Αρχική > βιβλία > «Κάτσε καλά»

«Κάτσε καλά»

imageΒιβλιοπαρουσίαση

του Γ. Καρτέρη,

Εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ»,
Αθήνα 2000

Παρουσίαση: Νίκος Τσούλιας

Το «Κάτσε καλά» υπήρξε σύνθημα – σύμβολο μιας συγκεκριμένης περιόδου της μαθητικής κοινότητας και από αυτή την άποψη σημειολογικά δίνει τη δυνατότητα στο Γιώργο Καρτέρη να πλάσσει ένα δικό του κόσμο απόψεων και προσώπων.

 

Η όλη αφήγηση εξελίσσεται τη σύγχρονη περίοδο και καταλήγει στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 90 – 91. Η ιστορία και οι ήρωες του μυθιστορήματος δεν ανήκουν σε οριακές περιπτώσεις. Πρόκειται για μια ανατομία της ανθρώπινης ζωής με τη ματιά κυρίως των εφήβων. Είναι η πορεία μιας παρέας και μιας μικροκοινωνίας.

Μέσα από μια φαινομενικά μικρο – κοινωνιολογική προσέγγιση των ηρώων ο συγγραφέας διαπερνά την πολυτάραχη πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, όπως βιώνεται αυτή η ζωή από τους ανθρώπους του λαού, από τα μικρά ή μεγάλα βάσανά του, από τις μικρές ή μεγάλες αναζητήσεις και αγωνίες του. Απογυμνώνει πολλές κοινωνικές μας λειτουργίες για να φέρει στην επιφάνεια το βαθύτερο πυρήνα τους είτε αυτό αφορά την ερωτική ζωή είτε αφορά τις λειτουργίες της σχολικής αίθουσας είτε τους μύθους και τις φαντασιώσεις του ανθρώπου. Συνυφαίνεται ο παλιός τρόπος ζωής και οι παραδόσεις με τις νέες αναδυόμενες πραγματικότητες, όπου οι ήρωες μεταπλάθονται με αργό αλλά σταθερό τρόπο.

Ο βασικός ήρωας ξεκινά ως λάτρης της αφήγησης «από γενιά σε γενιά» και οι αναφορές του στον παππού του και στα ριζώματά του είναι ισχυρές και καθοριστικές. Το κοινωνικό φόντο είναι ευδιάκριτο και έχει μια απόσταση αρχικά από τους ήρωες. Με την εξέλιξη όμως του μυθιστορήματος, το σκηνικό «εισβάλλει» μέσα στην κεντρική υπόθεση και αυτό γίνεται με την κοινωνικοποίηση του βασικού προσώπου του μυθιστορήματος και με την ταυτόχρονη σταδιακή αποσύνδεση του εγγονού από το νήμα της παράδοσης, χωρίς αυτό να γίνεται με απαξιωτικό τρόπο. Είναι αρκετά δηκτικός στις νέες τηλεοπτικές, εικονικές πραγματικότητες και η όλη αναφορά εστιάζεται στις σχέσεις των ανθρώπων, στους καημούς, στους κρυφούς πόθους. Αναφέρεται στις σχέσεις πολιτικής εξουσίας με τους κοινωνικούς χώρους και αναφέρεται στην αλαζονεία με έναν πολύ αποκαλυπτικό τρόπο.

Τα υπαρξιακά ερωτήματα που τίθενται είναι ερωτήματα που απασχολούν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο κάθε άνθρωπο όταν συνομιλεί με τον εαυτό του, όταν βρίσκεται σε κρίσιμες οριακές καταστάσεις. Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων γύρω από ένα δέντρο με διαφορετικούς – φαινομενικά τυχαίους τρόπους, είναι το κρεσέντο της μυθιστορηματικής αφήγησης του έργου. Τα στοχαστικά νοήματα προκύπτουν μέσα από την καθημερινή δράση των απλών ανθρώπων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Υπάρχουν σκηνές σουρρεαλιστικού περιεχομένου, όπου θα σταθούν νοσταλγικά όσοι αγάπησαν όμορφες ταινίες όπως τον «Κλέφτη των ποδηλάτων» ή το «Μάμα Ρόμα» Το κείμενο του Γιώργου Καρτέρη είναι πυκνό και όμως δεν κουράζει. Ίσως γιατί αναφέρεται σε πυκνή ροή γεγονότων χωρίς φτιασιδώματα. Η πλοκή των ιστοριών κρύβει πάντα μια αγωνία και στο τέλος ο συγγραφέας οδηγεί τον αναγνώστη σ’ ένα ξέφωτο που ξαφνιάζει. Κλείνει και συνενώνει υποθέσεις που αρχικά φαίνονται άσχετες. Το λογοτεχνικό ύφος θα το απολαύσουν, όσοι διατηρούν ταυτόχρονα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης και ξέρουν να γεύονται την πνευματική επικοινωνία.

Σχολείο

Για τον συγγραφέα:

imageΟ Γιώργος Καρτέρης γεννήθηκε στην Ερεσό Μυτιλήνης και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε μαθηματικά.
Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές: "Ήρθε και τ` άλλο καλοκαίρι" (Αθήνα 1976), "Αγαλμάτων μεσιτείες" (Ίκαρος 1981), "Επιθέματα" (Περί τεχνών 1998). Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα "Υπό σκιάν" (Εστία 1992) κυκλοφόρησαν δύο συλλογές διηγημάτων, "Σημείο αφής" (Περί τεχνών 1994), "Στον αστερισμό του Κυνός" (Αμητός 1999) και το μυθιστόρημα "Ένας Παντελής και μισός" (Εστία 1996).

Έχει δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Το πρώτο του βιβλίο "Ήρθε και
τ` άλλο καλοκαίρι" τιμήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως καθηγητής.

Σχολείο

Είχα τη χαρά να παρουσιάσω το βιβλίο του συνάδελφου Γ. Καρτέρη στις Σέρρες, όταν ήμουνα πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Εκτιμούσα και εκτιμώ αφάνταστα τους εκπαιδευτικούς του  ασίγαστου δημιουργικού πάθους και της αναζήτησης που με μεθοδικότητα και εργατικότητα εκφράζουν τις ανησυχίες τους.

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: