Αρχική > εκπαίδευση > Εμπόδιον αι συχναί αργίαι και διακοπαί των μαθητών

Εμπόδιον αι συχναί αργίαι και διακοπαί των μαθητών

clip_image002Διάταγμα 353 της 16 Ιανουαρίου 1830.
Υπογράφουν ο Καποδίστριας
και ο Ν. Χρυσόγελος,
Γραμματεύς [= Υπουργός] επί των Εκκλησιαστικών και
της Δημοσίου Παιδεύσεως.

Πηγή: Δημαράς, Α. (επιμ.) (2007),
Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε,
Αθήνα: Εστία

Επιμέλεια: Νίκου Τσούλια

Θεωρούντες πόσον εμπόδιον φέρουν εις την προκοπήν των μαθητευομένων παίδων αι συχναί αργίαι και διακοπαί των μαθημάτων· Στοχαζόμενοι ότι θεαρεστότερον έργον δεν δύναται να πράξη ο χριστιανός παρά να ενασχολήται εκπαιδευόμενος τα προς τον Θεόν, προς τον πλησίον και προς εαυτόν χρέη·

Διατάττομεν

Α΄. Τα κατά την Επικράτειαν αλληλοδιδακτικά σχολάζουσι κατά τας Κυριακάς ημέρας, τας δεσποτικάς και θεομητορικάς εορτάς όλας, και τας των αγίων, αι οποίαι σημειούνται, ως ακολούθως.

Ιανουαρίου την 1,6,7, και 30. Φεβρουαρίου την 2. Μαρτίου την 25. Απριλίου την 23. Μαΐου την 21. Ιουνίου την 24, 29 και 30. Ιουλίου την 20 και 27. Αυγούστου την 6 και 15. Σεπτεμβρίου την 8, 14 και 26. Οκτωβρίου την 26. Νοεμβρίου την 8, 14, 21 και 30. Τρεις ημέρας προτού και μετά το Άγιον Πάσχα. Την πέμπτην της Αναλήψεως. Την πρώτην και δευτέραν της Πεντηκοστής.

Β΄. Τας λοιπάς εορτασίμους ημέρας, τας μη σημειούμενας ενταύθα, μετά την απόλυσιν της ιεράς λειτουργίας συνέρχονται οι μαθηταί εις τον σχολείον, και μετά την εξήγησιν του ιερού ευαγγελίου και του αποστόλου της ημέρας γίνεται η συνήθης παράδοσις. 28

Γ΄. Ώραι της καθημερινής παραδόσεως διορίζονται τρεις προ μεσημβρίας (από τας 9 έως τας 12) και τοσαύται μετά μεσημβρίαν (από τας 2 έως τας 5).

Η΄. Διορίζονται διακοπαί των αλληλοδιδακτικών σχολείων από της 20 Ιουλίου μέχρι της 1 Σεπτεμβρίου. Κατ’ αυτάς δε τας ημέρας, εξαιρουμένων των εορτασίμων των εν τω παρόντι διατάγματι, γίνεται η παράδοσις των μαθημάτων έως το μεσημέριον, εις δε το επίλοιπον της ημέρας διακοπή. […].

Κατηγορίες:εκπαίδευση Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: