Αρχική > πανεπιστήμιο > ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Νικολίτσα Τρίγκα, ΕΘΝΟΣ, 14.7.11

Η ξενάγηση στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του Λονδίνου ξεκινά από την Αγγλία και το επίλεκτο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι ομοσπονδιακού χαρακτήρα η οργάνωσή του και διαθέτει την… καλύτερη 11άδα αυτοδιοικούμενων πανεπιστημιακών κολεγίων και σχολών, συνεχίζεται με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του Λονδίνου, απλώνεται στα φημισμένα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και της αγγλικής επαρχίας και ολοκληρώνεται με την αναφορά στις πανεπιστημιακές μονάδες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας.

Μαγνήτης το Λονδίνο με 11 ακαδημαϊκά διαμάντια

Στο δισέλιδο αυτό παρουσιάζουμε τα 11 πανεπιστήμια του ευρύτερου πανεπιστημιακού οργανισμού του Λονδίνου και ορισμένα της περιφέρειας που αντικειμενικά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση ανάμεσα στους Έλληνες υποψήφιους φοιτητές. Για την πλήρη λίστα των κολεγίων και των ινστιτούτων του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.lon.ac.uk/colleges.htm

1. UNIVERSITY COLLEGE LONDON (UCL)
www.ucl.ac.uk

Τo UCL είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο (1826) κολέγιο του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Όλες οι αξιολογήσεις, είτε οι επίσημες κρατικές είτε αυτές του βρετανικού Τύπου, επιβεβαιώνουν διαχρονικά τα υψηλά ποιοτικά στάνταρντς διδασκαλίας και έρευνας για κάθε του ακαδημαϊκό τμήμα.

Παρέχει σχεδόν το πλήρες φάσμα των σπουδαστικών αντικειμένων και αποτελεί μία ασφαλέστατη επιλογή ως προς την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Φυσιολογικά λοιπόν έχει και απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής (admission). Το ένα τρίτο των φοιτητών του προέρχεται από 130 χώρες του κόσμου. Η πλήρης λίστα των τμημάτων του UCL μπορεί να βρεθεί στο www.ucl.ac.uk/UCL-Ιnfo/Lists/units.html

2. LONDON SCHOOL OF ΕCONOMICS AND ΡOLITICAL SCIENCE (LSΕ)
www.lse.ac.uk

Ενα από τα διασημότερα, παγκοσμίως, κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης. Στο alumni club του LSΕ στοιχίζονται πρωθυπουργοί, περίοπτοι ακαδημαϊκοί, υπουργοί, διπλωμάτες, υψηλόβαθμα στελέχη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Μαγνήτης το Λονδίνο με 11 ακαδημαϊκά διαμάντια

Ιδρύθηκε (1895) για να εξυπηρετήσει τo βρετανικό imperium εξοπλίζοντας με τεχνογνωσία τα ανά τον κόσμο στελέχη της αυτοκρατορίας. Σήμερα είναι το πανεπιστήμιο που έχει κατεξοχήν συμβάλει στην ανανέωση της βρετανικής και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, γεγονός που εντείνει τον, ούτως ή άλλως, κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του. Από τους 6.500 φοιτητές του, οι 3.500 προέρχονται από 144 χώρες του κόσμου, ενώ περίπου οι μισοί φοιτητές παρακολουθούν μεταπτυχιακά.

Όλες του οι σχολές είναι εξαιρετικά υψηλής ζήτησης, αλλά τα Οικονομικά, οι Διεθνείς Σχέσεις και η Νομική βρίσκονται στην απόλυτη κορυφή. Ο πλήρης κατάλογος των πτυχιακών τμημάτων και προγραμμάτων βρίσκεται στο www.lse.ac.uk/undergraduate ενώ ο αντίστοιχος των μεταπτυχιακών στο www.lse.ac.uk/graduate.

Μαγνήτης το Λονδίνο με 11 ακαδημαϊκά διαμάντια

3. ΙMPERIAL COLLEGE OF SCIENCE, ΤECHNOLOGY AND ΜEDICINE
www.ic.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1907 και μετρά ήδη 14 νομπελίστες επιστήμονες. Θεωρείται από εκείνα τα βρετανικά πανεπιστήμια που μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τα ομόλογά τους αμερικανικά στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας και της ιατρικής. Μαθηματικά, Μηχανολογία, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ιατρική και κάθε κλάδος προηγμένων τεχνολογικών σπουδών στο Ιμπίριαλ, θεωρείται κορυφαίος.

Μολονότι σε αρκετούς τομείς είναι ανώτερο ακόμη και από την Οξφόρδη ή το Κέιμπριτζ, έχει λιγότερο απαιτητικά κριτήρια εισαγωγής, επιλέγοντας να αξιολογήσει τον φοιτητή από την ποιότητα της έρευνάς του κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί και όχι τόσο κρίνοντάς τον από τα τυπικά κριτήρια εισαγωγής. Οι ασκήσεις περίπλοκων μαθηματικών εξισώσεων δεν είναι η μόνη βραδινή διασκέδαση για τους φοιτητές του Imperial. Το πανεπιστήμιο διαθέτει το μεγαλύτερο φοιτητικό κλαμπ του Λονδίνου, φθηνά ποτά και πολλές εκδηλώσεις. Επισκεφθείτε το www.imperial.ac.uk/options και το www.imperial.ac.uk/pgoptions για την πλήρη λίστα των τμημάτων και των ακαδημαϊκών προγραμμάτων που προσφέρει αυτό το εξαιρετικό πανεπιστήμιο.

4. QUEEN ΜARY, UNIVERSITY OF LONDON
www.qmul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1885 και διακρίνεται στα Μαθηματικά, τη Φυσική αλλά και τα Οικονομικά, τη Νομική και την Ιατρική. Επιπλέον προσφέρει εκτεταμένα προγράμματα φιλολογικών σπουδών με διασημότερα αυτά της λατινοαμερικανικής /ισπανόφωνης και της γερμανικής λογοτεχνίας. Γενικά, μία ποιοτικά ασφαλής επιλογή.

5. ΚING’S COLLEGE LONDON
www.kcl.ac.uk

Τo Κing’s ιδρύθηκε το 1829 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πολύ καλά πανεπιστήμια της Βρετανίας, το οποίο μάλιστα κατατάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων όσον αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα.

Η πρόσφατη συγχώνευσή του με δύο ακόμη λονδρέζικα ιατρικά ινστιτούτα, το καθιστά το δυνατότερο ίσως πανεπιστήμιο στην Ιατρική, την Οδοντιατρική (εκεί είναι Νο1) καθώς και τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας.

Πολύ καλό όνομα στον τομέα των πολιτικών επιστημών έχει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τον τίτλο War Studies.

Γενικότερα το Κing’s έχει άριστο όνομα στις σπουδές διεθνών σχέσεων. Μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kcl.ac.uk/prospective/index.html και επιλέξτε αναλόγως Undergraduate ή Ρostgraduate Study για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, αντίστοιχα.

6. GOLDSMITHS COLLEGE
www.goldsmiths.ac.uk

Τα 14 τμήματα του παραδοσιακού (1891) αυτού κολεγίου του πανεπιστημίου του Λονδίνου, μαζί με τα μικρότερα ερευνητικά κέντρα και συνεργαζόμενα ινστιτούτα, συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός πολύ καλού ακαδημαϊκού προφίλ. Το έγκυρο ένθετο των Τimes για την ανώτατη εκπαίδευση χαρακτηρίζει το Γκόλντσμιθς ως τον ανερχόμενο αστέρα στην έρευνα. Οι σχολές Ανθρωπολογίας, Κοινωνιολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, καθώς και αυτές της Μουσικής και του Αrt & Design είναι από τις καλύτερες στη Βρετανία.

7. ΒIRKBECK COLLEGE
www.birkbeck.ac.uk

Το Μπίρκμπεκ (1823) είναι το διασημότερο βρετανικό πανεπιστήμιο για ανθρώπους που ξεκινούν σπουδές ή επιστρέφουν στα θρανία σε ηλικία μεγαλύτερη της συνηθισμένης (mature students) και οι οποίοι είναι συνήθως και εργαζόμενοι.

Ετσι τα περισσότερα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα είναι προγραμματισμένα απόγευμα και σχεδιασμένα για part-time σπουδές, χωρίς ωστόσο να λείπει και η δυνατότητα για full time παρακολούθηση.

Οι σχολές των Πολιτικών Επιστημών, των Διεθνών σχέσεων, της Φιλοσοφίας αλλά και των Οικονομικών παρουσιάζουν αρκετά μεγάλη ζήτηση.

8. SCHOOL OF ΟRIENTAL AND ΑFRICAN STUDIES (SΟΑS)
www.soas.ac.uk

Η SΟΑS (1916) αποτελεί το κορυφαίο βρετανικό σχολείο στις αφρικανικές και ανατολικές σπουδές. Τι είναι αυτό; Πολύ απλά, ειδικότητες των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία, Αρχαιολογία, Οικονομικά, Ιστορία, Νομική, Μουσική, Πολιτικές Επιστήμες, Θρησκειολογία και Γεωγραφία) διδάσκονται προσαρμοσμένες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τα πολιτικά συστήματα των ασιατικών και αφρικανικών χωρών. Υπάρχουν επίσης 5 τμήματα Γλώσσας και Πολιτισμού της Αφρικής, της Ανατολικής Ασίας, της Μέσης και Εγγύς Ανατολής, της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκονται 40 ξένες γλώσσες.

Αν και οι ειδικότητες της SΟΑS ηχούν ίσως εξεζητημένες στους Έλληνες φοιτητές, τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αυτά γνωστικά πεδία έχουν υψηλά ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης τόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ όσο βεβαίως και στις χώρες (του αναπτυσσόμενου συνήθως κόσμου) πάνω στις οποίες οι φοιτητές εστιάζουν την έρευνά τους.

9. SCHOOL OF SLAVONIC AND ΕAST ΕUROPEAN STUDIES (SSΕΕS)
www.ssees.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1915 αλλά από το 1999 αποτελεί τμήμα του UCL. Ο ραγδαίος ρυθμός και η ουσία των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, και τα Βαλκάνια καθιστά υψηλής ζήτησης την εξειδικευμένη γνώση που προσφέρει η σχολή στους φοιτητές της.

10. LONDON ΒUSINESS SCHOOL
www.lbs.ac.uk ή www.london.edu

Είναι η προσανατολισμένη στις σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων, σχολή του πανεπιστημίου του Λονδίνου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα business schools του κόσμου. Συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική εξάσκηση τόσο στη διδασκαλία όσο και την έρευνα.

Τα προσφερόμενα ΜΒΑ’s προικοδοτούν τους κατόχους τους πτυχίο με τεράστια απήχηση στην αγορά εργασίας. Πρόσφατη κατάταξη των Financial Τimes για τις σχολές διοίκησης επιχειρήσεων όλου του κόσμου βρίσκει το LΒS στην 9η θέση. Μια κορυφαία επιλογή.

11. ROYAL ΗOLLOWAY
www.rhul.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1886.Τα τμήματα Γαλλικών και Γερμανικών Σπουδών, Γεωγραφίας, Μουσικής, καθώς και αυτά της Βιολογίας, Πληροφορικής, Γεωλογίας, Μαθηματικών, Φυσικής και Ψυχολογίας θεωρούνται τα καλύτερά του.

Cambridge – Oxford προσελκύουν τους κορυφαίους

Tα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης μπορεί να "σκοτώνονται" εδώ και αιώνες για την πρωτοκαθεδρία στο πρωτάθλημα της Αγγλίας, αλλά τα 75 κολέγιά τους είναι ασυναγώνιστα. Συγκαταλέγονται στις κορυφές των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου. Στη λίστα της Σαγκάης, που θεωρείται από τις εγκυρότερες, τα δύο βρετανικά πανεπιστημιακά μεγαθήρια είναι τα πρώτα της Ευρώπης, μαζί μάλιστα με το λονδρέζικο Ιμπέριαλ, και φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα του πλανήτη πλάι σε οκτώ αμερικανικά. Μάλιστα το Κέιμπριτζ είναι δεύτερο μετά το Χάρβαρντ. Στην αγγλική επαρχία, πάντως, λειτουργεί πλήθος δημοσίων πανεπιστημίων με κύρος και απήχηση.

12. UNIVERSITY OF CAMBRIDGE
www.cam.ac.uk

O κορυφαίος βρετανικός πανεπιστημιακός κολοσσός που από την εποχή του Ιsaac Νewton έχει διατηρήσει μακρά παράδοση ακαδημαικής τελειότητας στον κλάδο των Μαθηματικών και της Αστρονομίας παραμένοντας και σήμερα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η ευρωπαική ήπειρος στους τομείς αυτούς και όχι μόνο. Δεν υπάρχει ακαδημαικός κλάδος στο Κέϊμπριτζ που να υστερεί. Το πανεπιστήμιο προήλθε από καθηγητές της Οξφόρδης που το 1209 την εγκατέλειψαν για να δημιουργήσουν μια πιο φιλελεύθερη ακαδημαϊκή στέγη. Σκοπός του πανεπιστημίου είναι η προσέλκυση των καλύτερων φοιτητών απ’ όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε να βελτιώνει διαρκώς τη θέση του μεταξύ των κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του κόσμου. Ήδη είναι μια ανάσα κάτω από την ύψιστη κορυφή που λέγεται Χάρβαρντ. Τα 35 κολέγια του Κέιμπριτζ βρίσκονται στο site www.cam.ac.uk/cambuniv/colleges.html

13. UNIVERSITY OF ΟXFORD
www.ox.ac.uk

Το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του αγγλόφωνου κόσμου. Η πόλη της Οξφόρδης εμφανίζεται ιστορικά το 1167 και το πρώτο τμήμα του πανεπιστημίου ιδρύεται κάπου 40 χρόνια αργότερα. Το πτυχίο της Οξφόρδης έχει παγκόσμιο κύρος και ανοίγει ακόμη και τις πιο δύσκολες πόρτες στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο διατηρεί αναλλοίωτη την κολεγιακή του δομή που ήταν κάποτε διαδεδομένη και σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Όλοι οι φοιτητές ανήκουν σε κάποιο από τα 40 κολέγια που συναπαρτίζουν το πανεπιστήμιο. Η πλήρης λίστα των κολεγίων απ’ όπου μπορείτε να πληροφορηθείτε και τα ακαδημαϊκά πεδία, στα οποία κυρίως εστιάζουν, βρίσκεται στο www.ox.ac.uk/colleges

Η Οξφόρδη κατέχει, εναλλασσόμενη με το Cambridge, την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις του βρετανικού Τύπου.. Τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.admissions.ox.ac.uk/courses, ενώ τα μεταπτυχιακά στο www.admin.ox.ac.uk/gao/

14. ΤHE UNIVERSITY OF WARWICK
www.warwick.ac.uk

Μολονότι ιδρύθηκε μόλις το 1964, αποτελεί ένα από τα πραγματικά κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια, υπόδειγμα δυναμισμού, ποιότητας και πρωτοπορίας. Νομική, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά και Ιστορία διακρίνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, ξεχωρίζουν οι κλάδοι της Μοριακής Βιολογίας, των Υπολογιστών, της Κατασκευαστικής Μηχανολογίας και των Μαθηματικών.

Το Γουόρικ κατατάσσεται τέταρτο μεταξύ των καλύτερων πανεπιστημιακών ερευνητικών ιδρυμάτων βάσει της κρατικής έκθεσης Αποτίμησης της Ποιότητας Έρευνας, ενώ 14 τμήματά του έχουν μέχρι σήμερα βαθμολογηθεί με άριστα από το Συμβούλιο Χρηματοδότησης Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Προπτυχιακά, στη διεύθυνση: www.warwick.ac.uk/undergrad. Μεταπτυχιακά: www.warwick.ac.uk/postgrad/

15. ΥORK UNIVERSITY
www.york.ac.uk

Τo δεύτερο, μαζί με το Warwick, επαρχιακό πανεπιστήμιο που κερδίζει ραγδαία έδαφος στο βρετανικό ακαδημαϊκό τοπίο παρά τη σχετικά πρόσφατη ιστορία του (1962).

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο πανεπιστήμια αποτελούν από κοινού το αντίπαλον δέος στα παραδοσιακά πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, γεγονός που στον βρετανικό Τύπο έχει κωδικοποιηθεί στη λέξη Υorwick (Υork+Warwick) έναντι του Οxbridge (Οxford + Cambridge). Μπείτε στη σελίδα www.york.ac.uk/np/deptindex.htm όπου βρίσκονται τα 28 τμήματα του πανεπιστημίου και επιλέγοντας αναλόγως, πληροφορηθείτε για τις διαδικασίες αιτήσεων σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα.

16. UNIVERSITY OF ΒRISTOL
www.bristol.ac.uk

Η παραδοσιακή εναλλακτική πρόταση των Βρετανών της επαρχίας απέναντι στην Οξφόρδη και το Κέιμπριτζ για προπτυχιακές σπουδές. Το κλίμα στο Βristol έχει περιγραφεί ως ακαδημαϊκά πολύ δυνατό. Το πανεπιστήμιο διατηρεί εξαιρετικά υψηλά στάνταρντ διδασκαλίας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές επιστήμες και οι απόφοιτοί του αντιμετωπίζουν ελάχιστες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας. Όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου στο www.bris.ac.uk/Faculties/deptsbyfac.html

17. UNIVERSITY OF ΝOTTINGHAM
www.nottingham.ac.uk

Διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια μια θέση ανάμεσα στα πολύ καλά ιδρύματα της Βρετανίας. Αν και θεωρείται κυρίως ως προορισμός για μεταπτυχιακές σπουδές, τα προπτυχιακά του προγράμματα είναι επίσης πολύ καλής ποιότητας. Για πληροφορίες, αιτήσεις και προσπέκτους σχετικά με τις προπτυχιακές σπουδές επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.nottingham.ac.uk/undergraduate.phtml. Για μεταπτυχιακά το www.nottingham.ac.uk/postgraduate.phtml

18. LANCASTER UNIVERSITY
www.lancs.ac.uk

Συγκαταλέγεται εδώ και μια πενταετία στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Ιστορία, Εφαρμοσμένες Κοινωνικές Επιστήμες, Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογία, Γεωγραφία και Αγγλική Φιλολογία είναι τα δυνατότερά του σημεία.

19. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER, ΙNSTITUTE OF SCIENCE AND ΤECHNOLOGY (UΜΙSΤ)
www.umist.ac.uk

Το UΜΙSΤ είναι προϊόν της πρώιμης βιομηχανικής επανάστασης του 19ου αιώνα. Ιδρύθηκε το 1824 με σκοπό να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε ειδικευμένους εργάτες. Είναι ένα από τα διασημότερα ακόμη και εκτός συνόρων πολυτεχνεία που παρέχει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς της Μηχανολογίας/Μηχανικής, της Φυσικής Επιστήμης και της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Η λίστα με τα προπτυχιακά προγράμματα βρίσκεται στο www.umist.ac.uk/ugrad και η αντίστοιχη των μεταπτυχιακών στο www.umist.ac.uk/pgrad

20. UNIVERSITY OF DURHAM
www.durham.ac.uk

Ενα από τα πολύ αξιόπιστα πανεπιστήμια της Βρετανίας το οπoίο διατηρεί το παραδοσιακό κολεγιακό σύστημα οργάνωσης. Ιστορία, Νομική, Ανθρωπολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Χημεία, Γεωγραφία και Γεωλογία διακρίνονται για το άριστο επίπεδο σπουδών σύμφωνα με τις επίσημες αξιολογήσεις. Το Ντέραμ παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας. Προπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/undergrad και μεταπτυχιακά στο www.dur.ac.uk/postgrad

21. UNIVERSITY OF SUSSEX
www.sussex.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1961 και είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα συνδυαστικά προγράμματα σπουδών. Προσφέρονται οι ακόλουθοι κλάδοι σπουδών: Πληροφορική, Μηχανολογική & Πληροφορική Τεχνολογία, Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες.

22. UNIVERSITY OF READING
www.reading.ac.uk

Ιδρύθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1926 και έκτοτε έχει αναπτύξει ένα κοσμοπολίτικο και φιλελεύθερο χαρακτήρα με έμφαση στην έρευνα και τις μεταπτυχιακές σπουδές. Το 22% των φοιτητών του προέρχεται από 112 χώρες του κόσμου. Διαθέτει 5 σχολές Γεωργίας & Τροφίμων, Επικοινωνιακών Σπουδών, Κοινωνικών Επιστημών, Αστικών & Περιφερειακών Σπουδών και Φυσικών Επιστημών.

23. UNIVERSITY OF ΒIRMINGHAM
www.birmingham.ac.uk

Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1900 και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων στις θεωρητικές επιστήμες, τις Επιχειρήσεις, τη Μηχανολογία, τη Νομική, την Ιατρική και τις Κοινωνικές Επιστήμες διατηρώντας ιδιαίτερα ποιοτικά στάνταρντ στη διδασκαλία.

Από τους 20.000 φοιτητές του οι 3.000 προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Κοινωνιολογία, Καλές Τέχνες, Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά αλλά και Γερμανική, Γαλλική Φιλολογία και Μηχανολογία είναι τα δυνατότερα προγράμματά του.

24. UNIVERSITY OF ΜANCHESTER
www.man.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1851 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά συγκροτήματα της Βρετανίας που προτιμάται από τους Βρετανούς μαθητές περισσότερο από κάθε άλλο για προπτυχιακές σπουδές. Εξαιρετικός υλικοτεχνικός εξοπλισμός (υπάρχουν 9.000 pcs στο campus), υψηλή και ισόρροπα κατανεμημένη ποιότητα σε κάθε τομέα σπουδών, η τρίτη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βεβαίως η ποδοσφαιρική ομάδα της Μanchester United, καθιστούν το πανεπιστήμιο και την πόλη πόλο έλξης για χιλιάδες φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο. Βρείτε όλα τα προπτυχιακά προγράμματα του Μάντσεστερ στο www.man.ac.uk/study/ugrad και τα μεταπτυχιακά στο www.man.ac.uk/study/pgrad

25. UNIVERSITY OF LEICESTER
www.le.ac.uk

Από τα 11 τμήματά του τα 7 βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική Διεύθυνση Ελέγχου Διδακτικής Ποιότητας για το 2000. Επιπλέον, η Κρατική Έκθεση για την Ποιότητα της Έρευνας βαθμολόγησε ψηλά τα 28 από τα 40 προγράμματα σπουδών. Το κορυφαίο του τμήμα είναι αυτό των σπουδών στη Φυσική και την Αστρονομία, το οποίο συνεργάζεται στενά με τη ΝΑΣΑ. Για τον πλήρη κατάλογο με τα προπτυχιακά προγράμματα μπείτε στο www.le.ac.uk/admissions/ugprospectus03/ και επιλέξτε Degree Courses. Για τα μεταπτυχιακά μπείτε στο www.le.ac.uk/graduateoffice/pgprospectus/courses.html

26. CRANFIELD UNIVERSITY
www.cranfield.ac.uk

Το Κράνφιλντ απολαμβάνει διεθνούς φήμης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ΜΒΑ και DΒΑ (Μάστερ και Διδακτορικό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, αντίστοιχα). Επιπλέον ειδικεύεται στην εκπαίδευση και την έρευνα της μηχανικής, των εφαρμοσμένων επιστημών, των ιατρικών και βιοϊατρικών επιστημών, της διοίκησης σε σχέση με τη βιομηχανία, το εμπόριο, την άμυνα, το περιβάλλον και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι κλάδοι της Μηχανικής Μηχανολογίας και Διοίκησης βαθμολογήθηκαν με άριστα από τη βρετανική κυβέρνηση. Προσφάτως οι κλάδοι της Γεωπονικής και της τεχνολογίας κατασκευών και υλικών έλαβαν επίσης θετικές αξιολογήσεις.

27. UNIVERSITY OF ΕXETER
www.ex.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Έξετερ, που έχει ιστορία 145 χρόνων αναγνωρίζεται κυρίως για τη σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου, τις Λογοτεχνικές σπουδές και τη Γεωγραφία. Αξιόλογοι είναι επίσης οι κλάδοι Οικονομικών, Ισλαμικών πολιτικών επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.

28. ΤEESSIDE UNIVERSITY
www.tees.ac.uk

Το Τισάιντ είναι ένα νέο πανεπιστήμιο (1992) με καλή παράδοση δεσμών με τη βιομηχανία και το εμπόριο, πράγμα που σημαίνει ότι τα ακαδημαϊκά προγράμματα εναρμονίζονται με τις απαιτήσεις της αγοράς. Το management είναι η δημοφιλέστερη ειδικότητα.

29. UNIVERSITY OF ΕSSEX
www.essex.ac.uk

Το Εssex απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1965 και κατέχει μόνιμη θέση στα πολύ καλά πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο για τη διεξαγωγή ποιοτικής έρευνας όσο και για τη διδασκαλία. Η ακαδημαϊκή ισχύς του είναι ισόρροπα κατανεμημένη στο σύνολο των σχολών του, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές των Κοινωνικών Επιστημών και δη τα Οικονομικά. Το Κόλτσεστερ, η πόλη δηλαδή στην οποία βρίσκεται το πανεπιστήμιο δεν θα ενθουσιάσει. Ωστόσο σε κάθε βρετανική πόλη μπορείτε να βρείτε ενδιαφέρουσες ασχολίες.

30. UNIVERSITY OF LUTON
www.luton.ac.uk

Ένα μοντέρνο πανεπιστήμιο (1993) που υποδέχεται φοιτητές από 100 διαφορετικές χώρες. Πρόσφατη έρευνα των Τimes, κατέτασσε το Λούτον πολύ ψηλά στα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης αποφοίτων. Οι σπουδές στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ παρουσιάζουν την υψηλότερη ζήτηση.

31. UNIVERSITY OF ΒATH
www.bath.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και εκτείνεται σε μια καταπράσινη περιοχή 600 στρεμμάτων στην κορυφή ενός λόφου τρία χιλιόμετρα έξω από τη γεωργιανή πόλη του Βath. Το τμήμα της Μηχανικής Μηχανολογίας θεωρείται κορυφαίο, ενώ η Φαρμακευτική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι σπουδές Δημόσιας Διοίκησης συμπληρώνουν τα ατού του πανεπιστημίου που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επαγγελματικής απορρόφησης.

32. UNIVERSITY OF LINCOLN
www.lincoln.ac.uk

Από το έτος ίδρυσής (1861), το προφίλ του ιδρύματος έχει υποστεί πολλές αλλαγές έως ότου λάβει τη σημερινή πανεπιστημιακή του υπόσταση (1992). Διαθέτει αξιόλογα τμήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης, ενώ εστιάζει κυρίως στα πεδία του αρχιτεκτονικού σχεδίου, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και στις γλώσσες την εγκληματολογία, την κοινωνική ανθρωπολογία και τις πολιτικές επιστήμες.

33. STAFFORDSHIRE UNIVERSITY
www.staffs.ac.uk

Τo πανεπιστήμιο του Στάφορντσερ είναι ένα ανερχόμενο ίδρυμα 8 σχολών μεταξύ των οποίων οι εξής: Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων (που είναι και η πλέον προτιμώμενη), Πληροφορικής, Μηχανολογίας/Μηχανικής, Εξελιγμένης Τεχνολογίας, Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών επιστημών.

34. UNIVERSITY OF CENTRAL ΕNGLAND IN ΒIRMINGHAM
www.uce.ac.uk

Πρώην πολυτεχνείο που έγινε πανεπιστήμιο το 1992. Αποτελείται από 9 σχολές, Καλών Τεχνών & Σχεδίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβαλλοντολογίας, Πληροφορικής, Μηχανολογίας & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας, Νομικών & Κοινωνικών Επιστημών και Μουσικής.

35. UNIVERSITY OF SALFORD
www.salford.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1967 και αποτελείται από τις σχολές θεωρητικών επιστημών, ΜΜΕ & Κοινωνικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων & Ιnformatics, Υγείας, Μηχανολογίας και Περιβάλλοντος. Η Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα τμήματα των επιστημών Υγείας συγκεντρώνουν τους περισσότερους φοιτητές.

36. SHEFFIELD ΗALLAM UNIVERSITY
www.shu.ac.uk

Οι περισσότερες λίστες του βρετανικού τύπου κατατάσσουν το Sheffield Ηallam στα 10 πρώτα από τα νέα βρετανικά πανεπιστήμια, τα πρώην πολυτέκνικς δηλαδή που απέκτησαν πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Σε αντίθεση με το Sheffield University, το Xάλαμ εστιάζει στη επαγγελματική εκπαίδευση με στόχο να εξασφαλίσει άμεση ένταξη στην αγορά εργασίας των αποφοίτων του.

37. LIVERPOOL JOHN ΜOORES UNIVERSITY
www.livjm.ac.uk

Αν και έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1823), είναι ένα μοντέρνο ίδρυμα που έχει αναπτύξει σχετικά καλό όνομα για τα προγράμματα Φαρμακευτικής, Xημείας και τις Αmerican studies. Στη γενική μηχανολογία και τις αθλητικές επιστήμες, βαθμολογήθηκε με άριστα για την ποιότητα της Έρευνας.

38. ΒATH SPA UNIVERSITY COLLEGE
www.bathspa.ac.uk

Με παράδοση 100 χρόνων, το πανεπιστήμιο απέκτησε τη σημερινή του μορφή τη δεκαετία του ’80. Όλες οι σχολές προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα με τον τομέα των business να είναι ο πλέον ζητούμενος.

39. ΑNGLIA ΡOLYTECHNIC UNIVERSITY (ΑΡU)
www.apu.ac.uk

Το ΑΡU έχει εξελιχθεί σε ένα δυναμικό πανεπιστήμιο που συνεργάζεται στενά με τη βιομηχανία, τις επιχειρήσεις και πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Οι Κοινωνικές Επιστήμες, η Νοσηλευτική και η Φυσιολογία είναι οι κύριοι τομείς που εστιάζει το ενδιαφέρον του.

40. ΒRADFORD UNIVERSITY
www.bradford.ac.uk

Το πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στις θετικές επιστήμες και ειδικότερα στη Φαρμακευτική, Οπτομετρική, Βιοϊατρική και ιδιαίτερα στη Μηχανολογία (χημική, πολιτική, ηλεκτρονική /ηλεκτρολογική & μηχανική /κατασκευαστική) στην οποία βάσει προσφάτων αξιολογήσεων κατέχει πολύ καλή θέση. Είναι ιδιαίτερα φιλικό στο admission των ενήλικων φοιτητών.

41. UNIVERSITY OF ΕAST ΑNGLIA
www.uea.ac.uk

Το campus βρίσκεται σε μία όμορφη και ήρεμη τοποθεσία 15 χιλιόμετρα από το Νόριτς, γεγονός που ευνοεί τις σπουδές Δημιουργικής Γραφής, για τις οποίες το πανεπιστήμιο είναι περισσότερο γνωστό. Οι αναπτυξιακές και οι περιβαλλοντικές σπουδές, καθώς και η Ιστορία της Τέχνης και οι λεγόμενες Αmerican Studies είναι τα υπόλοιπα δυνατά σημεία του κουλτουριάρικου αυτού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1963.

42. ΑSTON UNIVERSITY
www.aston.ac.uk

Το πανεπιστήμιο συνεργάζεται εκτενώς με την αγορά δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να εργαστούν για ένα χρόνο στη βιομηχανία ή στο εμπόριο ως τμήμα των σπουδών τους. Αν και τα πιο δυνατά του σημεία είναι τα τεχνολογικά προγράμματα, τόσο η Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και οι Φιλολογίες έχουν καλό όνομα.

43. UNIVERSITY OF LEEDS
www.leeds.ac.uk

Τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία (μία από τις μεγαλύτερες σχολές στη Βρετανία.), τους Υπολογιστές, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Λογιστική, τα Οικονομικά και τη Νομική είναι τα πλέον ζητούμενα, ενώ αυξανόμενη απήχηση έχουν οι σπουδές στη στις Διεθνείς Σχέσεις, τα Μedia και την Περιβαλλοντική Ανάπτυξη. Από τους 24.000 σπουδαστές, οι 4.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα.. Τo Leeds θεωρείται η πόλη με την εντονότερη φοιτητική ζωή στην Αγγλία.

44. UNIVERSITY OF ΚEELE
www.keele.ac.uk

Λειτουργεί ως πανεπιστήμιο από το 1962 και αποτελεί ένα πρωτοποριακό ίδρυμα υπό την έννοια ότι προσπάθησε και εν μέρει πέτυχε να σπάσει τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Αrts και Sciences. Έτσι οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ 40 βασικών επιστημονικών πεδίων και να συμπληρώσουν τη βασική τους κατεύθυνση με κάποιες από τις 400 συνολικά διατιθέμενες επιλογές. Οι τομείς Μηχανολογίας, Ψυχολογίας, Ψυχοθεραπείας, καθώς και η νέα Ιατρική Σχολή που από κοινού με το πανεπιστήμιο του Μanchester λειτούργησε φέτος στο Κιλ, είναι οι πλέον δυνατοί. Ένας στους τρεις φοιτητές παρακολουθεί μεταπτυχιακά.

45. ΜANCHESTER ΜETROPOLITAN UNIVERSITY
www.mmu.ac.uk

Απέκτησε τη σημερινή του μορφή το 1992 και προτιμάται κυρίως για τα τμήματα Αρχιτεκτονικής, Μηχανολογίας, Νομικής, Βιβλιοθηκονομίας, Βιομηχανίας Τροφίμων και Μεταλλουργίας,. Ένα πανεπιστήμιο με μεγάλο αριθμό φοιτητών και 400 προσφερόμενα προγράμματα σε 70 ακαδημαϊκούς τομείς.

46. ΤHE UNIVERSITY OF WEST ΕNGLAND, ΒRISTOL
www.uwe.ac.uk

Αναγνωρίστηκε ως πανεπιστήμιο το 1992. Στην πρόσφατη αξιολόγηση ποιοτικής διδασκαλίας, το πανεπιστήμιο έλαβε υψηλή βαθμολογία σε αρκετούς κλάδους σπουδών. Βusiness, Μanagement, Πληροφορική, Νομική και Αγγλική Φιλολογία είναι τα πιο δυνατά του τμήματα.

47. WOLVERHAMPTON UNIVERSITY
www.wolverhampton.ac.uk

Το μεγαλύτερό του τμήμα είναι αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων. Απέκτησε την πανεπιστημιακή του οντότητα το 1992 και διαθέτει 11 σχολές μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, Υπολογιστών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, Μηχανολογίας & Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης και Υγείας.

48. ΝOTTINGHAM ΤRENT UNIVERSITY
www.ntu.ac.uk

Ένα από τα πολυπληθέστερα, νέα πανεπιστήμια (1992) . Τα πιο γνωστά του τμήματα είναι αυτά των Δημιουργικών Τεχνών (Creative Arts), η Νομική Σχολή και τα προγράμματα Ενδυματικού Σχεδίου. Επίσης το πανεπιστήμιο έχει μία καλή σχολή Δημοσιογραφίας που αξιοποιεί τα παλιά στούντιο του ΒΒC.

49. LEEDS ΜETROPOLITAN UNIVERSITY
www.lmu.ac.uk

Η έμφαση δίδεται στα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης καθώς τα περισσότερα τμήματα επικεντρώνονται σε εξειδικεύσεις που δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία ως εργαζόμενοι. Ωστόσο το LΜU, θεωρείται επίσης δυνατό στα προγράμματα Θεατρικών Σπουδών, Κινηματογραφικών Εφέ, Τουριστικών Σπουδών, Αθλητικού Μanagement καθώς και στις Νέες Τεχνολογίες της Πληροφορίας.

50. UNIVERSITY OF ΚENT AT CANTERBURY
www.kent.ac.uk

Το πανεπιστήμιο είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρισμένο για την ακαδημαϊκή αρτιότητα στη διδασκαλία και την έρευνα, κυρίως στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών. Σε αυτό τον τομέα επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον των περίπου 2.500 ξένων φοιτητών που αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού. Το Κάντερμπερι αποτελεί μία έξοχη βρετανική επαρχία ιδανική για μελέτη και έρευνα.

51. COVENTRY UNIVERSITY
www.coventry.ac.uk

Η πορεία του πανεπιστημίου ξεκινά με την ίδρυση του Coventry School of Design. Τo σημερινό ίδρυμα προέκυψε το 1970 από συγχώνευση κολεγίων. Πολιτικές επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις είναι ο καλύτερος τομέας σπουδών του μαζί βεβαίως με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει η Σχολή Ντιζάιν. Τα περισσότερα προγράμματά του είναι προσανατολισμένα στην επαγγελματική εκπαίδευση.

52. SHEFFIELD UNIVERSITY
www.shef.ac.uk

Αρχιτεκτονική, Αγγλική Λογοτεχνία, οι σπουδές στα πεδία των Μηχανολόγων Μηχανικών, και η Κοινωνιολογία είναι τα καλύτερα τμήματα ενός στο σύνολό του σοβαρού πανεπιστημίου που ιδρύθηκε το 1879.

Ιδιαίτερα η Σχολή Μηχανολογίας του Sheffield είναι μια από τις πιο σεβαστές της χώρας.

Το 60% των τμημάτων βαθμολογήθηκαν με άριστα για τα ερευνητικά τους προγράμματα ενώ αρίστευσαν και οι 21 από τους 35 επιστημονικούς τομείς στην αξιολόγηση της ποιότητας διδασκαλίας.

53. SUNDERLAND UNIVERSITY
www.sunderland.ac.uk

Πρώην πολυτέκνικ που εστιάζει κυρίως στις σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων και στις Σχολές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Το design στα κεραμικά και γυάλινα υλικά είναι ένα από τα πιο γνωστά προγράμματα στις σχολές αυτές. Έλαβε τις υψηλές βαθμολογίες στις αξιολογήσεις των σπουδών Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Φαρμακευτικής και Φαρμακολογίας, Φυσιολογίας και Βιολογικών Επιστημών.

54. UNIVERSITY OF CENTRAL LANCASHIRE
www.uclan.ac.uk

Το πανεπιστήμιο του Σέντραλ Λάνκασερ έχει παράδοση 170 χρόνων και παρέχει ακαδημαϊκή διδασκαλία σε ένα φροντισμένο και φιλόξενο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα καλύτερά του προγράμματα είναι αυτά της Δημοσιογραφίας, των Αmerican Studies και της Φιλολογικής Σχολής.

55. SURREY UNIVERSITY
www.surrey.ac.uk

Στα 36 χρόνια της λειτουργίας του, το πανεπιστήμιο του Surrey διαγράφει διαρκώς ανοδική πορεία. Τα τμήματα Μηχανολογίας και οι τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδές είναι οι πλέον ζητούμενες. Οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν από το εξαιρετικά εύχρηστο site του δυναμικού πανεπιστημίου να αντλήσουν πληροφορίες για προπτυχιακές σπουδές στο link www.surrey.ac.uk/undergraduate και για μεταπτυχιακές στο www.surrey.ac.uk/postgraduate.

56. UNIVERSITY OF ΒRIGHTON
www.brighton.ac.uk

Πανεπιστήμιο (από το 1992) που δίνει έμφαση στα προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη Φαρμακολογία και τη Φαρμακευτική και σημειώνει τις καλύτερές του επιδόσεις στην Ιστορία της Τέχνης και το Σχέδιο. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης των φοιτητών του στην αγορά εργασίας.

57. SOUTHAMPTON UNIVERSITY
www.soton.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1952 και οι τομείς που ξεχωρίζουν είναι αυτοί της Νομικής, της Ηλεκτρικής Μηχανολογίας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η Σχολή Καλών Τεχνών διατηρεί παράρτημα και στη Βαρκελώνη για όσους σπουδάζουν Σχέδιο και Μόδα. Οικονομικά και Ναυτικό Δίκαιο έχουν επίσης καλό όνομα.

58. DE ΜONTFORT UNIVERSITY
www.dmu.ac.uk

Οι Πολιτικές Επιστήμες χαρακτηρίζονται από πολύ καλό επίπεδο σπουδών, ενώ το πανεπιστήμιο είναι επίσης δυνατό στη Νομική. Τα τμήματα του είναι χωρισμένα στο Λέστερ, μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πολυπολιτισμική πόλη και στο Μπρέντφορντ, όπου η ζωή των φοιτητών περιορίζεται κυρίως στις δραστηριότητες του campus.

59. UNIVERSITY OF ΝORTHUMBRIA AT ΝEWCASTLE
www.unn.ac.uk

Διαθέτει 7 σχολές (Τεχνών & Σχεδίου, Επιστήμης & Τεχνολογίας, Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας & Εκπαίδευσης, Μηχανολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Κοινωνικών Επιστημών). Η εκπαίδευση στο design ρούχων θεωρείται το δυνατό του σημείο. Ωστόσο και οι σπουδές στις επιστήμες Υγείας καθώς και η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και η Νομική έχουν καλό όνομα.

60. UNIVERSITY OF ΗULL
www.hull.ac.uk

Ιστορία, Χημεία, είναι οι κορυφαίοι τομείς ενός πανεπιστημίου που παρουσιάζει ισορροπία ποιότητας τόσο στις κλασικές όσο και στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Η εύκολη πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, η φιλική του ατμόσφαιρα, οι τοπικές ανέσεις (καταστήματα, τράπεζες, εστιατόρια, εκκλησίες) και η κοντινή εξοχή του Εast Reading στο Γιόρκσερ προστίθεται στα συν του πανεπιστημίου.

61. UNIVERSITY OF ΗUDDERSFIELD
www.hud.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1841 και διακρίνεται για τα προγράμματα σπουδών στη Μηχανολογία, τα Μedia και τη Μουσική. Το 70% των αποφοίτων αποκαθίσταται επαγγελματικά σε διάστημα ενός εξαμήνου από την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

62. ΟXFORD ΒROOKES UNIVERSITY
www.brookes.ac.uk

Το Όξφορντ Μπρουκς διακρίνεται για τα πρωτότυπα προγράμματα σπουδών που προσφέρει. Για παράδειγμα ένα φοιτητής που σπουδάζει Τουριστικές Επιχειρήσεις μπορεί να συνδυάσει το πτυχίο του με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης. Οι απόφοιτοί του έχουν αρκετά καλά ποσοστά απορρόφησης. Απέκτησε πανεπιστημιακή υπόσταση το 1992.

63. UNIVERSITY OF ΗERTFORDSHIRE
www.herts.ac.uk

Αεροναυπηγική Μηχανική και Πληροφορική, Φαρμακολογία και Φαρμακευτική είναι τα κατ’ εξοχήν δυνατά σημεία αυτού του πρώην πολυτέκνικ που έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τη βρετανική βιομηχανία γεγονός που ευνοεί την επαγγελματική απορρόφηση των φοιτητών του.

64. ΒOURNEMOUTH UNIVERSITY
www.bournemouth.ac.uk

Απέκτησε την πανεπιστημιακή του υπόσταση το 1992 και το καλύτερό του τμήμα θεωρείται αυτό του Αrt & Design.

65. LOUGHBOROUGH UNIVERSITY
www.lboro.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1966 και ενδείκνυται κυρίως για σπουδές Πολιτικής Μηχανολογίας, Περιβαλλοντολογίας, Εργονομίας, Βιβλιοθηκονομίας.

66. UNIVERSITY OF ΡORTSMOUTH
www.port.ac.uk

Εφηρμοσμένα Μαθηματικά, Ευρωπαϊκές Σπουδές, Πολιτικές Επιστήμες / Διεθνείς Σχέσεις, και οι μηχανολογικές σχολές αποτελούν τα πλέον διακεκριμένα τμήματα του πανεπιστημίου που συμπληρώνει φέτος 137 χρόνια ζωής.

67. UNIVERSITY OF ΡLYMOUTH
www.plym.ac.uk

Περιβαλλοντολογικές Σπουδές, Ψυχολογία, Ιστορία Τέχνης και Αρχιτεκτονικής είναι οι υψηλότερα αξιολογηθέντες τομείς του πανεπιστημίου που αριθμεί 20.000 φοιτητές.

68. UNIVERSITY OF GLOUCESTERSHIRE
www.chelt.ac.uk

Eίναι το νεότερο πανεπιστήμιο της Βρετανίας με έτος ίδρυσης το 2001. Προέκυψε από τη συγχώνευση δύο κολεγίων ανώτερης εκπαίδευσης. Προσφέρει προγράμματα σπουδών σε μία σειρά γνωστικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων Σχέδιο, Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

69. UNIVERSITY OF DERBY
www.derby.ac.uk

Σχολές Νομικής, Πληροφορικής και Επιστημών Υγείας και Design and Technology είναι αυτές που θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν περισσότερο τους Έλληνες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαθήματα προσφέρονται και part-time για τους εργαζόμενους.

70. ΝEWCASTLE UNIVERSITY
www.ncl.ac.uk

Αν και απομονωμένο στο βορρά της Αγγλίας, το συγκεκριμένο ίδρυμα συγκεντρώνει φοιτητές από 100 χώρες του κόσμου. Μαγνήτης είναι κυρίως οι Σχολές Ιατρικής και Φυσικών Επιστημών.

Φημισμένα ιδρύματα σε Σκοτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία

Σκοτία και Ουαλία δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν, όσον αφορά τα πανεπιστημιακά τους ιδρύματα, τα υπόλοιπα της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου βρίσκεται μεταξύ των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων στις σχετικές λίστες, ενώ φημισμένο είναι και το πανεπιστήμιο της Γλασκόβης.

ΣΚΟΤΙΑ

82. THE UNIVERSITY OF EDINBURGH
www.ed.ac.uk

Καταφέρνει να συνδυάζει άριστα κλασικά πεδία σπουδών όπως η Νομική και η Ιστορία με νέα αντικείμενα όπως η πληροφορική και η στατιστική αλλά και η ιατρική και η Βιοτεχνολογία. Σίγουρα βρίσκεται σε μια πάρα πολύ όμορφη πόλη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους φοιτητές. Όσο για τα δίδακτρα κυμαίνονται κοντά στις 13.000 στερλίνες.

83. THE UNIVERSITY OF GLASGOW
www.Glasgow.ac.uk

Το ίδρυμα αυτό είναι από τα παλιότερα (1451) με καλό όνομα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αν και οι θετικές σχολές είναι πολυπληθείς οι κλασικές σπουδές αποτελούν δυνατό σημείο.

84. THE UNIVERSITY OG ST ANDREWS
www.st-andrews.ac.uk

Είναι το γηραιότερο πανεπιστήμιο της Σκοτίας (1411) και διατηρεί εδώ και 6 αιώνες την ακαδημαϊκή του αρτιότητα. Από τα 19 τμήματά του τα 9 βαθμολογήθηκαν με άριστα και τα 8 ως εξαιρετικά ικανοποιητικά. Χωρίς να υστερεί στις θετικές επιστήμες, οι κλασικές έχουν διεθνή φήμη.

85. UNIVERSITY OF ABERDEEN
www.abdn.ac.uk

Ενα ε΄σιης απο τα αρχαιότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας στο οποίο ιδιαίτερα καλή σ’ φήμης απολαμβάνουν οι τομείς της φαρμακολογίας , της Βιοϊατρικής, της κοινωνιολογίας, της νομικής και της ιστορίας.

86. UNIVERSITY OF DUNDEE
www.dundee.ac.uk

Ιατρική, μοριακή Βιολογία, βιοχημεία και ψυχολογία είναι μερικά από τα καλύτερα προγράμματα. Η ιατρική έρευνα στους τομείς του καρκίνου και του διαβήτη είναι αναγνωρισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο.

87. STRATHCLEDE UNIVERSITY
www.strath.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1964. Η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων κατατάσσεται μεταξύ των 5 καλύτερων της Ευρώπης , ενώ οι οικονομικές σπουδές που παρέχει θεωρούνται από τις καλύτερες στη Βρετανία.

88. HERIOT-WATT UNIVERSITY
www.hw.ac.uk

Η ύπαρξή του χρονολογείται από το 1821 όταν ιδρύθηκε με το όνομα του Heriot και του watt του εφευρέτη της ατμοηλεκτρικής. Οι τομείς Εφηρμοσμένων μαθηματικών, Ορυκτού πλούτου και στατιστικής είναι οι καλύτεροί του.

89. THE UNIVERSITY OF PAISLEY
www.paisley.ac.uk

Απέκτησε πανεπιστημιακή οντότητα το 1992. Το ένα τέταρτο των φοιτητών επιλέγουν σπουδές στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

90. THE UNIVERSITY OF STIRLING
www.striling.ac.uk

Κοινωνικές επιστήμες, περιβαλλοντικές σπουδές και μια καλή business school αποτελούν τα δυνατά του σημεία.

91. GLASGOW CALEDONIAN UNIVERSITY
www.gcal.ac.uk

92. NAPIER UNIVERSITY
www.napier.ac.uk

Τα προσφερόμενα μαθήματα στους τομείς του business και management είναι πρωτοποριακά και ανανεώνονται συνεχώς.

93. ROBERT GORDON UNIVERSITY
www.rgu.ac.uk

Έχει καλό όνομα στα τμήματα σχεδίου και τεχνών, αρχιτεκτονικής και διοίκησης επιχειρήσεων.

ΟΥΑΛΙΑ

94. BANGOR UNIVERSITY
www.bangor.ac.uk

Χημεία, Ωκεανολογία (η μεγαλύτερη του είδους) Δασοκομία, και Δασολογία αποτελούν τα δημοφιλέστερα προγράμματα

95. THE UNIVERSITY OF CARDIFF
www.cardiff.ac.uk

Από τα πιο αξιόλογα βρετανικά πανεπιστήμια βάσει κυβερνητικών αξιολογήσεων. Τα δυναμικότερα τμήματα είναι: Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Μηχανολογίας, Δημοσιογραφίας και Νομικής.

96. SWANSEA UNIVERSITY
www.swan.ac.uk

Μπορεί να περηφανεύεται τόσο για τις σχολές ξένων γλωσσών όσο και για τη Νομική του με συνδυαστικές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

97. THE UNIVERSITY OF WALES ABERYSTWYTH
www.aber.ac.uk

Βιολογία, Βιβλιοθηκονομία και Διαχείριση Ηλεκτρονικών Δεδομένων, αλλά και οι γεωλογικές επιστήμες είναι το φόρτε του

98.UNIVERSITY OF WALES, LAMPETER
www.lamp.ac.uk

Τα προγράμματα αφορούν τους τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

99. QUEEN΄S UNIVERSITY OF BALFAST
www.gub.ac.uk

Τα σημαντικότερα προγράμματά του εντοπίζονται στους κλάδους της Ηλεκτρικής και ηλεκτρονικής μηχανολογίας και της Ψυχολογίας.

100. UNIVERSITY OF ULSTER
www.ulest.ac.uk

Θεωρητικές Επιστήμες και Σχέδιο είναι οι πλέον προτιμώμενες σχολές του μεγαλύτερου σε μέγεθος πανεπιστημίου της Β. Ιρλανδίας.

"Οικονομικές" επιλογές στη λονδρέζικη περιφέρεια

Ουδόλως υπολείπονται σε φήμη και πληρότητα του ομόσπονδου Πανεπιστημίου του Λονδίνου τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της βρετανικής πρωτεύουσας. Ορισμένα μάλιστα από αυτά, όπως το Μiddlesex, το Brunel, το Kingston, που είναι και πιο προσιτά από άποψη διδάκτρων στις ελληνικές οικογένειες, μπορούν να δώσουν ισχυρά ΜΒΑ Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάνατζμεντ αλλά και Μηχανολογίας. Τα 10 κυριότερα από αυτά παρουσιάζουμε εδώ πριν "απλωθούμε" στην υπόλοιπη Αγγλία.

CITY UNIVERSITY
www.city.ac.uk

Επωφελούμενο της τοποθεσίας του στο κεντρικό Λονδίνο, συνδέει άμεσα την αγορά της βρετανικής πρωτεύουσας με τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, γεγονός ωφέλιμο για τις εμπειρίες των φοιτητών. Οι βασικοί τομείς σπουδών εντοπίζονται στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μηχανολογία, Ιnformatics, Νομική, Μαθηματικά & Στατιστική καθώς και στις σπουδές Επικοινωνίας.

Όλοι οι φοιτητές έχουν πρόσβαση στη νέα τεχνολογία και σε δωρεάν μαθήματα γλωσσών. Από το σύνολο των 8.300 φοιτητών του, οι 3.500 παρακολουθούν μεταπτυχιακά, ενώ ο ένας στους έξι δεν είναι Βρετανός. Το City είναι από τις καλύτερες επιλογές για ΜΒΑ, Νομική και Δημοσιογραφία. Ιδρύθηκε το 1894.

ΒRUNEL UNIVERSITY
www.brunel.ac.uk

Από το 1966 που έλαβε τη σημερινή του μορφή, έως σήμερα, το Μπρουνέλ αναπτύσσει σταθερά το μέγεθός του και βελτιώνει το όνομά του. Επιλέγεται συνήθως για τους κλάδους της Διοίκησης Επιχειρήσεων, των Οικονομικών, της Μηχανολογίας, των Γεωλογικών Σπουδών και του Βιομηχανικού Σχεδίου. Φοιτούν 13.000 σπουδαστές.

ΤHE UNIVERSITY OF ΕAST LONDON
www.uel.ac.uk

Πρώην πολυτέκνικ, (εκπαιδευτική βαθμίδα αντίστοιχη με τα δικά μας ΤΕΙ, η οποία καταργήθηκε το 1992), με παράδοση στην υποδοχή φοιτητών όλων των ηλικιών από όλο τον κόσμο. Η σχολή των Κοινωνικών Επιστημών και ιδιαίτερα το τμήμα Νομικής είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στους φοιτητές, οι οποίοι συμμετέχουν συχνά σε εκπαιδευτικές εκδρομές στις Βρυξέλλες, τη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Η σχολή των Επιστημών & Υγείας διαθέτει πληθώρα εργαστηρίων για τη βιοτεχνολογική έρευνα.

UNIVERSITY OF WESTMINSTER
www.wmin.ac.uk

Ιδρύθηκε το 1838 και εδώ και δέκα χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε πανεπιστήμιο παρουσιάζοντας τα δυνατότερά του σημεία στις φιλολογικές σπουδές (διδάσκονται περίπου 28 γλώσσες), στα Μedia και τις Διεθνείς Σχέσεις, χωρίς ωστόσο να υστερεί και στους τομείς της μηχανολογίας και των θετικών επιστημών.

UNIVERSITY OF GREENWICH
www.gre.ac.uk

Άλλο ένα πρώην πολυτέκνικ που όμως αξιολογείται ψηλά στους τομείς της αρχιτεκτονικής και του αστικού σχεδίου καθώς και στο management κατασκευών. Επιπλέον, στεγάζει το Ίδρυμα Φυσικών Πόρων το οποίο αποτελεί εξειδικευμένο κέντρο για την έρευνα στην αγροκαλλιέργεια και την ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

ΜIDDLESEX UNIVERSITY
www.mdx.ac.uk

Τo Mιντλσεξ -και αυτό πρώην πολυτέκνικ- είναι ένα από πολυπληθέστερα πανεπιστήμια της Βρετανίας. Οι δυνατότεροί του τομείς εντοπίζονται στις σπουδές business και management αλλά και στην Ιστορία Τέχνης. Είναι ένα πανεπιστήμιο ιδιαίτερα φιλικό σε ενήλικες που θέλουν να ξεκινήσουν σπουδές ή να επιστρέψουν στα θρανία και η δομή των προγραμμάτων του επιτρέπει την επιλογή αντικειμένων που ανταποκρίνονται στην επαγγελματική προϋπηρεσία των φοιτητών του.

ΤHAMES VALLEY UNIVERSITY
www.tvu.ac.uk

Το πανεπιστήμιο αντιμετώπισε πριν από λίγα χρόνια αρκετά προβλήματα, αφού οι επίσημες βρετανικές αξιολογήσεις δεν ήταν κολακευτικές.

Ωστόσο τομείς όπως η Διοίκηση Επιχειρήσεων, οι Ηλεκτρονικές τέχνες, οι Τουριστικές Σπουδές και η Νοσηλευτική εξακολουθούν να προσελκύουν φοιτητές. Έχει φιλικό admission.

Κατηγορίες:πανεπιστήμιο Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: