Αρχική > πανεπιστήμιο > Άρθρα για το Πανεπιστήμιο 12.10.11

Άρθρα για το Πανεπιστήμιο 12.10.11

Αφίσες με ύβρεις κατά καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Φοιτητές κρατούσαν όμηρους 20 καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

ΤΑ ΝΕΑ 12 Οκτωβρίου 2011

Περισσότερες από 10 ώρες κρατούσε χθες, μια ομάδα φοιτητών, κλειδωμένους στο τμήμα Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο περίπου 20 καθηγητές, απαιτώντας να βάλουν εμβόλιμη εξεταστική, η οποία χάθηκε λόγω των καταλήψεων.

Οι φοιτητές δεν άφηναν τους καθηγητές να βγουν έξω από το χώρο ως τις 2.30 τα ξημερώματα, οπότε ένας καθηγητής κατάφερε να καλέσει την αστυνομία που μπήκε στο Ίδρυμα και έμεινε για λίγο, αφού ο πρύτανης δεν θέλησε να συλληφθεί κανένας από τους φοιτητές, οι οποίοι αποχώρησαν χωρίς να καταφέρουν να «περάσουν» το αίτημά τους.
Ο πρύτανης δεν θέλησε να συλληφθεί κανένας, ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης στο γραφείο των καθηγητών.

Το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα τμήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του που έγινε πρόσφατα.

Σήμερα το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και οδήγησαν σε
πολύωρη ομηρία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος από ομάδα φοιτητών διαφόρων τμημάτων. Η προσπάθεια των φοιτητών αυτών να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος
παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας. Το πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τους νόμους και τον εσωτερικό κανονισμό του πανεπιστημίου. Τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα του πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Σχολείο

Η Πρυτανεία είδε τώρα το γκέτο στην αυλή της

Τοξικομανείς και έμποροι ουσιών έχουν καταλάβει τον χώρο γύρω από τα Προπύλαια

ΤΑ ΝΕΑ 12 Οκτωβρίου 2011

Σε διαρκή κατάληψη από τοξικομανείς και διακινητές ναρκωτικών βρίσκονται τα Προπύλαια του Πανεπιστήμιου της Αθήνας. Την κατάσταση που επικρατεί, εκτός από τους χιλιάδες Αθηναίους που περνούν καθημερινά από την Πανεπιστημίου, διαπιστώνουν το τελευταίο διάστημα και οι πρυτανικές αρχές. Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έχουν στείλει αλλεπάλληλες επιστολές τους τελευταίους τέσσερις μήνες στον δήμαρχο Αθηναίων, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σε διάφορες υπηρεσίες της Αστυνομίας, χωρίς, όπως αναφέρουν, να λάβουν απάντηση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης αναφέρει ότι από τις αρχές Ιουλίου ο χώρος μπροστά και γύρω από τα Προπύλαια έχει γίνει κέντρο χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια απομάκρυνσης των εμπλεκομένων προσώπων. Τα όσα συμβαίνουν τα έχομε επανειλημμένως καταστήσει γνωστά στις Αρχές με έγγραφά μας: 8/7/11 προς δήμαρχο Αθηναίων, 12/7/11 προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, 12/7/11 προς Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, 28/9/11 προς Αστυνομικό Διευθυντή, 28/9/11 προς Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, 28/9/11 προς δήμαρχο Αθηναίων, 28/9/11 προς προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας δεν επιδείχθηκε ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος. Ενδεικτικά, σας επισυνάπτω την τελευταία επιστολή μας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, για να λάβετε γνώση. Μακάρι το Πανεπιστήμιό μας να διέθετε τα μέσα για την επίλυση του προβλήματος. Θα είχαμε επιληφθεί, όπως μέχρι τώρα έχουμε πράξει έτσι, ώστε το κτίριό μας να είναι το πιο καθαρό και το πιο λαμπρό στην περιοχή μας».

Στην επιστολή που επισυνάπτει, συμπληρώνει: «Η κατάσταση που επικρατεί στον γύρω από το Ιστορικό Κτίριο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών χώρο έχει γίνει αφόρητη λόγω της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλές δυσχέρειες τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματός μας (αναγορεύσεις επίτιμων διδακτόρων, επιστημονικών συνεδρίων, ορκωμοσιών φοιτητών) όσο και στην ευταξία του περιβάλλοντος χώρου, δεδομένου ότι το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης όπως και της Ακαδημίας Αθηνών αποτελούν χώρο επίσκεψης περιηγητών και προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού. Παρακαλούμε να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό, το οποίο επιπλέον επιφέρει αδικαιολόγητα τη μήνη των διερχομένων κατά του Πανεπιστημίου μας».

Σχολείο

Εφαρμογή του νόμου περί ασύλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Φοιτητές κράτησαν σε ομηρία τους καθηγητές, κλήθηκε η αστυνομία ενώ ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου

TO BHMA 12.11.10

Εφαρμογή του νόμου περί ασύλου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Επίσημη πρόβα του νόμου περί ασύλου έγινε την Τρίτη στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου μετά από ακραία περίπτωση «ομηρείας» καθηγητών από φοιτητές οι οποίοι δεν τους άφηναν να βγουν από τα γραφεία τους έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα σχετικά με την εξεταστική περίοδο, κλήθηκε τελικά η αστυνομία.

Η ιστορία έχει πολλά στοιχεία γνώριμα: ομάδα φοιτητών μπήκε στο γραφείο καθηγητών του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης και απαίτησε να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος αλλά να βρουν οι καθηγητές τρόπο να τη σώσουν. Οι καθηγητές αρνήθηκαν και οι φοιτητές τούς έκλεισαν στο γραφείο τους απαγορεύοντάς τους να βγουν. Η ομηρεία αυτή διήρκησε από τη μία περίπου το μεσημέρι μέχρι τις διόμυσι τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στην διάρκειά της δεν επιτράπηκε στους καθηγητές ούτε καν να βγουν από το γραφείο τους για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι καθηγητής που τελικά δεν άντεξε το ιδιότυπο αυτό βασανιστήριο σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την αστυνομία και τον εισαγγελέα της περιοχής. Η αστυνομία πήγε, μπήκε κανονικά μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του πρύτανη κ. Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει. Οι φοιτητές όπως ήταν φυσικό αποχώρησαν, άφησαν τους καθηγητές τους να φύγουν, ενώ ακολούθησαν βραδυνές διαβουλεύσεις προκειμένου να μην οδηγηθούν καποιοι από αυτούς στο… κελί.

Ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης των καθηγητών στο γραφείο τους.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα τμήματα σε πανευρωπαϊκο επίπεδο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του που έγινε πρόσφατα.

Ανακοίνωση των διδασκόντων

«Το Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου μας και οδήγησαν σε πολύωρη ομηρία τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος από ομάδα φοιτητών διαφόρων Τμημάτων» αναφέρεται σε ανακοίνωση των διδασκόντων στο τμήμα. «Η προσπάθεια των φοιτητών αυτών να επιβάλουν με βάναυσο τρόπο την λήψη συγκεκριμένης απόφασης από την Γενική Συνέλευση του Τμήματος παραβιάζει κάθε έννοια δημοκρατίας και νομιμότητας».

»Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπως όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, λειτουργεί βάσει θεσμικού πλαισίου που καθορίζεται από τους νόμους και τον εσωτερικό κανονισμό του Πανεπιστημίου. Τα μέλη του έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται μέσα από τα πρωτοβάθμια όργανα του Πανεπιστημίου, των οποίων οι αποφάσεις οφείλουν να γίνονται αποδεκτές, οποιαδήποτε αντίρρηση και να έχουν μονάδες ή ομάδες των συνιστωσών της ακαδημαϊκής κοινότητας» αναφέρεται στην απόφαση.

«Καλούμε όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας να καταδικάσουν τα γεγονότα βίας τα οποία υποσκάπτουν ουσιαστικά τα θεμέλια του Ελληνικού Πανεπιστημίου» καταλήγουν οι καθηγητές.

Σχολείο

Αφίσες με ύβρεις κατά καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στο στόχαστρο όσοι υπέγραψαν κείμενο υπέρ ανοικτών πανεπιστημίων

TO BHMA 11/10/2011

Συνεχίζονται οι παρενέργειες των καταλήψεων στην λειτουργία των πανεπιστημίων, παρ’ ότι τα τμήματα που δεν λειτουργούν στην επικράτεια είναι πλέον λιγότερα από 60.

Σήμερα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, άγνωστοι τοιχοκόλλησαν αφίσες με υβριστικές αναφορές σε όλους τους καθηγητές του που υπέγραψαν πρόσφατα κείμενο υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων. Το πανεπιστήμιο ταλαιπωρείται επί εβδομάδες από συνεχείς καταλήψεις στα κτίρια της διοίκησής του, οι οποίες και οδήγησαν χθες σε αγωνιώδη έκκληση των πρυτανικών αρχών του για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις αυτής της μορφής και να ανοίξει το πανεπιστήμιο.

Οι κινήσεις αυτές στρέφονται «κατά του ίδιου του πανεπιστημίου μας, αφού δημιουργούν πρώτα από όλα αδυναμία σύγκλισης των συλλογικών οργάνων και παράλληλα αναστέλλουν ζωτικές λειτουργίες του, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο τώρα όσο και στο άμεσο μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Σήμερα ωστόσο, το πρόβλημα πήρε άλλη διάσταση. «Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποδοκιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια κάποιων, να αναρτήσουν ανωνύμως σε πανεπιστημιακά κτίρια, αφίσα με υβριστικό περιεχόμενο κατά συναδέλφων, οι οποίοι έχουν εκφραστεί κατά των καταλήψεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

«Τέτοιες ακραίες ενέργειες πλήττουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, θέσεων και απόψεων, υπονομεύουν τη συνοχή και την ενότητα της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, και σε κάθε περίπτωση δεν συνάδουν ούτε με πανεπιστημιακό χώρο ούτε με τη σύμφυτη αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Θεωρούμε δεδομένο ότι σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα καταδικάζει παρόμοιες ενέργειες» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

«Η αφίσα που τοιχοκολλήθηκε στο πανεπιστήμιό μας περιείχε υβριστικές αναφορές εναντίον συναδέλφων που υπέγραψαν κείμενο υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων», λέει στο «Βήμα» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας. «Πρόκειται για απαράδεκτο και ακραίο γεγονός. Οπως είναι φυσικό το αποδοκιμάσαμε. Αντιμετωπίζουμε ήδη τεράστια προβλήματα λειτουργίας με τις συνεχείς καταλήψεις του κτιρίου διοίκησης του Ιδρύματος και φαίνεται ότι με αυτά τα περιστατικά ξεκινάει νέος κύκλος διαφωνιών και αντιπαράθεσης».

Σχολείο

Εκκληση προς διδάσκοντες και φοιτητές

Χ. Μουτσόπουλος, TO BHMA  09/10/2011,

Είχα αποφασίσει ότι δεν θα αρθρογραφήσω ξανά για τις κακοδαιµονίες που µαστίζουν τα ελληνικά πανεπιστήµια και τα έχουν οδηγήσει σε ανυποληψία. Γιατί; Επανειληµµένες παρεµβάσεις µου στον Τύπο για τον νεποτισµό, τη διαπλοκή και τη µετριοκρατία που επιπολάζουν σε αυτά δεν είχαν αποτέλεσµα. Ηταν σαν να έριχνα λάδι στη φωτιά. Αυτά φούντωναν. Παρά την υπόσχεση που έδωσα στον εαυτό µου, η θλίψη που µου προκαλούν τα τελευταία γεγονότα µε κάνει να επανέλθω.

Εδώ και τρεις εβδοµάδες ο χώρος της Ιατρικής Σχολής θυµίζει νεκροταφείο, τελεί υπό κατάληψη. Oι φοιτητές, αντί να σπουδάζουν την τέχνη και την επιστήµη τους, φυλάσσουν νεκρά κτίρια. Εξειδικευµένες ιατρικές πράξεις παρακωλύονται, πειραµατικά εργαλεία, βιολογικά υλικά και αντιδραστήρια καταστρέφονται και η διδασκαλία καταστρατηγείται. Πού είναι η διοίκηση του πανεπιστηµίου; ∆εν είναι µόνο απούσα, αλλά µε τη στάση και τις θέσεις της παροτρύνει αυτά τα παθολογικά φαινόµενα. Θυµίζω ότι η διοίκηση του Πανεπιστηµίου Αθηνών ανέβαλε την εξεταστική περίοδο, και όχι µόνον. ∆ιαλάλησε, σε κάθε µέσο, µε κάθε τρόπο, αυτή που θα έπρεπε να τηρεί τον νόµο, ότι δεν θα τον εφαρµόσει.

Είναι κρίµα που οι νέοι ασκληπιάδες δεν έχουν καταλάβει ότι στο πολυπληθές ιατρικό σώµα, που σύντοµα θα αποτελούν µέλη του, θα επιβιώσουν µόνο οι γνωρίζοντες. ∆εν έχουν αντιληφθεί ότι οι εποχές που δηµιουργούσαν ήρωες και που ο ηρωισµός ανταλλασσόταν µε µια πολιτική καριέρα ή µια θέση στο ∆ηµόσιο έχουν περάσει χωρίς επιστροφή. Πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι οι πράξεις τους υπηρετούν το δηµόσιο πανεπιστήµιο και την αληθινή δηµοκρατία σε αυτό;

Επιβάλλοντας µε τη βία την απαγόρευση λειτουργίας του Πανεπιστηµίου αναιρούν την όποια εγκυρότητα των αιτηµάτων τους και θα πρέπει κάποτε να αναρωτηθούν µήπως χρησιµοποιούνται βάναυσα από άνανδρους που µοναδικό τους στόχο έχουν τα προσωπικά τους οφέλη. Σε τι αποσκοπούν; Στο να βουλιάξει το καταχρεωµένο κράτος που πληρώνει διδάσκοντες και διοικητικό προσωπικό χωρίς να εργάζεται; Στο να διαλύσουν τα πάντα για να χτίσουν τι; Στο να πείσουν ποιον και για ποια πράγµατα; Αν οι φοιτητές µας το 2011 χρησιµοποιούν τις καταλήψεις για να αλλάξουν τον κόσµο, πραγµατικά είµαστε µια πολύ συντηρητική και οπισθοδροµική κοινωνία.

Ηρθε η ώρα όπου οι διδάσκοντες και οι φοιτητές που ειλικρινά πιστεύουν στο ανοικτό, δηµόσιο, δηµοκρατικό πανεπιστήµιο να αναλάβουν τον ρόλο που τους αντιστοιχεί. Ηρθε ο καιρός που αυτοί που ανησυχούν για το πανεπιστήµιο θα πρέπει να βρεθούν µαζί µε τους καταληψίες. Οχι για να αντιπαρατεθούν ούτε για να πυροδοτήσουν έκτροπα αλλά για να τους διδάξουν, έστω και στον προαύλιο χώρο της Ιατρικής Σχολής, τις οµορφιές της ιατρικής επιστήµης. Να τους πείσουν ότι κοφτερά µυαλά σαν τα δικά τους δεν επιτρέπεται να αδρανοποιούνται φυλάσσοντας νεκρά κτίρια. Να τους πείσουν ότι η θέση τους πρέπει να είναι ενεργός στα εργαστήρια και στις κλινικές. Κάνω έκκληση σε όλους τους διδάσκοντες και φοιτητές να επανέρθουν ο καθένας στον ρόλο τους. Το απαιτούν οι συγκυρίες. Οι διδάσκοντες και οι φοιτητές της Ιατρικής να είναι αυτοί που πρώτοι θα δώσουν χέρι βοηθείας για να δηµιουργηθούν ουσιαστικοί ακαδηµαϊκοί θεσµοί που θα υπηρετούν την αλήθεια, τη µάθηση και την προσφορά στην κοινωνία.

Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι τέως καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: