Αρχική > "διαρκείας" > Μια ανάσα, μικρός απολογισμός β

Μια ανάσα, μικρός απολογισμός β

clip_image001

Ο άνθρωπος θα έπρεπε να είναι ικανός να γράφει μια σονάτα, να σχεδιάζει ένα κτίριο, να κουμαντάρει ένα πλοίο, (…) 
ν’ αλλάζει ένα μωρό, 
να παλεύει, να πεθαίνει γενναία.
Η εξειδίκευση είναι για τα έντομα.

Robert Heinlein, 1907-1988, 
Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

Σχολείο

Του Νίκου Τσούλια

Ο οδηγητικός μίτος της ιστοσελίδας θα είναι
η “προβολή” της στα πεδία του Homo Universalis, του Μορφωτικού Κινήματος,
της Γενικής Παιδείας.
Επιζητείται, κατ’ αρχήν, η Γενική Παιδεία. Φρονώ ότι ο σύγχρονος πολίτης πρέπει να αποτινάξει τα δεσμά του διαρκώς εξειδικευόμενου λόγου και των επιμερισμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων που στενεύουν τους πνευματικούς μας ορίζοντες, να έχει συνολική θεώρηση για το Όλον, τον Κόσμο, την  Πραγματικότητα, να μπορεί να ερμηνεύει τη θέση του στην κοινωνία και να αναζητεί ως θέσφατο τη χειραφέτησή του και το αυτεξούσιό του.

«Πίσω στα βασικά» (Back to basics); Όχι βέβαια. Σήμερα η προοδευτική τάση είναι:
α) το πέρασμα από την «οικονομία της πληροφορίας» στην «κοινωνία της γνώσης και της μάθησης» και
β) ο μετασχηματισμός της Γενικής Παιδείας για να μπορεί να ανταποκριθεί στα σχήματα ενός σύγχρονου Homo Universalis, στις δυναμικές ενός Μορφωτικού Κινήματος. Η σύσταση της σύγχρονης ταυτότητάς μας δε θα γίνει από τα πεδία των τεχνολογικών ευρημάτων και του (εκλείποντος από τη χώρα μας) καταναλωτικού ευδαιμονισμού, αλλά από τον προσδιορισμό του ρόλου του ανθρώπου ως υποκειμένου της ιστορίας του.

Στην μέχρι τώρα περίοδο επιλέγονταν μικρά κείμενα. Αργότερα θα δημοσιεύονται και πιο μακροσκελή άρθρα, άρθρα με επιστημονική βιβλιογραφική στήριξη. Επίσης θα ακολουθήσει η ανάρτηση ψηφιακών βιβλίων. Στοχεύω στην ανάπτυξη της ιστοσελίδας ως ζωντανής παρέμβασης και με αυξημένες μελλοντικές φιλοδοξίες, στοχεύω στη δημοσίευση κειμένων που θα συνδέονται με την επικαιρότητα, αλλά δεν θα “αναλώνονται” από / σε αυτή, κείμενα στοχασμού και προβληματισμού, που έχουν ένα γενικό ενδιαφέρον.

Φιλοδοξία μου είναι να διαβάζονται όλα τα κείμενα και να δημιουργείται μια ικανοποίηση εξ αυτού του γεγονότος. Μέχρι σήμερα δημοσιεύονταν, συνήθως, τέσσερα κείμενα κάθε μέρα. Περίπου μισά απ’ αυτά είναι δικής μου γραφής ή «σφραγίδας». Δεν θέλω η ιστοσελίδα μου να είναι συμμαζέματα άλλων δημοσιευμένων ήδη κειμένων. Δεν έχει νόημα. Υπάρχουν και αγγλικά κείμενα· πάντα έγκυρα. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε με την αγγλική γλώσσα μια επαφή. Είναι, ούτως ή άλλως, η lingua franca της εποχής.

Σημειώνεται μια ξεχωριστή σελίδα με τον τίτλο «Αξιόλογα», στην οποία θα κατατίθενται κείμενά μου που ή τα θεωρώ προσωπικά ως αξιοσημείωτα ή που έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ως «Δημοφιλή» από τους αναγνώστες. Συνήθως η διπλή αυτή αξιολόγηση έχει κοινό αποτέλεσμα. Η ιδιαιτερότητα αυτή εξυπηρετεί τους νέους αναγνώστες για να κάνουν μια σύντομη περιδιάβαση στα καλύτερα κείμενα.

Στη σελίδα με τον τίτλο «Διαρκείας» φιλοξενούνται κείμενα των οποίων η χρησιμότητα μπορεί να έχει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα, να χρησιμοποιούνται ως «εργαλεία» κοινού προβληματισμού μεταξύ του υπογράφοντος και των αναγνωστών, όπως ήδη γίνεται. Δημιουργείται, δηλαδή, ένα έδαφος αμφίδρομης σχέσης μεταξύ του υπεύθυνου της ιστοσελίδας και των αναγνωστών· στοιχείο που με ενδιέφερε «εξ ορισμού».

Το σύνολο των κειμένων ακολουθεί έναν δρόμο πλουραλισμού και διαφορετικών προσεγγίσεων, προφανώς μέσω των ξένων δημοσιευμάτων.

Θα υπάρξει και ένα σύνολο προτεινόμενων ιστοσελίδων, τις οποίες θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές και έγκυρες. Προκειμένου να αναπτύξουμε μια ορθολογική στάση απέναντι στον καταιγισμό των πληροφοριών της εποχής μας, χρειαζόμαστε όλοι μας μια βασική δεξιότητα: να ανασύρουμε από αυτές τις πληροφορίες τις έγκυρες, να μπορούμε να διακρίνουμε το ουσιώδες από το περιττό, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σταδιακά θα βελτιώνεται επίσης και η τεχνική όψη της ιστοσελίδας. Είμαι μαθητευόμενος (και) σ’ αυτόν τομέα και θα ήθελα κάποια επιείκεια ως προς μερικές αδυναμίες στην εμφάνιση.

Οι φωτογραφίες – που συνήθως συνοδεύουν τα δικά μου κείμενα – είναι από πίνακες του Van Gogh. Είναι ο αγαπημένος μου ζωγράφος. 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους / όλες όσες παρακολουθούν το συγκεκριμένο εγχείρημα και ιδιαίτερα όσους / όσες έχουν καθημερινή αναφορά. Με τιμούν. Οι προτάσεις συνεργασίας που μου απευθύνονται θα βρουν το δρόμο τους, απλώς αυτή την περίοδο επιχειρώ τη γραφή ενός βιβλίου και υπάρχει σχετικό πρόβλημα χρόνου.

Κατηγορίες:"διαρκείας" Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: