Αρχική > κοινωνία > Έρωτας θεός, έρωτας παντού… (δύο κείμενα)

Έρωτας θεός, έρωτας παντού… (δύο κείμενα)

image

Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο Ιράν με σοκαριστικό τέλος

Αυτοκτόνησαν δύο ερωτευμένοι νέοι στην Τεχεράνη, θύματα του καθεστώτος

ΤΑ ΝΕΑ, 03 Οκτωβρίου 2011

Ναχάλ Σαχάμπι και Μπενάμ Γκάντζι. Μέχρι πρόσφατα, ένα ερωτευμένο νεαρό ζευγάρι με όνειρα για το μέλλον. Σήμερα, νεκροί. Αυτοκτόνησαν και οι δύο, με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων, θύματα ενός ανελέητου καθεστώτος που κατέστρεψε τις ζωές τους μόνο και μόνο επειδή ο Μπενάμ μοιραζόταν το διαμέρισμά του με έναν ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ηδη η ιστορία τους απέκτησε τίτλο: ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα του Ιράν.

Το τραγικό τέλος των δύο νεαρών σόκαρε τους Ιρανούς, τα μπλογκ πλημμύρισαν από κραυγές απόγνωσης. «Είναι μια ιστορία δύο νέων ανθρώπων που δεν ασχολούνταν με την πολιτική, αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και ήθελαν απλώς να χαρούν τη ζωή τους, αλλά ξαφνικά κατέληξαν στη φυλακή», δήλωσε στους βρετανικούς «Times» κοινός τους φίλος, ο Αμίρ. «Ο καθένας μπορεί να ταυτιστεί μαζί τους. Ολοι νιώθουν ότι θα μπορούσε να συμβεί και στους ίδιους. Κανείς δεν είναι ασφαλής».

Η Ναχάλ ήταν δασκάλα σε νηπιαγωγείο. Ο Μπενάμ σπούδαζε Εφαρμοσμένες Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Συγκατοικούσε με τον 26χρονο Κουχιάρ Γκουνταρζί, στενό του φίλο ο οποίος είχε συλληφθεί στις διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τεχεράνη έπειτα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ το 2009. Πέρασε έναν χρόνο στις φυλακές, έπειτα του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο, συνέχισε την ακτιβιστική δράση του.

Αυτός ήταν και ο λόγος της δυστυχίας του Μπενάμ. Τη νύχτα της 31ης Ιουλίου ασφαλίτες εισέβαλαν στο διαμέρισμά τους, συνέλαβαν τους δύο νεαρούς και τους μετέφεραν στις διαβόητες φυλακές Εβίν. Λίγο αργότερα, συνέλαβαν επίσης τη Ναχάλ και τη μητέρα του Γκουνταρζί.

Ο Μπενάμ κρατήθηκε για οκτώ ημέρες, κάποιες από αυτές στην απομόνωση. Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς του συνέβη αυτό το διάστημα, κάποιοι λένε πως και οι δύο φίλοι βιάστηκαν από δεσμοφύλακες. Το βέβαιο είναι πως όταν αφέθηκε ελεύθερος ο Μπενάμ δεν θύμιζε πια σε τίποτα τον παλιό, χαρούμενο εαυτό του. Υπέφερε από κατάθλιψη, αρνιόταν να δει φίλους ή να μιλήσει μαζί τους. Τη νύχτα της 1ης Σεπτεμβρίου αυτοκτόνησε παίρνοντας υπερβολική δόση φαρμάκων.

Η Ναχάλ κρατήθηκε στη φυλακή για τρεις ημέρες. Σύμφωνα με τον Αμίρ, οι ανακριτές απείλησαν επανειλημμένως να την ατιμάσουν. Η αυτοκτονία του καλού της την τσάκισε. Τα μπλογκ της έγιναν όλο και πιο σκοτεινά: «Εϊ Μπενάμ. Ανάθεμά σε, εγώ τι πρέπει να κάνω χωρίς εσένα;», «Ισως αν καταλάβεις πως κάποιος σ’ αγαπά τόσο πολύ, να επιστρέψεις από τον θάνατο». Τελικά, την περασμένη Πέμπτη αυτοκτόνησε και αυτή, στο δωμάτιό της, στο σπίτι των γονιών της στην Τεχεράνη. Πήρε και αυτή υπερβολική δόση φαρμάκων. Εδωσε και αυτή τέλος στη ζωή της ημέρα Πέμπτη – ήταν το ρεπό της, η ημέρα που πάντοτε την περνούσαν μαζί. «Πάλι Πέμπτη λοιπόν. Ελα, Μπενάμ. Ας χορέψουμε για μία ακόμα φορά μαζί», ήταν οι τελευταίες της λέξεις στο μπλογκ της. Οσο για τον Κουχιάρ Γκουνταρζί, κανείς δεν τον έχει δει ούτε του έχει μιλήσει από τις 31 Ιουλίου.

Σχολείο

imageΕρωτας, ένα ανθρώπινο δικαίωμα

Του Μιχάλη Μητσού,

TA NEA, 3.10.11

Μια φράση. «Οταν είσαι ερωτευμένος, πρέπει να είσαι έτοιμος να δεχθείς ότι
δεν σ’ αγαπούν». Εμμανουέλ Λεβινάς.

Μια τάση. Κάποτε, οι γάλλοι φιλόσοφοι θεωρούσαν άτοπο να ασχολούνται με τον έρωτα. Ηταν κάτι σκοτεινό, μυστηριώδες, κατ’ άλλους ταπεινό, ενδεχομένως και ύποπτο αφού συγκάλυπτε την πραγματικότητα της σαρκικής επαφής. Εδώ και μερικά χρόνια, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Αλέν Μπαντιού έγραψε το 2009 την Ελεγεία του έρωτα, για να ακολουθήσουν ο Πασκάλ Μπρικνέρ με το Ερωτικό παράδοξο και ο Λικ Φερί με την Επανάσταση του έρωτα. Αυτό τον καιρό, ολόκληρη η Γαλλία συζητά το τελευταίο βιβλίο του Αλέν Φίνκιελκροτ με τον τίτλο Κι αν ο έρωτας διαρκούσε (Εκδ. Stock).

Μερικά ερωτήματα. Αρχίζοντας από τέσσερα βιβλία των Μαντάμ ντε λα Φαγιέτ, Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Φίλιπ Ροθ και Μίλαν Κούντερα, ο Φίνκιελκροτ αναρωτιέται τι θέση έχει ο έρωτας σ’ έναν κόσμο όπου η δέσμευση διαρκεί όσο και η επιθυμία. Τι μένει από τον έρωτα όταν δεν αντιστέκονται σ’ αυτόν ούτε η εκκλησία ούτε η οικογένεια ούτε οι διάφορες συμβάσεις; Είμαστε ακόμη ικανοί να ερωτευόμαστε κόντρα στον θάνατο, κόντρα στον χρόνο, συχνά και κόντρα στην απόλαυση;

Μια συνέντευξη – ή μάλλον πολλές συνεντεύξεις. Ο έρωτας είναι μια παλιά υπόθεση, λέει ο συγγραφέας στο περιοδικό Marianne. Αυτό που ενδεχομένως είναι καινούργιο, είναι το ενδιαφέρον για το ζήτημα της διάρκειάς του. Ο έρωτας έχει περάσει στην αυτοκρατορία του εφήμερου. Λέμε «σ’ αγαπώ», αλλά δεν το πιστεύουμε πια. Η ερωτική εξομολόγηση είναι μια υπόσχεση αιωνιότητας, αλλά εμείς έχουμε ενσωματώσει σ’ αυτήν το διαζύγιο τόσο με τον έρωτα όσο και με την αιωνιότητα. Δικαιώνουμε έτσι την πριγκίπισσα της Κλέβης, που απέρριψε την ερωτική πρόταση του δούκα του Νεμούρ γιατί έβλεπε ότι δεν θα άντεχε στον χρόνο. Δικαιώνουμε τη στάση της, όσο κι αν τη θεωρούμε ταυτόχρονα εξωφρενική και παράλογη.

Μπορείς φυσικά να ερωτευθείς και να πάψεις να είσαι ερωτευμένος, παρατηρεί ο Φίνκιελκροτ στο περιοδικό Le Point. Αν ο έρωτας δεν είναι παρά ένα συναίσθημα, τότε το μόνο που ενδιαφέρει είναι η έντασή του. Ισως όμως να αποτελεί και μια ανακάλυψη, την ανακάλυψη ενός μοναδικού πράγματος που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Η ανακάλυψη αυτή δεν μπορεί να διαβρωθεί, να φθαρεί, να καταστραφεί από τον χρόνο. Αντίθετα, με τον χρόνο εμβαθύνεται. Μπορεί πάντα να υπάρξει μια συνάντηση που ανατρέπει τα πάντα. Ο Τομάς, ο ήρωας της Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι, δεν πίστευε στον έρωτα και ύστερα ανακάλυψε την Τερέζα. Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές ο έρωτας εξαντλείται. Υπάρχουν όμως και όντα ανεξάντλητα.

Αλλη μια φράση. «Αν ο αμοιβαίος έρωτας δεν μπορεί να υπάρξει, άφησέ με να είμαι εκείνος που αγαπώ». Γ.Χ. Ωντεν

Ενα συμπέρασμα. Ο έρωτας βρισκόταν παλαιότερα σε αντιπαράθεση με την καθεστηκυία τάξη. Σήμερα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Και αυτό, αντί να του αφαιρέσει λάμψη, τον έκανε ακόμη πιο εκτυφλωτικό.

Κατηγορίες:κοινωνία Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: