Αρχική > πολιτική > Συλλογικής δράσης εγκώμιον

Συλλογικής δράσης εγκώμιον

clip_image002Του Νίκου Τσούλια

Θα δηλώσω εξ αρχής την άποψή μου για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Οι αναλύσεις είναι αναγκαίες για να κατανοήσεις την πραγματικότητα, αλλά δεν είναι ικανές για να τη διαμορφώσεις. Και η κύρια λύση για το σημερινό πολυσύνθετο πρόβλημα της χώρας είναι η συλλογική δράση, συλλογική δράση παντού και πάντα.
Συλλογική δράση, γιατί μόνο με αυτή μπορούν να προωθηθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι επιδιώξεις των πολιτών, οι αναζητήσεις των ανθρώπων. Η ιστορία γνώρισε τις πιο φωτεινές περιόδους της, όταν η συλλογικότητα έγινε ο βασικός τρόπος ζωής των ανθρώπων της εργασίας. Η συμμετοχή στη συλλογική αφήγηση της ιστορίας είναι μια σημαντική λειτουργία της ζωής μας.

«Ήμουνα και εγώ εκεί», λέγαμε για χρόνια πολλά και καμαρώναμε για την όποια, ακόμα και την πιο μικρή που συνήθως τη «μεγαλώναμε», συμμετοχή στο «Πολυτεχνείο» και όσοι δεν είχαν λάβει μέρος ένιωθαν ντροπή (ομολογούμενη) που δεν είχαν ρόλο στη γραφή της ιστορίας.
Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν υπό την επίδραση κοινωνικών αγώνων. Ακόμα και η τόσο επικρατούσα στη χώρα μας εικόνα του καφενείου αλλά και οι αυλόγυροι των γυναικών στα χωριά, είναι πεδία βασικής ανάγκης μιας ιδιότυπης μορφής συλλογικής έκφρασης.

«Ο άνθρωπος δεν νοείται χωρίς τον άλλον άνθρωπο», τόνιζε ένας μεγάλος φιλόσοφος του προηγούμενου αιώνα. Πράγματι, μπορεί κανείς να αυτοπραγματωθεί χωρίς τη συντροφιά του άλλου; χωρίς την ανάπτυξη πολλαπλών σχέσεων με τους συνανθρώπους του; «Η συνάντηση με τους άλλους δεν είναι συμπτωματικό, δευτερεύον χαρακτηριστικό της υποκειμενικότητας· είναι ένα ουσιαστικό, αναπόσπαστο στοιχείο της αμοιβαίας συνειδητοποίησης του Είναι και του κόσμου», ισχυριζόταν ένας άλλος φιλόσοφος της ίδιας εποχής. Η κοινωνία δεν είναι το άθροισμα των πολιτών, όπως επαναλάμβανε κατά κόρον η Θάτσερ, δεν είναι απολίτικο μόρφωμα. Η κοινωνία είναι συλλογική έκφραση, η δύναμη των ανθρώπων, που δρουν ως υποκείμενα της ιστορίας τους.

Συλλογική δράση είναι η βασιλική οδός της ανθρώπινης υποστασιοποίησης. Αντιρρήσεις και ενστάσεις άλλων εποχών δεν έχουν νόημα, αδυναμίες και αβλεψίες των συλλογικών φορέων μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να μετασχηματιστούν, να σπάσουν οι πολλαπλοί μηχανισμοί με την «εισβολή» ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, γιατί τα κόμματα είναι οι βασικοί θεσμοί της δημοκρατίας.

Θα αναφέρω κάτι ανάλογο από το εκπαιδευτικό κίνημα. Όταν οι γενικές συνελεύσεις και γενικότερα οι εκδηλώσεις της ΟΛΜΕ ήταν μαζικές, όπου δεν μιλούσαν μόνο ή, κυρίως, οι “επαγγελματίες” συνδικαλιστές, όπου δεν μονολογούσαν οι παραταξιακοί εκπρόσωποι και τον λόγο έπαιρναν οι εκπαιδευτικοί της “αίθουσας”, τότε η συλλογικότητα γνώριζε όμορφες αναλαμπές, εκφραζόταν αυθεντικά η πνοή του σχολείου, κυριαρχούσαν τα ουσιαστικά προβλήματα των εκπαιδευτικών και αναπτύσσονταν εντυπωσιακές αναλύσεις, ιδέες και προτάσεις για το ρόλο του σχολείου και του παιδαγωγικής. Εν καιρώ θα καταθέσω τέτοιες εμπειρίες.

Η αντιπροσώπευση μπορεί να έχει περιεχόμενο, όταν υπάρχουν “μαζικοί” συλλογικοί θεσμοί, όταν ο πολίτης είναι παρών σε κάθε δραστηριότητα. Οι αρχαίοι Αθηναίοι, αυτή η καταπληκτική κοινωνία, γιατί «υποχρέωναν» όλες τους πολίτες στη συμμετοχή τους στα κοινά; Απλά, γιατί ήξεραν ότι εκεί είναι η δύναμη της πολιτείας, εκεί η έννοια της πατρίδας αποκτά ουσία, εκεί είναι το βαθύτερο περιεχόμενο της πολιτικής.

Τολμώ να πω, έχοντας την εμπειρία συμμετοχής σε συλλογικούς φορείς για πολλά χρόνια – από τα φοιτητικά θρανία μέχρι και σήμερα –, ότι η συμμετοχή μου είναι μια στάση ζωής, ένα νόημα ζωής, διαμόρφωσε την προσωπικότητά μου. Ένιωθα κάθε φορά μια απίθανη γοητεία να μιλάω, να πείθω και να πείθομαι, να αντιπαρατίθεμαι και να συνθέτω, να επηρεάζω και να επηρεάζομαι. Το ασύνορο διάβασμά μου είναι ενεργά εδώ, γιατί η γνώση δεν είναι δύναμη επιβολής αλλά δύναμη διαλόγου και μετριοπάθειας.

Η απόλυτη ομορφιά της ζωής είναι η συλλογικότητά μας, η όποιας μορφής συλλογικότητά μας. Τολμώ δε να πω ότι όποιοι δεν έχουν βιώσει εκφράσεις της συλλογικότητας, δεν έχουν νιώσει απίστευτες ομορφιές της ζωής.

Κατηγορίες:πολιτική Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: