Αρχική > πολιτική > Το ΚΚΕ διαγράφει τα λάθη του κ.α.

Το ΚΚΕ διαγράφει τα λάθη του κ.α.

Του ΦΩΤΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 2.10.11

O Αρης στη σύσκεψη της Λαμίας το Νοέμβριο του 1944

O Αρης στη σύσκεψη της Λαμίας το Νοέμβριο του 1944.

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής του Επιτροπής, «τιμά και αποκαθιστά τους αλύγιστους της ταξικής πάλης». Η αρχή γίνεται από το Α’ Νεκροταφείο, όπου σήμερα στις 11.30 το πρωί θα αποκατασταθεί ο άλλοτε μεγάλος αρχηγός, ο ηγέτης και γενικός γραμματέας του κόμματος Ν. Ζαχαριάδης. Και ακολουθούν την Τετάρτη στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Ταύρο ο Ν. Βαβούδης και την επόμενη Κυριακή στη Λαμία ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης.

Η πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος στις 16 Ιουλίου αφού επιβεβαίωσε ότι «η επανεκτίμηση θέσεων και πολιτικών επιλογών δεν συνιστά λαθολογία, δεν ανοίγει δρόμο στον αναθεωρητισμό και οπορτουνισμό αλλά οδηγεί σε επαναστατικού χαρακτήρα διόρθωση λαθών», καταγγέλλει πως «μηδενισμό και απογοήτευση παράγει η χρησιμοποίηση λαθών για την άρνηση της ηρωικής ιστορίας της ταξικής πάλης στην Ελλάδα με την καθοδήγηση του ΚΚΕ».

Ομως οι εκπλήξεις αρχίζουν από δω και κάτω. Οπως αναγράφεται στην απόφαση για την πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη (ΚΟΜΕΠ τ. 5), «η διαφωνία του με τη συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του κόμματος και την παραβίαση από αυτό της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ». Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία η απόφαση καταλήγει πως «η στάση του αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας».

Μια «κολοβή» αποκατάσταση για τον εμπνευστή του ΕΛΑΣ, η φράση του οποίου «καλή αντάμωση στα γουναράδικα…» διατηρεί ακόμα την τραγική επικαιρότητά της. Μάλιστα η αποκήρυξη του Αρη στις 12/6/1945, περνάει κυριολεκτικά σε «δύο γραμμές», ενώ δίνεται ιδιαίτερη έκταση σε άρθρο του «Ριζοσπάστη» 19/6/1945, όπου αναφέρεται «ανεξάρτητα από τη θέση που πήρε μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας… θέση που αντικειμενικά εξυπηρετούσε την αντίδραση … δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι ο Αρης Βελουχιώτης ήταν από τους πρωτοπόρους της αντίστασης». Σιγή για ευθύνες, για το ποιος τον αποκήρυξε, μαύρο πέπλο για κρίσιμες περιόδους αλλά για να κρατηθούν οι ισορροπίες, «η πανελλαδική συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη συμφωνία της Βάρκιζας».

Στην άλλη πλευρά ο ήρωας αρχηγός Ν. Ζαχαριάδης, που τον διέκριναν «επαναστατική επαγρύπνηση, ταχύτητα στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σθένος στην υπεράσπιση της γνώμης του, ήταν λαϊκός ηγέτης με διάθεση και πνεύμα ασυμβίβαστο, πρωτοπόρο και μαχητικό». Και βέβαια δεν παραλείπεται η αναφορά στο ότι «ηγήθηκε του κόμματος σε συνθήκες σκληρής ταξικής πάλης, διώξεων, εκτελέσεων… που είχε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη του ΚΚΕ στα χρόνια 1931-1936, ενώ πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην ηρωική πάλη του ΔΣΕ (1946-1949)… έδειξε ακλόνητη επιμονή στην ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης των παράνομων κομματικών οργανώσεων 1949-1955».

Πού εστιάζει το ΚΚΕ τις αδυναμίες του; «Δεν οδήγησε έγκαιρα το ΚΚΕ σε ολοκληρωμένα συμπεράσματα σε σχέση με τις αντιφάσεις στη στρατηγική του κόμματος, αδυναμίες προγραμματικής επεξεργασίας, που βάρυναν αρνητικά στο κόμμα τη δεκαετία του 1940». Και εντοπίζονται οι ευθύνες του «στην αδυναμία να διαμορφωθεί πρόγραμμα στο 7ο Συνέδριο που θα ενσωμάτωνε την πείρα από την αντικειμενική εκτίμηση των λαθών (Λίβανος, Καζέρτα, Βάρκιζα), με αποτέλεσμα αντιφάσεις, καθυστερήσεις και λάθη οργάνωσης του αγώνα του ΔΣΕ». Και πώς σχολιάζονται οι σχέσεις του με το ΚΚΣΕ; « Η περίοδος που ήταν γραμματέας αντανακλούσε και τις αντιφάσεις της στρατηγικής του διεθνούς κινήματος». Αντιφάσεις για το ΚΚΕ, ο εμφύλιος, η ήττα, η ρήξη του Ν. Ζαχαριάδη με το ΚΚΣΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο σύντομο ιστορικό που συνοδεύει την απόφαση η εξορία στο Σοργκούτ χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτος εξορισμός από την ηγεσία του ΚΚΣΕ με τη σύμπραξη και της τότε καθοδήγησης του ΚΚΕ» χωρίς περισσότερες αναφορές.

Και αφού γίνεται αναφορά στην καθαίρεση του Ν. Ζαχαριάδη (6η πλατιά ολομέλεια 11-12 Μαρτίου 1956) και τη διαγραφή του καθώς θεωρήθηκε «αντικομματικό, φραξιονιστικό, αντιδιεθνιστικό, εχθρικό στοιχείο… που καλλιεργούσε επίμονα τον αντισοβιετισμό και αντιδιεθνισμό… επέβαλλε στο ΚΚΕ ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς… είναι ο κύριος υπέυθυνος για τα χτυπήματα που έδωσε η ασφάλεια στο ΚΚΕ» (7η Ολομέλεια 18-24 Φεβρουαρίου 1956), επισημαίνεται ότι «η καθαίρεση και η διαγραφή του ήταν πράξεις άδικες… ενώ οι κατηγορίες για προσωπολατρία και εγκαθίδρυση ανώμαλου εσωκομματικού καθεστώτος αποτελούσαν προπέτασμα καπνού και πρόσχημα για να περάσει στην πλειοψηφία των μελών της Κ.Ε. και του κόμματος η δεξιά οπορτουνιστική στροφή». Και καταλήγει η απόφαση: «Η πανελλαδική συνδιάσκεψη ακυρώνει όλες τις αποφάσεις της 6ης και 7ης ολομέλειας σε βάρος του Ν. Ζαχαριάδη. Αποφασίζει την πλήρη αποκατάστασή του στο ΚΚΕ».

Ο Λέσβιος την καταγωγή, γεννημένος στη Ρωσία, Ν. Βαβούδης, που πήρε μέρος στον ισπανικό εμφύλιο με τις Διεθνείς Ταξιαρχίες, έζησε τη δική του τραγωδία. Στέλεχος του μηχανισμού των παράνομων οργανώσεων γνωστός από την «υπόθεση των ασυρμάτων», αυτοκτόνησε το Νοέμβριο του 1951 στην Καλλιθέα, όταν δυνάμεις της Ασφάλειας εισέβαλαν στο σπίτι-κρύπτη παράνομου ασύρματου του στελέχους του ΚΚΕ Ν. Καλούμενου.

Το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ τον είχε καταγγείλει ως «πράκτορα του εχθρού», ο οποίος φυγαδεύτηκε στο εξωτερικό από αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Σήμερα το ΚΚΕ παραδέχεται ότι ήταν λαθεμένη η εκτίμηση και σε αυτό είχε συμβάλει «η πολιτική καχυποψία που τροφοδοτούνταν από προβοκατόρικες φήμες που διέδιδε η Ασφάλεια και κατασκευασμένα σενάρια με σκοπό να σπείρει σύγχυση και αμφιβολίες για στελέχη του Κόμματος». Και έτσι απλά η πανελλαδική συνδιάσκεψη «αναγνωρίζει την ηρωική ιστορία του Ν. Βαβούδη στο ΚΚΕ και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και αποφασίζει την πλήρη αποκατάστασή του».

Σχολείο

imageO Ζαχαριάδης στο κόκκινο Πάνθεον

ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ, 3.10.11

Οι κόκκινες σημαίες έχουν αναρτηθεί από νωρίς στις κολόνες του δρόμου, στις δυο πλευρές της οδού Αναπαύσεως, που οδηγεί στο Α’ Νεκροταφείο. Στο παρκάκι μπροστά από την κεντρική είσοδο ο κόσμος είναι αρκετός, γύρω στα χίλια άτομα – αν και μάλλον οι διοργανωτές περίμεναν περισσότερους, το μάρκας Πεζό καμιόνι που μετέφερε κόκκινες σημαίες είχε πολύ στοκ αδιάθετο στην καρότσα. Καμιά πενηνταριά νέες και νέοι πουλάνε τον «Ριζοσπάστη». Στις 11 ακριβώς, όπως έχει προγραμματιστεί, η Αλέκα Παπαρήγα ανεβαίνει στην πρόχειρη εξέδρα και εκφωνεί από χειρογράφου ό,τι με αδημονία περιμένει το πλήθος: «Την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ η οποία συγκλήθηκε στις 16 Ιουλίου 2011 με θέμα Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ Β’ Τόμος, Περίοδος 1949-1968, με την οποία πραγματοποιείται η κομματική αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη ως αφοσιωμένου, ασυμβίβαστου, πρωτοπόρου και μαχητικού λαϊκού ηγέτη στην υπόθεση της εργατικής τάξης, στον προλεταριακό διεθνισμό, στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση».

ΣΕ ΝΤΑΧΑΟΥ ΚΑΙ ΣΙΒΗΡΙΑ. Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του ΚΚΕ. Κρατούμενος της Γκεστάπο στο Νταχάου, ανέλαβε ξανά τα ηνία του κόμματος από την απελευθέρωση έως και την τελική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού, το 1949, που σήμανε το τέλος του Εμφυλίου. Από τους βασικούς υπεύθυνους για την απομόνωση και τη διαγραφή του διαφωνήσαντος με τη συμφωνία της Βάρκιζας Αρη Βελουχιώτη (που κι εκείνος θα αποκατασταθεί από το ΚΚΕ την επόμενη εβδομάδα), με το τέλος του Εμφυλίου εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι, όπου και μεταφέρθηκε η έδρα του παράνομου ΚΚΕ.

Αλλά ο θάνατος του Στάλιν, το 1953, και η περίοδος αποσταλινοποίησης που ακολούθησε κλόνισαν την ηγεσία του. Καθαιρέθηκε και διαγράφηκε το 1956, εξορίστηκε στη Σιβηρία, διεκδίκησε ακόμα και με απεργίες πείνας τη δικαίωσή του και την επιστροφή του στην Ελλάδα χωρίς να κερδίσει τη συναίνεση του κόμματος και, το 1973, βρέθηκε κρεμασμένος. Το ΚΚΕ αρχικά μίλησε για θάνατο από ανακοπή, η εκδοχή της αυτοκτονίας υιοθετήθηκε πολλά χρόνια μετά…

Η αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη γίνεται περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αποκατάσταση του Στάλιν, τον Φεβρουάριο του 2009, στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Στο διά ταύτα, όλα αυτά σημαίνουν ένα μονολιθικό κόμμα με ιεραρχημένες δομές, χωρίς τη δυνατότητα κυκλοφορίας της αντίθετης άποψης και της σύνθεσης, ένα κόμμα που στηρίζεται στην ξύλινη, «αντιιμπεριαλιστική» ρητορική και στους μηχανισμούς του. Σύμφωνα με όλα αυτά, το κόμμα δεν κάνει λάθη – κι αν κάνει, τα διορθώνει πολλά χρόνια μετά, «επιστημονικά», μέσω της μελέτης της Ιστορίας. Οσο για την προσωπική και την ιδεολογική περιπέτεια του Ζαχαριάδη, γι’ αυτή, σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, φταίνε η «δεξιά στροφή» του κόμματος κι «αυτοί που χειροκρότησαν τη νίκη της αντεπανάστασης (και) βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν από μέσα τους αυτό που πολλά χρόνια έκρυβαν, το όραμά τους να μεταρρυθμίσουν και να κάνουν τάχα ανθρώπινο τον βάρβαρο καπιταλισμό».

Οι συγκεντρωμένοι επιδοκίμαζαν τη γραμματέα του κόμματος φωνάζοντας συνθήματα τύπου «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές».

ΤΟ «ΣΑΟΥΝΤΡΑΚ». Η ηρωική αφήγηση συμπληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εμπνευσμένο από τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό: χορωδία είπε ένα ρωσικό τραγούδι, ακούστηκε το αντάρτικο «Βροντάει ο Ολυμπος» κι η τελετή έκλεισε με τη Διεθνή «Εμπρός της γης οι κολασμένοι», που οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν με υψωμένη τη γροθιά. Ηταν μια συγκέντρωση πιστών, από την οποία έλειψαν ερωτήσεις τύπου «Γιατί είχε διαγραφεί ο Ζαχαριάδης;», «Πόσο καιρό οι πιστοί στο κόμμα χρειάζεται να περιμένουν για να αναγνωρίσει ενδεχόμενα λάθη του;», «Τι δικαίωμα έχουν τα σημερινά κομματικά μέλη στην κριτική της κομματικής ηγεσίας;» κ.λπ.

Απ’ αυτή την άποψη, η τελετή αποκατάστασης περισσότερο έμοιαζε με τελετή αγιοποίησης.

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: