων με το «ζόρι», δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε ούτε τη μεγάλη τοκογλυφία και το πλιάτσικο που μας έκαναν ούτε να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον μας. Η «θέα» του χρήματος που μετουσιωνόταν σε τελείωση του ονείρου, προσωπικού και συλλογικού, δεν μας άφηνε περιθώρια να σκεφτούμε ορθολογικά.

Ποια είναι η στρατηγική πρόταση των Η.Π.Α. (της πρώτης πραγματικής παγκόσμιας αυτοκρατορίας στην ιστορία της ανθρωπότητας) για την επικυριαρχία τους επί των άλλων χωρών; Επικράτηση του πολιτιστικού τους πρότυπου, έλεγχος της ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οικονομική υποδούλωση. Πώς γινόταν και γίνεται η οικονομική υποδούλωση; Με τον πιο απλό τρόπο. Με τη χορήγηση δανείων, δανείων πέραν των όποιων πραγματικών ή μη αναγκών της χώρας. Το «πάρε πολλά χρηματοδάνεια» είναι η θηλιά. Αυτή είναι η κυρίαρχη γραμμή της παγκοσμιοποιημένης εταιρειοκρατίας (σύμπραξη δυτικών κυβερνήσεων, πολυεθνικών εταιρειών και διεθνών οργανισμών – Δ.Ν.Τ., Διεθνής Τράπεζα). Από αυτό το σημείο άρχιζε και αρχίζει η πραγματική εξάρτηση και η απόλυτη υποδούλωση. Με αυτό τον τρόπο η ιστορία έχει προ – γραφτεί ουσιαστικά για τις μελλοντικές δεκαετίες. Σε αυτή τη δίνη έχει μπει και η χώρα μας.

Ο φόβος μας για το μέλλον δεν είναι φόβος για τα χρήματα, αν και η σκέψη μας ήταν εκεί πάντα. (Γιατί θα μας δανείζουν για να παίρνουν τα δάνειά τους ή άλλως θα δανειζόμαστε για να πληρώνουμε τα χρέη μας – και φυσικά θα τραβήξει όλη αυτή η ιστορία). Είναι φόβος για την εξάρτηση της χώρας μας που διαιωνίζει και αναπαράγει τη σημερινή οικονομική κρίση, είναι φόβος για το μέλλον των παιδιών μας, για το αβέβαιο μέλλον τους, αφού στενεύουμε τα περιθώριά τους για να το διαμορφώσουν.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: