Αρχική > βιβλία > Η δημοκρατία των γραμμάτων

Η δημοκρατία των γραμμάτων

Του Νίκου Τσούλια

clip_image001«Πάρε τη λέξη μου,
δώσε μου το χέρι σου».

Α. Εμπειρίκος

Κάθε ημέρα όλοι οι βιβλιοφάγοι στρέφουμε τη σκέψη μας σε όλες τις σελίδες που μας κράτησαν και μας κρατούν συντροφιά σε όμορφες στιγμές της ζωής μας, σε όλα εκείνα τα βιβλία που έχουν μπει στο σπίτι μας και είναι ζωντανοί μάρτυρες των καθημερινών μας ανησυχιών. Και όλοι εμείς ονειρευόμαστε εκείνη την εποχή, όπου όλοι οι άνθρωποι δε θα μπορούν να ζήσουν χωρίς το άρωμα του βιβλίου. Άλλωστε γνωρίζουμε ένα μεγάλο μυστικό…

Η Βιρτζίνια Γουλφ λέει, ότι την ημέρα της τελικής κρίσης, ο Θεός βλέποντας τους βιβλιοφάγους με τα βιβλία παραμάσχαλα, θα τους πει ότι δεν έχει τίποτα να τους δώσει(!), αφού το διάβασμα είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Και πράγματι έτσι «πρέπει» να είναι, γιατί ο άνθρωπος του βιβλίου αναζητά την ουσία του Κόσμου και γεύεται κάποια μορφή αιωνιότητας, αφού αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου αισθανόμενος το αεράκι τόσων και τόσων εποχών μέσα από το διάβασμα. Άλλωστε όλη η περιπέτεια του ανθρώπινου γένους είναι κατατεθειμένη στις ατέλειωτες σελίδες χιλιάδων και χιλιάδων τόμων.

Κάθε βιβλίο δεν είναι απλά και μόνο ένας ολόκληρος Κόσμος, αλλά μπορεί να μας ταξιδέψει στις καρδιές άλλων ανθρώπων, να μας οδηγήσει στα γοητευτικά μονοπάτια του στοχασμού, του ονείρου και της νοσταλγίας. Και τι όμορφο και ελπιδοφόρο για τη χώρα μας, αν γίνουμε ένα έθνος αναγνωστών, αν πλημμυρίζουμε τα βιβλιοπωλεία, αν έχουμε μια ερωτική σχέση με τη λογοτεχνία, με τη τέχνη, με την επιστήμη, αν νοιώθουμε ότι μια ημέρα χωρίς διάβασμα είναι ημέρα χαμένη ή μάλλον είναι ημέρα που ποτέ δεν υπήρξε!

Πολλά λέγονται και γράφονται για το πως μπορούμε να ανοίγουμε διαρκώς νέα παράθυρα στην πρόοδο. Πιστεύω πως μυστικό δεν υπάρχει, είναι γνωστό τοις πάσι. Η πνευματική καλλιέργεια των ανθρώπων, μπορεί να οδηγεί την Ιστορία σε όλο και πιο νέα ξέφωτα. Ο Βίκτωρ Ουγκώ θα το διακηρύξει με απλό τρόπο σε ένα διεθνές λογοτεχνικό συνέδριο: « Η ανάγκη παντός είναι το φως. Το φως είναι μέσα στο βιβλίο. Αφήστε το να ακτινοβολήσει… Αν θέλετε θαλπωρή, βάλτε παντού βιβλία».

Διαβάζοντας βλέπεις τη ζωή σου με άλλη ματιά. Η τέχνη της ανάγνωσης, το ψηλάφισμα των λέξεων και των προτάσεων, η ίδια η αισθητική απόλαυση του διαβάσματος δονούν ευαισθησίες μας άγνωστες, όψεις του εαυτού μας που ποτέ δε θα γνωρίζαμε. Η καλλιέργεια της πνευματικότητας, μάς απελευθερώνει από δουλείες. Ίσως γιατί « το βιβλίο εκφράζει την αθωότητά μας», ίσως γιατί με το διάβασμα πλέκουμε και εμείς πνευματικά νήματα με τους δημιουργούς.

Και ποιος ξέρει… Ίσως ο εσωτερικός ψίθυρος της φωνής μας όταν διαβάζουμε, να μένει αιώνιος μαζί με όλα τα μεγάλα αθάνατα πνευματικά έργα. Διαβάζοντας αυτά τα έργα που θα διαβάζουν γενιές και γενιές όσο υπάρχει ο άνθρωπος, δε συμμετέχεις στη μεγαλύτερη, στη στοχαστικότερη και κυρίως στην πιο ουμανιστική δημοκρατία που μπορεί να υπάρξει, στη δημοκρατία των γραμμάτων;

Κατηγορίες:βιβλία Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: