Αρχική > κοινωνία > Κρίση και ανθρώπινες σχέσεις

Κρίση και ανθρώπινες σχέσεις

clip_image002Του Νίκου Τσούλια

Δε νομίζω ότι μπορεί να αποτιμηθούν οι συνιστώσες που διέπουν την επίδραση της σημερινής πολύπλευρης κρίσης της χώρας μας στις ανθρώπινες σχέσεις.
Είναι μια πρωτόγνωρη φάση της
μεταπολιτευτικής ιστορίας.
Οι «προσλαμβάνουσες» είναι ασαφείς και απροσδιόριστες και ως εκ τούτου οι
αναλύσεις επιφανειακές και επηρεασμένες κυρίως από το πολιτικό σκηνικό.

Εδώ στην πολιτική σκηνή τα πράγματα απλουστεύονται και δεν είναι και το καλύτερο πλαίσιο αναφοράς. Έτσι θα δούμε απόψεις που διαφέρουν αρκετά, από το ότι «οι εκλογές θα δώσουν λύση» μέχρι το «καλύτερα να μείνει η τρόικα μήπως και διαμορφωθεί κάποιο ορθολογικό μοντέλο διακυβέρνησης». Και επειδή δε συμμερίζομαι καμιά από αυτές τις ρηχές προσεγγίσεις και κυρίως επειδή το πολιτικό σκηνικό – κατά τη γνώμη μου – θα διέλθει μια παρατεταμένη φάση μετάβασης και ρευστότητας, θα παραμείνω μόνο στις επιπτώσεις της κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις.

Εν πρώτοις αυτό που ήδη καταγράφεται με αξιοσημείωτη ένταση είναι η αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών χώρων και επαγγελματικών κλάδων. Υπάρχει βέβαια η κύρια αντιπαράθεση όλων προς το πολιτικό σύστημα και πρωτίστως προς την κυβέρνηση, αλλά είναι φανερό ότι οι λεγόμενες δευτερεύουσες αντιθέσεις είναι υπαρκτές και δεν είναι λίγες οι φορές που εκδηλώνονται με απροκάλυπτο τρόπο. Αυτό φαίνεται ότι επηρεάζει και τις σχέσεις των επαγγελματικών ομάδων και ενδεχομένως και τη μελλοντική διάρθρωση των κοινωνικών και συνδικαλιστικών χώρων.

Κανένας δεν θέλει να έχει κάποια επαγγελματική ομάδα κάτι περισσότερο στον οικονομικό και όχι μόνο τομέα σε σχέση με την αντίστοιχη δική του κατάσταση. Κανένας δεν θέλει να υπάρχει κάποια αξιολόγηση και ιεράρχηση των προσόντων, των αναγκών και των προτεραιοτήτων στους διάφορους κοινωνικούς τομείς. Αλλά εδώ μπορεί να καταγραφεί κάτι ως σημαντικά περίεργο. Πώς κατάφεραν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ταυτόχρονα και πολιτικές εξισωτισμού και ισοπέδωσης – υπερβαίνοντας προσόντα, σπουδές και αξιολόγηση της φύσης της εργασίας -, κάτι που δε θα δούμε εύκολα σε ευρωπαϊκή χώρα αλλά και πολιτικές ιδιαίτερων προνομίων, με επιδόματα και ειδικές ρυθμίσεις που είναι προκλήσεις για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα διεγερμένο τοπίο, όπου όχι μόνο κανείς δεν θέλει να ακούσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας του άλλου, αλλά και θεωρείται περίπου αυτονόητο – από κάθε επαγγελματική ομάδα – ότι οι αδικίες αφορούν μόνο τη δική τους περίπτωση. Ακόμα και οι απλές συζητήσεις περί αυτών των ζητημάτων είναι γεμάτες ένταση, σπάνια παίρνουν τη μορφή διαλόγου και συνήθως καταλήγουν σε αντιπαράθεση. Δηλητηριάζονται οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων επαγγελμάτων και αυτή η αίσθηση μεταφέρεται και στις ανθρώπινες σχέσεις και λειτουργίες. Η εν λόγω ένταση θυμίζει – ως ένα βαθμό – τις στείρες κομματικές αντιπαραθέσεις παλιότερων δεκαετιών.

Η ψυχολογία είναι το παν, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος βλέποντας το όλο κοινωνικό κλίμα. Οι άνθρωποι κλείνονται στον εαυτό τους, δύσκολα κάνουν επισκέψεις ή επικοινωνούν και ακόμα πιο δύσκολα συναντιούνται για μια έστω και μικροέξοδη εκδήλωση. Θεωρώ ότι αυτό το κλίμα της εσωστρέφειας και του «cocooning» αδικεί τους εαυτούς μας. Ζούμε και με βάση την εικόνα που δημιουργούμε στους άλλους και με βάση την εικόνα που προσλαμβάνουμε από τους άλλους. Σαφώς και δεν μπορούμε να είμαστε εκδηλωτικοί ή κοινωνικά κινητικοί όπως είμαστε προ κρίσης, αλλά αυτό δεν μπορεί να παραπέμπει σε μια στάση και σε μια συμπεριφορά μαύρης θλίψης και γενικευμένου απομονωτισμού.

Η αισιόδοξη αντίληψη είναι εκείνη που κυοφορεί την προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα, είναι εκείνη που μπορεί να φέρει τη δυναμική που θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για να αρχίσει η «γονιμοποιητική συζήτηση», της «αλλαγής σελίδας» στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτισμικά στερεότυπα που προκάλεσαν το σημερινό εθνικό σοκ.

Κατηγορίες:κοινωνία Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: