Αρχική > σχολείο > Παλιές σχολικές φωτογραφίες

Παλιές σχολικές φωτογραφίες

clip_image001[19]Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι κάποια ημέρα θα τις νοσταλγούσαμε.
Η εμφάνιση της έγχρωμης φωτογραφίας ήταν τόσο ορμητική, τόσο ελκυστική
που δεν άφηνε περιθώρια για ταλαντεύσεις ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο.
Τώρα η ασπρόμαυρη φωτογραφία δε συνδέεται
απλά και μόνο με μια εποχή, δεν είναι μόνο η ανάμνηση των παιδικών χρόνων που πάντα είναι σε ζηλευτή θέση μέσα στην ψυχή μας.
Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι πιο πειστική, δε σε παρασύρει με τα χρώματα, έχει μεγαλύτερη καλλιτεχνική διαύγεια, καλεί τη σκέψη και τη φαντασία μας στο ουσιώδες.

Επιμέλεια: Νίκου Τσούλια

 clip_image001

Πίνακας στηριγμένος σε τρίποδο, για να μεταφέρεται όπου δει. Ο πίνακας φτιαγμένος από σανίδες που δε θέλουν να χάσουν την παρουσία τους, τι και αν η κιμωλία πέφτει σε “χαράδρες”. Η ξυλόσομπα στο κέντρο της αίθουσας, τυχερά τα παιδιά που έχουν θρανία κοντά της και λίγη κάπνα παραπάνω τι σημασία έχει, φτάνει αν μην ξυλιάζουν τα χέρια, γιατί έτσι και επιπέσει και βέργα πάνω τους τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά…

 

clip_image001[4]

Θρανία – τρένα, τα παιδιά στριμωγμένα, θα κρυώνουν και λιγότερο, ο δάσκαλος με την παλτουδιά, ο τοίχος γυμνός – που χρήματα για πολυτέλειες, το κούρεμα αφορά όλους, η προσήλωση στο αυστηρό βλέμμα του δασκάλου και τα χέρια δεμένα συνθέτουν μια χαρακτηριστική εικόνα της αυταρχικής “αγωγής” της εποχής. 

 

clip_image001[169]

Η ξυπολησιά … επί ποδός, και στα χαλίκια έτσι θα παίζουν με κανένα τόπι, όχι εκείνη την περίοδο οι πέτρες δεν τρυπούσαν τα πόδια…, το βλέμμα κολλημένο με δέος και φόβο στα βιβλία, τα δάχτυλα πάνω στη λέξη που ακούγεται δυνατά – πολύ δυνατά, μάλλον για να μαθαίνουν καλύτερα…

 

clip_image001[1]

Άμα κοιτάμε δύο και τρεις μαζί στο βιβλίο είναι καλύτερα, το ένα κορίτσι μπορεί να βοηθάει το άλλο, κάποιο είναι και τυχερό έχει παπούτσια. Το χτένισμα όμως είναι σε όλα προσεγμένο, το σχολείο επιβλέπει την εμφάνιση και τιμωρεί εύκολα αν δεν τηρούνται οι κανόνες…

 

clip_image001[3]

Το σχολείο είναι απέξω από το κτίριο. Ποιος ξέρει, ίσως το “μέσα” να είναι γεμάτο και στήθηκαν θρανία έξω στο προαύλιο, ο πίνακας στήθηκε στον τοίχο, δεν έχει σημασία αν κοιτάς λοξά, έτσι κι αλλιώς τα βλέμματα είναι προσηλωμένα στη γραφή του δάσκαλου.

 

 clip_image001[5]

“Εγώ κύριε… Εγώ κύριε…” Το χέρι προτεταμένο, τα μάτια καρφωμένο εκεί στο στόμα του δάσκαλου, στρωματσάδα, πού να βρεις ανέσεις για θρανία και καθίσματα. Θέληση για μάθηση να υπάρχει! Η φτώχεια δε λέει να περάσει.

 

clip_image001[15]

Μια δασκάλα και δεκάδες παιδιά. Πώς να κάνεις μάθημα, ποιο να πρωτοβοηθήσεις; Αλλά τότε δεν γνωρίζανε το “σήμερα” και τις αναλογίες εκπαιδευτικών / μαθητών, οπότε δεν υπάρχει απορία. Η δουλειά θα γίνει.

 

clip_image001[17]

Στην Πύλο (1930) τα πράγματα είναι καλύτερα, το ντύσιμο προσεγμένο, η τραγιάσκα επιβάλλεται και ο δάσκαλος γραβατωμένος και κύριος!

 

clip_image001[7]

Ο πόλεμος πέρασε, τα πράγματα είναι καλύτερα. Τα ρούχα αρχίζουν να μην είναι γεμάτα μπαλώματα (μπάλωμα στο μπάλωμα!), τα παιδιά πιο καρδαμωμένα, το τραγούδι κάνει πιο χαμογελαστά τα παιδικά πρόσωπα. Τι όμορφο να πηγαίνεις από τη φτώχεια στην πρόοδο! Τα όνειρα θρέφουν τη φιλοδοξία και η φιλοδοξία την ευθύνη. Και το βλέπεις φως φανάρι, άμα φύγεις από τις λάσπες, θα ζήσεις καλύτερα…

  clip_image001[9]

Υποστολή σημαίας με στρατιωτικό χρώμα, γραμμές, προσοχή και ιερότητα στις στιγμές. Τα βιβλία μιλάνε συνέχεια για το έθνος, την πατρίδα, την οικογένεια, την εκκλησία.

 

clip_image001[19]

Όλοι μαζί στημένοι για τη φωτογραφία. Το συσσίτιο καλά κρατεί, υπάρχει συχνά η δυνατότητα και για δεύτερο κύπελλο γάλα. Και αν έχει ψιλοκαεί, δεν πολυπειράζει, το στομάχι να γεμίσει…

Κατηγορίες:σχολείο Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: